VM-spelets längd: Hur många minuter tar en fotbollsmatch?

En fotbollsmatch, oavsett om det är VM eller inte, varar i 90 minuter utan att räkna med stopptid. Till skillnad från de flesta amerikanska sporter har fotbollen en löpande klocka, även när en skadad spelare tas om hand pågår klockan fortfarande. VM-matcherna har två halvlekar på 45 minuter.

Efter varje 45-minutersperiod går matchen in i stopptid där tid läggs till baserat på den tid då spelet avbröts. Det finns ingen fastställd tid för stopptid, men den brukar vara mellan 1-5 minuter för varje halvlek. Halvleken varar ungefär 15 minuter, så fansen bör räkna med ungefär två timmar från början till slut för en VM-fotbollsmatch. Detta gäller för matcher i gruppspelet. Fotbollskritiker anger ofta bristen på målskytte som orsak till den bristande spänningen, men fotboll är ganska fartfylld med tanke på dess totala längd jämfört med andra sporter.

När VM når åttondelsfinalen kan det bli förlängning som liknar övertid i andra sporter. Om en match är oavgjord efter 90 minuter plus stopptid går matchen in i förlängning som är två halvlekar på 15 minuter. Det finns inget gyllene mål där matchen avslutas när ett mål har gjorts. När de två förlängningshalvorna har avslutats går matchen till straffsparkar om ett lag inte har ledningen. Vid straffsparkar får varje lag inledningsvis fem försök. Laget med flest gjorda mål efter fem försök vinner, och straffsparkarna går till sudden death om det inte finns någon ledare efter de fem första försöken

Här är hur FIFA beskrev längden på VM-matcherna i sin handbok.

1. Alla matcher ska spelas i enlighet med de spellagar som gäller
vid tidpunkten för tävlingen och som fastställts av International Football
Association Board. I händelse av olikheter i tolkningen av
spelreglerna ska den engelska versionen vara avgörande.
2. Varje match ska pågå i 90 minuter, bestående av två perioder om 45 minuter, med en
halvtidsintervall på 15 minuter.
3. Om, i enlighet med bestämmelserna i detta reglemente, förlängning ska
spelas som ett resultat av oavgjort i slutet av ordinarie speltid, ska den alltid
bestå av två perioder om 15 minuter vardera, med ett uppehåll på fem minuter i
slutet av ordinarie speltid, men inte mellan de två förlängningsperioderna.
4. Om det fortfarande står lika efter förlängning ska straffsparkar användas för att
bestämma vinnaren i enlighet med det förfarande som beskrivs i spellagarna
.

Om en match går till förlängning kan den faktiska längden på matchen skjutas upp till tre timmar eller mer. VM-formatet är intressant eftersom matcherna avslutas efter 90 minuter i gruppspelet, även om det blir oavgjort. Oavgjort är tillåtet eftersom gruppindelningen baseras på ett poängsystem med oavgjort resultat. När VM når åttondelsfinalerna förvandlas det till en traditionell turnering med enkelt utslag. Det är då som förlängning och straffsparkar kommer in i bilden.