Andra former av fotboll spelades i Italien under antiken, den tidigaste var Harpastum, som spelades under romartiden. Detta spel kan också ha påverkat andra former i hela Europa på grund av imperiets expansion, bland annat medeltida fotboll. Från och med 1500-talet och framåt spelades Calcio Fiorentino, en annan fotbollsform som skiljer sig från det moderna spelet, på Piazza Santa Croce i Florens. Några berömda florentinare var bland spelarna, särskilt familjen Medici med Piero, Lorenzo och Alessandro de’ Medici. Även påvar som Clemens VII, Leo XI och Urban VIII spelade spelet i Vatikanen. Namnet calcio (”spark”) antogs senare för fotboll i Italien.

Den italienska fotbollen föds: Turin och GenuaEdit

Den moderna varianten av spelet kom till Italien under 1880-talet. Edoardo Bosio, en handelsarbetare inom den brittiska textilindustrin, hade besökt England och upplevt spelet. Han återvände till Turin 1887 och var motiverad att hjälpa till att sprida fotbollen i sitt hemland. Han grundade den första fotbollsklubben i Italien, Torino Football and Cricket Club, samma år och Nobili Torino (”Turin Nobles”) följde snart efter. Den andra klubben bar namnet nobel eftersom den innehöll hertigen av Abruzzerna och Alfonso Ferrero di Ventimiglia (som senare skulle bli ordförande i Italienska fotbollsförbundet (FIGC)). De två slogs samman 1891 och bildade Internazionale Football Club Torino,

Genoa Cricket and Football Club, som bildades som en cricketklubb för att representera England utomlands, grundades av engelsmän 1893. Tre år senare, 1896, anlände en man vid namn James Richardson Spensley till Genua och introducerade fotbollsavdelningen i klubben och blev dess förste manager.

Häromkring 1898 hade det rivaliserande förbundet FIGC bildats, med sitt centrum ursprungligen i Turin och den förste presidenten var Mario Vicary. FIGC skapade det italienska fotbollsmästerskapet där de fyra grundande klubbarna var; Genoa, FBC Torinese, Ginnastica Torino och Internazionale Torino. Den första tävlingen hölls på Velodromo Umberto I i Turin den 8 maj 1898 och vanns av Genoa. Även om det var vanligt att klubbarna tidigt tävlade i både FIGC- och FNGI-tävlingar är de titlar som vunnits i FIGC-mästerskapet de enda som officiellt erkänns av den moderna ligan.

Under de följande åren strukturerades turneringen (som kallades Prima Categoria) i regionala grupper där vinnarna i varje grupp deltog i ett slutspel där de slutliga vinnarna förklarades som mästare. Fram till 1904 dominerades turneringen av Genoa, som vann 6 titlar på 7 år. Mellan 1905 och 1908 tävlade man i en finalgrupp mellan regionala mästare för att tilldela titeln och Spensley Cup. Juventus vann sin första titel och Spensley Cup 1905, men de två följande mästerskapen vanns av Milan.

Italianiseringen och ”uppdelningen” av mästerskapetRedigera

I november 1907 anordnade FIF två mästerskap under samma säsong:

1. Italienska mästerskapet, huvudturneringen där endast italienska spelare fick spela; vinnarna skulle utropas Campioni d’Italia (italienska mästare) och tilldelas Coppa Buni
  2. Federala mästerskapet, en sekundär turnering där även utländska spelare (om de bodde i Italien) fick spela; vinnarna skulle utropas till Campioni Federali (federala mästare) och tilldelas Coppa Spensley

FIF ville anordna två olika mästerskap för att låta de svagare klubbarna, som endast bestod av italienska spelare (”squadre pure italiane”, ”renodlade italienska lag”), vinna den nationella titeln, och samtidigt degradera de stora klubbarna, som mestadels bestod av starkare utländska spelare (”squadre spurie internazionali”, ”falska internationella lag”), i en mindre tävling för ett ”tröstpris”. Majoriteten av de stora klubbarna (Genua, Torino och Milano) drog sig ur båda mästerskapen för att protestera mot FIF:s autarkiska politik. Det federala mästerskapet vanns av Juventus mot Doria, medan det italienska mästerskapet 1908 och Coppa Buni vanns av Pro Vercelli, som slog Juventus, Doria och US Milanese. Det federala mästerskapet som Juventus vann glömdes dock senare bort av FIGC, på grund av den bojkott som de oliktänkande klubbarna gjorde.

Säsongen 1909 anordnades de två olika mästerskapen igen, med Coppa Oberti i stället för Coppa Spensley för det federala mästerskapet. Den här gången beslutade majoriteten av de stora klubbarna att endast dra sig tillbaka från det italienska mästerskapet för att göra den federala tävlingen till den mest relevanta turneringen och för att minska den italienska. Det federala mästerskapet vanns av Pro Vercelli, som slog US Milanese i finalen, medan det italienska mästerskapet vanns av Juventus, som återigen slog US Milanese i finalen. De oliktänkande medlemmarnas strategi fungerade dock: misslyckandet med det italienska mästerskapet, som Juventus vann, tvingade FIGC att senare erkänna Pro Vercellis federala mästare som ”Campioni d’Italia 1909” och ta avstånd från den andra turneringen.

Formatet ändrades inför säsongen 1909-10, som spelades i ligaförbundets format. Nio klubbar deltog och spelade mot varandra både hemma och borta. Uppdelningen mellan det federala och italienska mästerskapet avskaffades inte helt, eftersom man samtidigt som man förenade dessa turneringar för sista gången beslutade att tilldela två titlar i slutet av säsongen. FIGC fastställde nämligen att den klubb som placerade sig först i den allmänna klassificeringen skulle utropas till federala mästare (som nu blev huvudtitel), medan den klubb som placerade sig bäst bland de fyra ”renodlade italienska lagen” skulle erkännas som italienska mästare (som nu blev sekundärtitel), beroende på matcherna mellan de båda lagen. I slutet av säsongen placerade sig Pro Vercelli och Inter båda på första plats, så det krävdes ett slutspel för att tilldela den federala titeln (den italienska titeln vanns av Pro Vercelli). Denna säsong blev den första segern för Internazionale, som besegrade Pro Vercelli i finalen med 10-3. Även den italienska titeln som Pro Vercelli vann glömdes senare bort.