Het ultieme 10-daagse Kroatië reisplan van Dubrovnik naar Zagreb waar u naar op zoek was

Kroatië is de laatste jaren een van de populairste bestemmingen in het Middellandse Zeegebied geworden. Ook al is de populariteit toegenomen na de uitzending van Game of Thrones, Kroatië is een land van contrasten, van kristalblauw water en oneindige watervallen, van oude Romeinse ruïnes en eilanden vol kastelen. Ik kan een bezoek aan dit land niet genoeg aanbevelen. Ik was er afgelopen zomer en ik was stomverbaasd. Als ik je nog niet overtuigd heb, bekijk dan deze 10 daagse Kroatië reisroute en begin met inpakken!

Dag 1 en 2: Dubrovnik ontdekkenDubrovnik is de meest zuidelijke stad van Kroatië. Dit stadje heeft goede verbindingen met vele luchthavens in Europa en is een verplichte stop voor de meeste cruises die door het oostelijke Middellandse-Zeegebied varen. Dit alles maakt Dubrovnik tot het perfecte startpunt voor uw 10-daagse avontuur in Kroatië.

Zoals de meeste steden in Kroatië heeft Dubrovnik een versterkte oude stad die door de moderne stad is ontgroeid en die nu omringd is. De muur van deze stad is vrijwel intact en natuurlijk kunt u het grootste deel ervan bezoeken. Sommige uitzichten van bovenaf zullen je bekend voorkomen als je Game of Thrones hebt gezien: het is de opnamelocatie van King’s Landing.

Lees meer: 5 Fictieve bestemmingen die u kunt bezoeken

Voorbij de stadsmuren, de perfecte start voor een echte Dubrovnik-route, komt u voor een steile reeks trappen te staan. Het grootste deel van de provincie ligt op hoge heuvels en veel steden hebben extreem lange trappen, dus vergeet trolleys. De trap af en langs vele restaurants komt u bij de hoofdstraat van Dubrovnik: Stradun.

Daar vindt u meer souvenirwinkels die u kunt bezoeken, en genoeg ijswinkels en cafés om de kieskeurigste eter tevreden te stellen. Deze straat wordt geflankeerd door een van de mooiste poorten en de Onophrian Fontein in het westen en naar het Sponza Paleis en het Rector’s Palace in het oosten.

Beide paleizen zijn mooi, en hoewel ik niet zeker weet of ze een bezoek waard zijn, is het bekijken van de oorspronkelijke mix van architectuur een interessante manier om de geschiedenis van de stad een beetje beter te begrijpen.

Voorbij deze paleizen is er een kleine natuurlijke haven met het perfecte groen-blauwe water en de kleine bootjes met de stad op de achtergrond. Het is de perfecte plaats voor de meest pittoreske foto van de stad. Daarachter is er een kleine vuurtoren en een kleine set rotsen vanwaar je de zee in kunt springen. Grappige noot: u kunt bijna overal aan de kust zwemmen, probeer alleen niet te verdrinken.

Ondanks dat er veel bezienswaardigheden in Dubrovnik zijn die een bezoek meer dan waard zijn, kunt u uw eerste ochtend besteden aan een gratis rondleiding rond de stadsmuren. Geniet vervolgens van een heerlijke lunch in een van de vele kleine restaurants die lokale gerechten serveren. In de namiddag ontdekt u de geplaveide straten van de oude stad en bezoekt u de historische bezienswaardigheden. Ga later naar de stadshaven om de zonsondergang vanaf het water te bekijken.

Op uw tweede dag gaat u naar het prachtige (maar verborgen) Bellevue Beach.

Dit strand ligt buiten de oude stad en het bestaat volledig uit ronde en grote rotsen, maar ga ’s morgens, deze plek is zo verborgen dat het de meeste middag in de schaduw ligt. Daarna kunt u door de stad buiten de muren wandelen, de modernere delen van Dubrovnik ontdekken: bezoek Bokar-Festung (een prachtig oud fort) en Lovrijenac (een ander fort dat nu in een theater is veranderd). Beklim de heuvel in het noorden van de stad om de zon te zien verdwijnen tussen de naburige eilanden.

Dag 3 en 4: Het verbazingwekkende Hvar en de Paklinski eilandenVroeg in de ochtend van uw derde dag neemt u een veerboot en vaart u naar een van de mooiste plekjes in Kroatië: Hvar. Hoewel dit kleine eiland vaak bekend staat om zijn party scene, is het een prachtige plek om te genieten van het echte Mediterrane slow-paced leven.

Aangekomen op het eiland, ziet u een prachtige witte promenade. Aan de linkerkant ziet u het centrum van de stad en aan de rechterkant een kleine haven waar veel kleine bootjes liggen aangemeerd. De hele stad is gemaakt van witte steen en schittert met de zon. Serieus, als het een zeer heldere dag is, is de stad verblindend. Stel je de perfecte geplaveide witte straten voor met bloemen in elke hoek en kleine restaurantjes rondom. Naar mijn eerlijke mening is het de schattigste stad van het land.

De eerste dag, dwaal door de stad, geniet van de bezienswaardigheden en neem de lokale cultuur in u op. Neem een lekker visgerecht aan zee en wandel door de witte straatjes. U kunt een paar kerken bezoeken, maar gewoon door de stad lopen is al een belevenis op zich. Na de lunch, als de zon onder begint te gaan, trek je je sportschoenen aan en ga je naar het fort. De wandeling naar boven is steil, maar het uitzicht is het waard. Neem een fles lokale wijn mee en geniet van een van de mooiste landschappen die u in Kroatië zult vinden.

De tweede dag in Hvar kunt u een boot huren. Voor ongeveer 60€ kunt u een kleine boot krijgen die heel gemakkelijk te besturen is en waarmee u de Paklinski Eilanden kunt bereiken en een beetje kunt eilandhoppen in Kroatië.

Lees meer: 4 Reasons That Will Make You Visit The Croatian Coast Next

Dit zijn kleine eilandjes vlak voor Hvar (stad) en maken deel uit van een Nationaal park. Om deze reden zijn er geen hotels / mensen wonen op hen. U vindt een paar bars verspreid over de eilanden, maar verwacht te zijn meestal op uw eigen. Ik was er in september, dus ik weet niet wat er in het hoogseizoen kan gebeuren, maar we waren er misschien met nog 20 andere mensen. Hoewel er twee officiële stranden zijn (waarvan een naaktstrand), zijn er paden langs het eiland en veel mensen leggen gewoon hun handdoeken neer waar ze een goede plek zien.

Een kleine opmerking over deze eilanden, cruisen is gebruikelijk daar, dus schrik niet als je mannen naakt ziet rondlopen. Ga in de namiddag terug naar het hoofdeiland, neem een douche en ga naar de Falko Beach bar om een biertje te drinken terwijl de zon ondergaat achter de naburige eilanden na uw Kroatische eiland cruise dag.

Dag 5: Genieten van het Romeinse SplitZeer vroeg in de ochtend moet u aan boord van de veerboot naar Split.

Nauwelijks een paar uur later komt u aan in een van de mooiste plaatsen van Kroatië. Het is heel anders dan de vorige stops. Naarmate u verder naar het noorden gaat, wordt de smaak van Kroatië steeds Italiaanser en u zult deze omslag in Split beginnen te zien. De stad heeft veel musea die een bezoek waard zijn, maar de oude stad kan in een halve dag worden bezocht. Net als in Dubrovnik zijn gratis wandeltochten op grote schaal beschikbaar en een fantastische keuze: zij nemen u mee om de oude stad te bezoeken.

Zoals voorheen vindt u de oude stad omringd door muren, en daarbinnen zijn de huizen op elkaar gegroeid. De belangrijkste attractie van de oude stad is het paleis van Diocletianus, de oude residentie van een Romeinse keizer, nu een ruïne en in gebruik als plein. En altijd bomvol. Bijna ernaast staat de kathedraal van Sint Domnius, nog zo’n mooie plek met een geweldige klokkentoren die je kunt beklimmen om de stad van bovenaf te bekijken.

Andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken zijn de Tempel van Jupiter, Galerij Kula, of het voormalige stadhuis – Stara gradska vijecnica.

Wanneer de middag begint te vervagen, ga dan naar het kleine schiereiland van de stad: Marjan. U kunt deze heuvel van beide kanten bezoeken. Er zijn een paar stranden die kunnen worden bereikt toegang tot het schiereiland zowel van de noordelijke en de zuidelijke paden.

Als u besluit om dapper te zijn en de heuvel te beklimmen, zult u eindigen met een aantal van de beste uitzichten van de stad.

Lees meer: Geweldige Unieke En Duurzame Reiservaringen In Kroatië

Dag 6: Dagtocht naar Trogir en Kliss FortVanaf dit punt op de routebeschrijving is uw beste keuze om een auto te huren. Ook al had u er een in Dubrovnik kunnen huren en ermee op de veerboot kunnen reizen, het is een onnodige uitgave. Hoewel u dag 6 en waarschijnlijk dag 7 met het openbaar vervoer kunt doen, zal dat erg ingewikkeld zijn en waarschijnlijk duurder dan gewoon een auto huren.

Trogir is een piepklein stadje een stukje ten noorden van Split. Met een prachtige boulevard langs zee en een ommuurde oude stad, is het, naar mijn mening, nog mooier dan Split zelf. Er is een piepkleine markt in het midden van de straat waar u tal van vreemde lekkernijen kunt vinden.

Eenmaal in de oude stad, zult u zien dat het centrale plein prachtig is. Als u tijd hebt, mag u een bezoek aan de Sint-Laurentiuskathedraal niet overslaan, deze is werkelijk prachtig. U kunt ook een bezoek brengen aan de Poorten van Trogir of de trappen van de klokkentoren van St Michael beklimmen en de stad van bovenaf bekijken. Ook al is er genoeg te zien, gewoon door de stad wandelen is een fantastische manier om een halve dag door te brengen.

Na de lunch neemt u de auto en gaat u naar het fort Kliss. Ook dit is een van de filmlocaties van Game of Thrones, maar zijn belang ligt niet alleen op dat, het uitzicht op de baai vanaf daar zijn adembenemend.

Dit kasteel is meer dan duizend jaar oud en het is de zetel van veel van de vorige heersers van Kroatië geweest. Bovendien was het van cruciaal belang in het Europese verzet tegen het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije). Gelegen op de top van een kleine heuvel, lijkt het moeiteloos uit de rots te groeien. Een bezoek waard!

Van daaruit gaat u terug naar Split en geniet van het nachtleven van deze bruisende stad.

Dag 7: Bezoek aan Krka NP en aankomst in ZadarVandaag gaat u richting het noorden. Verlaat Split vroeg in de ochtend en kom zo snel mogelijk naar Krka Nationaal Park. Dit park bestaat uit watervallen en groenige rivieren en het grootste deel van de route loopt over drijvende platforms die boven het water zweven.

Ondanks dat het het kleine broertje is van de beruchte Plitvice meren, geven sommige mensen de voorkeur aan Krka om een eenvoudige reden: je kunt in dit park zwemmen! Er is maar een gedeelte in het park waar je mag drijven, maar zwemmen tegen de stroom in die door de watervallen wordt gecreëerd is een geweldige ervaring. Ik denk dat het een must is!
Daarna gaat u weer richting het noorden en komt u aan in Zadar.

Dit stadje is veel goedkoper dan een van de vorige bestemmingen, maar het is net zo mooi, zo niet nog mooier. Zoals bij alle vorige bestemmingen, is de oude stad ommuurd en bedekt met witte steen. Er zijn enkele werkelijk prachtige pleinen in het centrum en overal zijn goedkope en stijlvolle cafés. Er is ook een zeer interessante plek bestaande uit de kerk van St Donatus en een set oude Romeinse ruïnes in het midden van de stad.

Naast dit alles, het beste deel van deze stad is het Zeeorgel en het Monument voor de Zon. Gewoonlijk produceert een orgel muziek nadat de lucht door de buizen is geperst. Welnu, in dit geval is de zee het mechanisme achter de luchtverplaatsing. De zon zien verdwijnen terwijl je de oceaan hoort zingen is een van de meest magische ervaringen die je kunt hebben in het geweldige land dat Kroatië is.

Recht ernaast is een cirkel gemaakt van lichtjes op de grond: het monument voor de zon. Het is vooral een mooi compliment voor het zee-orgel als je het mij vraagt. En hier eindigt uw eerste Kroatië week! Maar er is meer, uw Kroatië-route eindigt hier niet.

Dag 8: Grabovaca, Plitvice NP, en Rastoke

Op de achtste dag van deze route zult u de meest toeristische plek van Kroatië zien en twee andere die grotendeels onbekend zijn.

Om 10 uur ’s ochtends begint de eerste rondleiding in Grabovaca. U heeft dus tijd om in Zadar ontspannen te ontbijten voordat u de stad verlaat. Dan, op ongeveer een half uur afstand en naast de geboorteplaats van Nikola Tesla, kunt u een bezoek brengen aan het grottenpark Grabovaca.

Deze plek is grotendeels onbekend en de definitie van een plek buiten de gebaande paden. Er zijn vier rondleidingen per dag en elke rondleiding duurt ongeveer een uur. U ziet verbazingwekkende rotsformaties in drie verschillende grotten en zelfs een locatie waar een paar keer per jaar concerten worden gegeven. Als u besluit een bezoek te brengen, neem dan warme kleren mee, de temperatuur schommelt het hele jaar door rond de 10ºC.

Na een bezoek aan de grot rijdt u iets minder dan een uur en bereikt u het bekende Plitvice National Park. U kunt er een halve dag doorbrengen en tevreden vertrekken met wat u hebt gezien, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan er een hele dag door te brengen. Dat is aan u om te beslissen.

De Plitvice meren liggen ver weg van de kust en het weer is er op de een of andere manier slechter, om die reden is het er vaak 15ºC kouder dan in Zadar (zoals bij ons het geval was). Dit is het park met alle verbazingwekkende watervallen en mooie wandelpaden dat zo vaak online en in reisbladen verschijnt. Het is veel groter dan Krka, maar de paden zijn zo klein dat het vrij ingewikkeld is om in een lekker tempo te lopen: reken maar dat je moet wachten op alle fotografen in spe en iedereen die een baby bij zich heeft om te bewegen.

Bijkomend, omdat zwemmen verboden is, als de zon niet schijnt zullen alle mooie kleuren van het water ontbreken. Omdat de toegangsprijs voor dit park vrij hoog is, moet u met dit alles (en het weer) rekening houden om te beslissen of u de Plitvice Meren bezoekt.

Lees meer: 11 Off-The-Grid Europese hoogtepunten die een omweg waard zijn

Al bijna ernaast, op minder dan 10 minuten afstand, ligt het over het hoofd geziene Rastoke. Dit stadje is piepklein, maar het is gebouwd op de top van een stel watervallen. Hoewel het erg koud en nat is, zijn er in de weinige huizen een paar leuke restaurantjes en rondom zijn er veel B&B’s waar u voor bijna niets kunt overnachten.

Dag 9 en 10: Aankomst in de hoofdstad, Zagreb

De volgende ochtend gaat u op weg naar de hoofdstad van Kroatië: Zagreb. Omdat deze stad niet de kustsfeer heeft die in het grootste deel van het land heerst, sluit u deze reisroute af met een beetje cultuur. U kunt de hoogtepunten van de hoofdstad bezoeken met een wandeltocht.

Daarna brengt u de middag door met slenteren door de straten van de bovenstad en geniet u van de boerenmarkt. Daar kunt u heerlijke handgemaakte kaas, room en maïsbrood kopen.

Later op de dag beklimt u de Medvenica-berg en geniet u van het fantastische landschap vanaf de top. Sluit de avond af met een diner in een van de geweldige restaurants in de stad.

Om de reis af te sluiten, brengt u de volgende dag een bezoek aan het Museum of Broken Relationships: een catalogus van aandenkens aan relaties die niet zijn uitgekomen en het trieste/grappige verhaal erachter.

Vele andere musea die een bezoek waard zijn voor uw laatste dag in Kroatië zijn: Tortureum (een museum over marteling), Mestrovic’s Atelier (over de kunst van de beroemde Mestrovic), of de populaire galerie Kicelovvi Dvori.

Recap: Kroatië bezoeken in 10 dagen

Met deze (enigszins veeleisende) routebeschrijving krijgt u een globaal gevoel van het verbazingwekkende Kroatië in slechts 10 dagen. Onthoud dat de beste tijd om Kroatië te bezoeken zonder de drukte en met goed weer de lente en herfst is, waarbij mei en oktober goede keuzes zijn. Als u in de zomer naar Kroatië gaat, laten we zeggen augustus, dan is het weer nog steeds geweldig, maar u kunt er zeker van zijn dat de meest bekende locaties van Kroatië vol zullen zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.