De Mavericks voltooien de sweep van het voorseizoen tegen de Bucks met een 128-112 overwinning

Tekortkomingen bij het afronden van wedstrijden en het onvermogen om de leiding te nemen in het derde kwart waren vorig seizoen twee van de grootste problemen voor de Mavericks.

Tot dusver in het oefenseizoen, met inbegrip van de generale repetitie van maandag waarin de starters en de belangrijkste reserves lange runs lieten zien, zijn deze problemen verdwenen.

Gedragen door de backcourt van Luka Dončić en Josh Richardson in het derde kwartaal en met een kudde van high-energy reserves die de vierde domineerden, rolden de Mavericks voor de tweede keer in drie dagen voorbij Milwaukee met een 128-112 overwinning in Fiserv-Forum arena.

De starters speelden veel minuten, wat volgens coach Rick Carlisle deels voor de conditie was, maar ook om ze meer verbonden te krijgen op het veld met slechts drie voorseizoenwedstrijden en een korter dan normaal trainingskamp.

Het resultaat? De Mavericks overbrugden een achterstand van 10 punten in de rust met een dodelijk derde kwart waarin de starters vrijwel de hele wedstrijd speelden. Daarna kwamen de reserves aan de bak in het vierde en maakten ze van een voorsprong van twee punten een voorsprong door 56,5 procent van hun schoten te raken, waaronder 6-of-11 van 3-punten.

“De tweede helft was geweldig,” zei coach Rick Carlisle. “De concentratie was geweldig, de spirit was er. … de bank zat er vol in. De tweede helft is wat we willen doen en hoe we willen spelen. En we moeten leren van de eerste helft.”

Dat was vriendelijk, want de Mavericks sputterden in de eerste 24 minuten.

Maar ze hielden vol, grotendeels dankzij de startende backcourt, die samen goed waren voor 50 punten voordat ze na het derde kwart plaatsnamen.

“Het was een grote stap,” zei Dončić. “Ik voelde me veel beter. Ik denk dat het hele team zich beter voelde.”

Het is nooit te vroeg om de toon te zetten voor het nieuwe seizoen en de Mavericks hielden van de manier waarop ze in het derde kwartaal naar voren kwamen en de leiding namen tegen een team dat opnieuw een van de favorieten is in de Eastern Conference na het leiden van de NBA in overwinningen in elk van de laatste twee seizoenen.

“We kregen ze aardig te pakken in de eerste wedstrijd (112-102 winst) en ze wilden terugkomen en naar ons gaan,” zei Tim Hardaway Jr. “Het ging er allemaal om hoe we hun punch gingen opvangen. En ik denk dat de eerste groep en de tweede groep het geweldig deden in de tweede helft, ervoor zorgden dat we stops kregen en druk uitoefenden aan de offensieve kant.

“Gewoon in de rust, coach zei: zet een toon. J-Rich begon weer op gang te komen. Luka reed naar de basket. Dat zette echt de toon en hielp onze verdediging echt een heel eind op weg in het derde kwart.”

Dit lijkt de strategie te zijn waar de fans van de Mavericks aan moeten wennen, in ieder geval totdat Kristaps Porzingis ergens in januari terugkeert.

Carlisle zei dat de startende vijf van Dončić, Richardson, Dwight Powell, Dorian Finney-Smith en Hardway bijna uitsluitend samen heeft gewerkt – vandaar dat ze maandag bijna de hele tijd samen waren.

“Een deel hiervan is conditionering, een deel ervan is elkaar leren kennen,” zei Carlisle. “De groep heeft vrijwel elke dag van het trainingskamp samen gespeeld. We hebben de teams niet veel door elkaar gehusseld omdat we een aantal nieuwe jongens hadden.

“En de tweede eenheid is ook vrijwel elke dag samen geweest. Als we in de wedstrijd komen, zullen er geen hockey wisselingen zijn. Iedereen zal er klaar voor moeten zijn.”

De tweede groep was dat zeker toen ze zich losmaakten van de Bucks aan het begin van het vierde kwart. Het was een herhaling van wat die eenheid deed in het derde kwart van de wedstrijd van woensdag.

“Als een groep, bleven ze bij elkaar,” zei Carlisle. “Het was lang wachten om er weer in te komen, want ik besloot om de starters in principe het hele derde kwart te laten spelen, zowel om ze een kwart te zien afsluiten als om wat conditie op te doen. En de tweede eenheid kwam aan het begin van het vierde en deed echt goed werk.”

Dat de Mavericks naar 2-0 gingen in het voorseizoen na twee wedstrijden tegen de high-powered Bucks is bemoedigend. Hun laatste wedstrijd van het voorseizoen is donderdag in American Airlines Center tegen Minnesota.

Maar ze kregen veel van het werk dat ze nodig hadden in de twee wedstrijden tegen de Bucks.

Dončić had 15 van zijn 27 punten in het derde kwartaal, toen hij en Giannis Antetokounmpo het soort show opvoerden dat past bij twee superster MVP-kandidaten.

In dat opzicht hebben de Bucks een uitstekende blauwdruk geleverd voor de Mavericks om te volgen. The Greek Freak had een voorsprong van vijf jaar op Luka, maar de Mavericks hopen dat ze de status van Milwaukee als een legitieme kampioenschapskandidaat eerder dan later bereiken.

Toen Antetokounmpo in 2013 werd opgesteld, hadden de Bucks in vijf van de voorgaande zeven seizoenen de playoffs gemist. Toen Dončić werd opgesteld, waren de Mavericks drie jaar afwezig van de play-offs en keerden ze vorig seizoen eindelijk terug.

Als de eerste twee voorseizoenwedstrijden een nauwkeurige indicatie zijn, zet de opwaartse progressie zich voort.

Twitter: @ESefko