Regels van de National Hockey League

Main article: Penalty (ijshockey)

Een penalty is een straf voor overtredingen van de regels. De meeste straffen worden uitgedeeld door een scheidsrechter, terwijl de grensrechters alleen voor de hand liggende technische overtredingen, zoals te veel man op het ijs, mogen afroepen. In de NHL mogen de grensrechters het spel ook onderbreken wegens spelersblessures, en mogen zij tijdens elke spelonderbreking aan de scheidsrechter alle omstandigheden melden met betrekking tot major-, wedstrijd- of wangedragstraffen, misbruik van officials (fysiek of anderszins), onsportief gedrag, of dubbele-minor straffen voor high-sticking met letsel tot gevolg, die niet door de scheidsrechter werden opgemerkt.

Tijdens een penalty wordt de speler die de overtreding beging naar de strafbank gestuurd. Kleine overtredingen worden beschouwd als minor penalties, en de speler wordt twee minuten van het ijs gehouden. Een grotere overtreding, zoals ‘high-sticking’, waarbij de speler die het slachtoffer is een zichtbare verwonding oploopt, wordt beschouwd als een dubbele minor en de overtreder wordt vier minuten van het ijs gehouden. Gevaarlijker overtredingen, zoals vechten, worden als major bestraft en duren vijf minuten. Het gestrafte team kan de speler op het ijs niet vervangen en is dus shorthanded voor de duur van de straf. Normaal gesproken hebben ijshockeyteams vijf schaatsers (plus de doelverdediger) op het ijs. Als er een minor of major penalty wordt gegeven, wordt het spel ‘vijf tegen vier’ – vijf schaatsers tegen vier schaatsers.

Deze situatie wordt een powerplay genoemd voor het niet-gepenalizeerde team en een penalty kill voor het gestrafte team. Een team heeft veel meer kans om te scoren tijdens een power play dan tijdens normaal spel. Als het gestrafte team scoort tijdens een minor penalty, wordt de penalty onmiddellijk beëindigd. Een dubbele minor is verdeeld in twee afzonderlijke minorstraffen van twee minuten die achtereenvolgens worden uitgevoerd. Dit betekent dat als er een doelpunt wordt gescoord door het team op de power-play voordat de eerste minor voorbij is (voor de twee-minuten markering van de power-play), de eerste minor eindigt en de strafklok terug gaat naar twee minuten. Als een doelpunt wordt gescoord tijdens de tweede minor (na de twee minuten van de power play), eindigt de penalty. In tegenstelling tot minor straffen, moeten major straffen volledig worden uitgevoerd, ongeacht het aantal gescoorde doelpunten tijdens de power play. Wanneer een penalty bijna is genomen, zal een official zijn arm omhoog doen om aan te geven dat het een “uitgestelde penalty” is. Het spel gaat door totdat het overtredende team de puck aanraakt, op dat moment blaast de official het spel dood en beoordeelt de straf. Als een vertraagde straf wordt geroepen en doorgaat tot het einde van de periode, dan gaat de volledige straf naar de volgende periode. Als het team dat een penalty neemt een doelpunt maakt en al shorthanded is vanwege een minor penalty, zal de penalty afgeroepen worden op het moment dat het doelpunt gemaakt wordt, en het team dat een doelpunt maakt zal een nieuwe power-play toegekend krijgen. Bovendien, wanneer doelpunten worden gescoord, worden straffen van het bord gehaald in de volgorde waarin ze werden afgeroepen (als er meerdere straffen werden afgeroepen). Als een keeper een penalty neemt (etc. delay of game), gaat een speler die op het ijs was op het moment van de penalty naar de penalty box, en de keeper blijft in het spel. Als een keeper een game misconduct penalty krijgt, wordt de keeper uit het spel gehaald, en wordt er een vervanger ingezet.

Het aanvallende team mag de puck niet aanraken tijdens een uitgestelde penalty. Dit resulteert meestal in het vervangen van de keeper door een extra aanvaller totdat het aanvallende team de puck aanraakt, omdat het aanvallende team de puck moet aanraken om te kunnen scoren in het lege net. Deze situatie kan echter resulteren in een eigen doelpunt. Bijvoorbeeld:

• In de wedstrijd New York Islanders-Montreal Canadiens van 24 november 2008, toen de scheidsrechter op het punt stond een straf tegen New York uit te roepen, ging doelman Carey Price van de Montreal Canadiens terug naar de bank voor een extra voorwaartse. Op dat moment probeerde Canadiens-verdediger Ryan O’Byrne, die de uitgestelde straf en het lege net niet opmerkte, de puck naar zijn (nu vermiste) doelman te passen. In plaats daarvan belandde de puck in het net en werd een doelpunt toegekend aan Bill Guerin van de Islanders.
  • In de wedstrijd van 21 maart 2009 tussen de Vancouver Canucks en de Phoenix Coyotes scoorde Phoenix een empty-net goal tijdens een uitgestelde straf tegen de Coyotes’ Viktor Tikhonov. In een poging om bezit te nemen en zo het spel te stoppen, poke-checkte Tikhonov Vancouver’s Henrik Sedin nabij de blauwe lijn van Vancouver. Omdat Tikhonov alleen de stick van Sedin raakte en niet de puck, ging het spel door, ook al ging de puck nu recht op het doel van Vancouver af. Sedins teamgenoot Shane O’Brien schaatste achter de verdwaalde puck aan, maar het mocht niet baten. Zowel de puck als O’Brien belandden in het net, en Tikhonov kreeg het doelpunt toegekend.
  • In de wedstrijd van 21 maart 2013 tussen de New Jersey Devils en de Carolina Hurricanes, toen de scheidsrechter op het punt stond een 2:00 minor penalty te geven tegen Marek Zidlicky van de Devils voor hooking, wilde Carolina goaltender Dan Ellis naar de bank gaan voor een extra aanvaller toen hij ontdekte dat Jordan Staal’s pass naar Tim Gleason niet succesvol was en als gevolg daarvan de puck van de planken stuiterde en in het lege net belandde. Ellis probeerde er achteraan te gaan, maar hij was te langzaam, en omdat Carolina’s Alexander Semin op dat moment al in de strafbox zat, werd een power play goal toegekend aan de Devils; hun goaltender, Martin Brodeur – de laatste Devil die de puck aanraakte – kreeg de credit voor de goal.

Er zijn uitzonderingen op de regel dat een team een speler op het ijs niet kan vervangen na een straf: wederzijdse majors voor vechten, waarbij er twee deelnemers in een gevecht zijn, resulteren in elk vijf minuten, maar de straffen zullen geen invloed hebben op de on-ice sterkte van beide teams (het spel blijft vijf-tegen-vijf), tenzij een speler wordt geacht de aanstichter van het gevecht te zijn, in welk geval die speler een extra minor van twee minuten zal krijgen. Er zijn ook ’toevallige’ minors, waarbij de straffen tegen beide teams gelijktijdig worden uitgedeeld en even lang zijn, zodat geen van beide teams een powerplay krijgt en de teams vier-tegen-vier schaatsen.

Na de 2004-05 NHL lockout, werd een nieuwe regel ingesteld die een minor delay-of-game penalty oplegt aan elke verdedigende speler die de puck buiten de bounds (bijv. over het glas in de tribune of in het vangnet) leidt. Wanneer de puck in één van de banken van de spelers wordt geschoten, is de straf niet van toepassing.

Er zijn ook straffen wegens wangedrag, 10 minuten of een volledige wedstrijd, die zijn gereserveerd voor overtredingen zoals het blijven betwisten van een beslissing met een official of voor opzettelijk verwonden van straffen. Een speler die een misconduct penalty krijgt zorgt er niet voor dat zijn team short-handed moet spelen tenzij hij naast de misconduct penalty ook een minor, major, of match penalty krijgt.

Verschillende combinaties van straffen kunnen ook resulteren in match-ups zoals 5-on-3, 4-on-3, 4-on-4 of zelfs 3-on-3. Een team mag echter op geen enkel moment in de wedstrijd minder dan vier spelers (inclusief de keeper) op het ijs hebben.

Nadat een straf is toegekend, wordt het spel onder de meeste omstandigheden hervat met een bully in het verdedigingsvak van het overtredende team.

Als een straf wordt uitgedeeld aan een team in verlenging, kan het spel niet 3-on-2 worden, omdat er niet minder dan drie schaatsers op het ijs mogen zijn voor een team. In plaats daarvan krijgt het powerplay-team een 4-tegen-3 powerplay. Wanneer die power play eindigt, worden de match-ups tijdelijk 4-on-4 totdat het spel wordt afgeblazen, waarna de match-ups terugkeren naar 3-on-3.

Als een penalty wordt geroepen met minder dan twee minuten te gaan in een periode, met uitzondering van verlenging, wordt een penalty “overgedragen” naar de volgende periode, wat betekent dat alle power plays die in de laatste twee minuten van een periode worden geroepen, meegaan naar de volgende periode, wat betekent dat als een penalty wordt geroepen om 19:01 in de eerste periode, dan gaat de resterende 1:01 van de power play mee naar de tweede periode.

In een vier-tegen-vier of drie-tegen-drie strafcombinatie, zal icing nog steeds worden afgedwongen.