Fodbold i Italien

Illustration af en kamp i Calcio Fiorentino fra 1688

Der blev spillet andre former for fodbold i Italien i oldtiden, hvoraf den tidligste var Harpastum, som blev spillet i Romerrigets tid. Dette spil kan også have haft indflydelse på andre former i hele Europa som følge af imperiets ekspansion, herunder middelalderfodbold. Fra det 16. århundrede og fremefter blev Calcio Fiorentino, en anden fodboldform, der adskilte sig fra det moderne spil, spillet på Piazza Santa Croce i Firenze. Nogle berømte florentiner var blandt spillerne, især Medici-familien, herunder Piero, Lorenzo og Alessandro de’ Medici. Samt paver som Clement VII, Leo XI og Urban VIII, som spillede spillet i Vatikanet. Navnet calcio (“spark”) blev senere indført for fodbold i Italien.

Den italienske fodbold er født: Turin og GenovaRediger

Den moderne variant af spillet blev bragt til Italien i løbet af 1880’erne. Edoardo Bosio, en handelsarbejder i den britiske tekstilindustri, havde besøgt England og oplevet spillet. Han vendte tilbage til Torino i 1887 og var motiveret til at hjælpe med at udbrede fodbold i sit hjemland. Han grundlagde den første fodboldklub i Italien, Torino Football and Cricket Club, samme år, mens Nobili Torino (“Turin Nobles”) snart fulgte efter. Den anden klub bar navnet nobel, fordi den indeholdt hertugen af Abruzzerne og Alfonso Ferrero di Ventimiglia (som senere skulle blive formand for det italienske fodboldforbund (FIGC)). De to fusionerede i 1891 og dannede Internazionale Football Club Torino,

Genoa Cricket and Football Club, der blev dannet som en cricketklub, der skulle repræsentere England i udlandet, og som blev grundlagt af englændere i 1893. Tre år senere i 1896 ankom en mand ved navn James Richardson Spensley til Genova og introducerede fodboldafdelingen i klubben og blev dens første manager.

I 1898 var det rivaliserende forbund FIGC blevet dannet, med sit centrum oprindeligt i Torino og den første præsident som Mario Vicary. FIGC oprettede det italienske fodboldmesterskab, hvor de fire stiftende klubber var; Genoa, FBC Torinese, Ginnastica Torino og Internazionale Torino. Den første turnering blev afholdt på Velodromo Umberto I i Torino den 8. maj 1898, og den blev vundet af Genoa. Selv om det tidligt var almindeligt, at klubberne deltog i både FIGC- og FNGI-konkurrencer, er de titler, der blev vundet i FIGC-mesterskabet, de eneste, der officielt anerkendes af den moderne liga.

I de følgende år blev turneringen (kaldet Prima Categoria) opdelt i regionale grupper, hvor vinderne af hver gruppe deltog i et slutspil, hvor de endelige vindere blev erklæret mestre. Indtil 1904 blev turneringen domineret af Genoa, som vandt 6 titler på 7 år. Mellem 1905 og 1908 blev der afviklet en finalegruppe mellem de regionale mestre for at uddele titlen og Spensley Cup. Juventus vandt sin første titel og Spensley Cup i 1905, men de to efterfølgende mesterskaber blev vundet af Milan.

Italianiseringen og “opsplitningen” af mesterskabetRediger

I november 1907 arrangerede FIF to mesterskaber i samme sæson:

1. Italiensk mesterskab, hovedturneringen, hvor kun italienske spillere måtte spille; vinderne ville blive udråbt til Campioni d’Italia (italienske mestre) og ville blive tildelt Coppa Buni
  2. Forbundsmesterskab, en sekundær turnering, hvor udenlandske spillere (hvis de boede i Italien) også måtte spille; vinderne ville blive udråbt til Campioni Federali (forbundsmestre) og ville få tildelt Coppa Spensley

FIF ønskede at organisere to forskellige mesterskaber for at give de svage klubber, der kun bestod af italienske spillere (“squadre pure italiane”, “rene italienske hold”) mulighed for at vinde den nationale titel, og for samtidig at nedrykke de store klubber, der hovedsagelig bestod af stærkere udenlandske spillere (“squadre spurie internazionali”, “falske internationale hold”), i en mindre turnering for en “trøstepræmie”. De fleste store klubber (Genoa, Torino og Milano) trak sig ud af begge mesterskaber for at protestere mod FIF’s autarkiske politik. Det føderale mesterskab blev vundet af Juventus mod Doria, mens det italienske mesterskab 1908 og Coppa Buni blev vundet af Pro Vercelli med sejr over Juventus, Doria og US Milanese. Det føderale mesterskab, som Juventus vandt, blev dog senere glemt af FIGC på grund af boykotten fra de dissidente klubber.

I 1909-sæsonen blev de to forskellige mesterskaber afholdt igen, med Coppa Oberti i stedet for Coppa Spensley for det føderale mesterskab. Denne gang besluttede flertallet af de store klubber at trække sig tilbage fra det italienske mesterskab for at gøre den føderale turnering til den mest relevante turnering og for at mindske den italienske turnering. Det føderale mesterskab blev vundet af Pro Vercelli, som slog US Milanese i finalen, mens det italienske mesterskab blev vundet af Juventus, som igen slog US Milanese i finalen. Uenighedsmændenes strategi gik imidlertid op: fiaskoen for det italienske mesterskab, der blev vundet af Juventus, tvang FIGC til senere at anerkende Pro Vercelli’s forbundsmestre som “Campioni d’Italia 1909” og dermed fornægte den anden turnering.

Formatet blev ændret til 1909-10-sæsonen, der blev spillet i et ligaformat. Ni klubber deltog og spillede mod hinanden både hjemme og ude. Opdelingen mellem det føderale og det italienske mesterskab blev ikke helt afskaffet, for samtidig med at disse turneringer blev forenet, blev det for sidste gang besluttet at tildele to titler i slutningen af sæsonen. FIGC fastsatte nemlig, at den klub, der placerede sig først i det generelle klassement, ville blive udråbt til forbundsmester (som nu blev hovedtitlen), mens den klub, der placerede sig bedst blandt de fire “rene italienske hold”, ville blive anerkendt som italiensk mester (som nu blev den sekundære titel), afhængigt af de indbyrdes opgør. Ved sæsonens afslutning placerede Pro Vercelli og Inter sig begge på førstepladsen, så det var nødvendigt med et slutspil for at tildele den føderale titel (den italienske titel blev vundet af Pro Vercelli). Denne sæson blev den første sejr for Internazionale, som besejrede Pro Vercelli i finalen med 10-3. Selv den italienske titel, som Pro Vercelli havde vundet, blev senere glemt.