Illustratie van een wedstrijd van Calcio Fiorentino uit 1688

Ook in de oudheid werden in Italië andere vormen van voetbal gespeeld, waarvan de vroegste Harpastum was, dat ten tijde van het Romeinse Rijk werd gespeeld. Dit spel kan ook van invloed zijn geweest op andere vormen in heel Europa als gevolg van de expansie van het Rijk, waaronder Middeleeuws voetbal. Vanaf de 16e eeuw werd op het Piazza Santa Croce in Florence Calcio Fiorentino gespeeld, een andere vorm van voetbal die verschilt van het moderne spel. Enkele beroemde Florentijnen behoorden tot de spelers van het spel, met name de Medici familie waaronder Piero, Lorenzo en Alessandro de’ Medici. Ook pausen zoals Clemens VII, Leo XI en Urbanus VIII speelden het spel in het Vaticaan. De naam calcio (“trap”) werd later aangenomen voor het voetbal in Italië.

Het Italiaanse voetbal wordt geboren: Turijn en GenuaEdit

De moderne variant van het spel werd in de jaren 1880 naar Italië gebracht. Edoardo Bosio, een koopman in de Britse textielindustrie, had Engeland bezocht en het spel ervaren. Hij keerde in 1887 terug naar Turijn en was gemotiveerd om het voetbal in zijn vaderland te helpen verspreiden. Hij richtte dat jaar de eerste voetbalclub in Italië op, de Torino Football and Cricket Club, en al snel volgden de Nobili Torino (“Turijnse Edelen”). De tweede club droeg de naam “Nobili” omdat de hertog van de Abruzzen en Alfonso Ferrero di Ventimiglia (die later voorzitter van de Italiaanse voetbalbond (FIGC) zou worden) er deel van uitmaakten. De twee fuseerden in 1891 tot Internazionale Football Club Torino,

Genoa Cricket and Football Club, die was opgericht als een cricketclub om Engeland in het buitenland te vertegenwoordigen, opgericht door Engelsen in 1893. Drie jaar later in 1896 arriveerde een man genaamd James Richardson Spensley in Genua, die de voetbalsectie van de club introduceerde en de eerste manager werd.

In 1898 was de rivaliserende federatie FIGC gevormd, met het centrum oorspronkelijk in Turijn en de eerste president als Mario Vicary. De FIGC creëerde het Italiaanse voetbalkampioenschap met als vier oprichters: Genoa, FBC Torinese, Ginnastica Torino en Internazionale Torino. De eerste wedstrijd werd gehouden op het Velodromo Umberto I in Turijn op 8 mei 1898 en werd gewonnen door Genoa. Hoewel het in het begin gebruikelijk was dat clubs zowel aan de FIGC- als aan de FNGI-competitie deelnamen, zijn de titels die in het FIGC-kampioenschap werden behaald de enige die officieel door de huidige competitie worden erkend.

In de daaropvolgende jaren werd het toernooi (Prima Categoria genaamd) gestructureerd in regionale groepen waarbij de winnaars van elke groep deelnamen aan een play-off waarbij de uiteindelijke winnaars tot kampioen werden uitgeroepen. Tot 1904 werd het toernooi gedomineerd door Genua, dat 6 titels in 7 jaar won. Tussen 1905 en 1908 werd een finalegroep tussen regionale kampioenen betwist om de titel en de Spensley Cup toe te kennen. Juventus won zijn eerste titel en Spensley Cup in 1905, maar de twee volgende kampioenschappen werden gewonnen door Milan.

De italianisering en de “splitsing” van het kampioenschapEdit

In november 1907 organiseerde het FIF twee kampioenschappen in hetzelfde seizoen:

1. Italiaans kampioenschap, het hoofdtoernooi waar alleen Italiaanse spelers mochten spelen; de winnaars zouden worden uitgeroepen tot Campioni d’Italia (Italiaanse kampioenen) en zouden worden bekroond met de Coppa Buni
  2. Federaal kampioenschap, een secundair toernooi waar ook buitenlandse spelers (als ze in Italië woonden) mochten spelen; de winnaars zouden worden uitgeroepen tot Campioni Federali (federale kampioenen) en de Coppa Spensley

krijgen Het FIF wilde twee verschillende kampioenschappen organiseren om zwakkere clubs die alleen uit Italiaanse spelers bestonden (“squadre pure italiane”, “zuivere Italiaanse ploegen”) de kans te geven de nationale titel te winnen, en tegelijkertijd de grote clubs die vooral uit sterkere buitenlandse spelers bestonden (“squadre spurie internazionali”, “onechte internationale ploegen”) te degraderen in een minder belangrijke competitie voor een “troostprijs”. De meeste grote clubs (Genua, Torino en Milan) trokken zich terug uit beide kampioenschappen om te protesteren tegen het autarkische beleid van het FIF. Het Federale Kampioenschap werd gewonnen door Juventus tegen Doria, terwijl het Italiaanse Kampioenschap 1908 en de Coppa Buni werden gewonnen door Pro Vercelli, die Juventus, Doria en US Milanese versloegen. Het door Juventus gewonnen Federale Kampioenschap werd later echter door de FIGC vergeten, vanwege de boycot door de dissidente clubs.

In het seizoen 1909 werden de twee verschillende kampioenschappen opnieuw georganiseerd, met de Coppa Oberti in plaats van de Coppa Spensley voor het Federale Kampioenschap. Deze keer besloten de meeste grote clubs zich alleen terug te trekken uit het Italiaanse kampioenschap, om de federale competitie het meest relevante toernooi te maken, en het Italiaanse te verkleinen. Het federale kampioenschap werd gewonnen door Pro Vercelli, dat US Milanese in de finale versloeg, terwijl het Italiaanse kampioenschap werd gewonnen door Juventus, dat US Milanese opnieuw in de finale versloeg. De strategie van de tegenstanders pakte echter goed uit: de mislukking van het Italiaanse kampioenschap, gewonnen door Juventus, dwong de FIGC om later de federale kampioenen van Pro Vercelli te erkennen als “Campioni d’Italia 1909”, en het andere toernooi af te keuren.

De opzet werd gewijzigd voor het seizoen 1909-10, dat werd gespeeld in een competitie-indeling. Negen clubs namen deel en speelden zowel thuis als uit tegen elkaar. De splitsing tussen Federaal en Italiaans kampioenschap werd niet geheel afgeschaft, want, terwijl deze toernooien werden verenigd, werd voor de laatste keer besloten om twee titels toe te kennen aan het einde van het seizoen. In feite bepaalde de FIGC dat de club die als eerste geplaatst was in het algemeen klassement zou worden uitgeroepen tot Federaal Kampioen (nu de hoofdtitel geworden), terwijl als Italiaans Kampioen (nu de secundaire titel geworden) de best geplaatste club onder de vier “zuivere Italiaanse ploegen” zou worden erkend, afhankelijk van de head-to-head wedstrijden. Aan het eind van het seizoen stonden Pro Vercelli en Inter beide op de eerste plaats, zodat een play-off nodig was om de Bondstitel toe te wijzen (de Italiaanse werd gewonnen door Pro Vercelli). Dit seizoen was de eerste overwinning voor Internazionale, dat in de finale Pro Vercelli versloeg met een score van 10-3. Zelfs de Italiaanse titel gewonnen door Pro Vercelli werd later vergeten.