VM-kampens længde: Hvor mange minutter varer en fodboldkamp?

En fodboldkamp, uanset om det er VM eller ej, varer 90 minutter uden at medregne tillægstiden. I modsætning til de fleste amerikanske sportsgrene har fodbold et løbende ur, selv når en skadet spiller bliver passet, kører uret stadig. VM-kampe har to halvlege på 45 minutter.

Efter hver 45-minutters periode går kampen i tillægstid, hvor der lægges tid til på baggrund af den tid, hvor spillet blev afbrudt. Der er ikke noget fast tidsrum for spillestop, men det er normalt mellem 1-5 minutter for hver halvleg. Halvtiden varer ca. 15 minutter, så fans skal regne med ca. to timer fra start til slut til en VM-fodboldkamp. Dette gælder for kampe i gruppespillet. Fodboldkritikere nævner ofte manglen på målscoringer som årsag til manglende spænding, men fodbold er ret hurtigt, når man tager den samlede længde i betragtning sammenlignet med andre sportsgrene.

Når VM når ottendedelsfinalerne, kan der være tillægstid, som svarer til overtid i andre sportsgrene. Hvis en kamp står uafgjort efter 90 minutter plus tillægstid, går kampen i forlænget spilletid, som er to halvlege på 15 minutter. Der er ikke noget gyldent mål, hvor kampen slutter, når der bliver scoret et mål. Når de to forlængede halvlege er afsluttet, går kampen over i straffesparkskonkurrence, hvis et hold ikke er foran. Ved straffespark får hvert hold i første omgang fem forsøg. Det hold, der har scoret flest mål efter fem forsøg, vinder, og straffesparkskonkurrencen går i sudden death, hvis der ikke er nogen leder efter de første fem forsøg

Her er, hvordan FIFA har skitseret længden af VM-kampene i sin håndbog.

1. Alle kampe skal spilles i overensstemmelse med de spilleregler, der er gældende
på konkurrencetidspunktet, og som er fastsat af det internationale fodbold
forbunds bestyrelse. I tilfælde af uoverensstemmelse i fortolkningen af
spillets love er den engelske version afgørende.
2. Hver kamp skal vare 90 minutter, bestående af to perioder på 45 minutter med en
halvlegspause på 15 minutter.
3. Hvis der i overensstemmelse med bestemmelserne i dette reglement skal
spilles ekstra tid som følge af uafgjort ved afslutningen af den normale spilletid, skal den altid
bestå af to perioder på hver 15 minutter med en pause på fem minutter ved
slutningen af den normale spilletid, men ikke mellem de to perioder med ekstra tid.
4. Hvis stillingen stadig er lige efter forlænget spilletid, skal der tages straffespark for at
udpege vinderen i overensstemmelse med den procedure, der er beskrevet i spillets love
.

Hvis en kamp går i forlænget spilletid, kan den faktiske længde af kampen blive skubbet til tre timer eller mere. VM-formatet er interessant i den forstand, at kampene slutter efter 90 minutter i gruppespillet, selv om der er uafgjort. Uafgjort er tilladt, fordi gruppeplaceringen er baseret på et pointsystem med tiebreakers. Når VM når frem til ottendedelsfinalerne, bliver det til en traditionel turnering med en enkelt eliminering. Det er her, at ekstra tid og straffespark kommer i spil.