Bitterzoet: Suiker consumeren en hartziekten – De Hartstichting

Wanneer het op gezondheid aankomt, heeft suiker altijd een slechte reputatie gehad.

Het zoete spul is bestempeld als “lege calorieën”, omdat het geen vezels, vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen levert.

Erger nog, van een dieet met veel suiker is bewezen dat het je risico op hartaandoeningen verhoogt, ongeacht je leeftijd, geslacht, mate van lichamelijke activiteit en zelfs je gewicht.

Maar hoe zit het met suikers die als “gezond” worden bestempeld? Ongeraffineerde, kokosnoot, agave, honing. Hebben deze allemaal dezelfde negatieve eigenschappen als tafelsuiker?

We besloten om erachter te komen.

Natuurlijk voorkomende suiker kan worden gevonden in elk voedsel dat koolhydraten bevat. Dit omvat fruit, groenten, granen, en zuivel. Deze voedingsmiddelen zitten echter ook allemaal boordevol voedingsstoffen zoals vezels, mineralen, antioxidanten, calcium en eiwitten.

Suikerconsumptie wordt een probleem wanneer de suiker afkomstig is van bewerkte voedingsmiddelen.

Een 15-jarig onderzoek, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, wees uit dat mensen die 17% tot 21% van hun calorieën uit toegevoegde suiker haalden, een 38% hoger risico hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten in vergelijking met degenen die 8% van hun calorieën als toegevoegde suiker consumeerden. De studie werd geleid door Dr. Frank Hu, hoogleraar voeding aan de Harvard T.T. Chan School of Public Health.

“In principe, hoe hoger de inname van toegevoegde suiker, hoe hoger het risico op hart-en vaatziekten,” zegt Dr. Hu.

Harvard Health Publishing

De American Heart Association suggereert dat de gemiddelde Amerikaanse vrouw minder dan 100 calorieën toegevoegde suiker per dag zou moeten consumeren (ongeveer 6 theelepels & 25g) en mannen zouden minder dan 150 calorieën per dag moeten consumeren (ongeveer 9 theelepels & 36g).

Dagelijks consumeert de gemiddelde Amerikaanse volwassene meer dan 17 theelepels suiker die zijn toegevoegd aan hun eten en drinken, het equivalent van 272 calorieën. Simpel gezegd, minder dan 10% van onze dagelijkse geconsumeerde calorieën zou afkomstig moeten zijn van toegevoegde suikers.

Intensievere suikerconsumptie betekent niet alleen een verhoogde calorieconsumptie, maar het kan ook wijzen op een hogere bloedsuikerspiegel. Het is bewezen dat een consistente hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een hogere bloeddruk, waardoor het risico op hartcomplicaties toeneemt.

Kijk eens naar deze geweldige Sugar Overload Calculator van Healthy Food America om te zien hoeveel suiker er in het voedsel zit dat je dagelijks eet.

Suiker komt in vele vormen- The Conversation

WAT OVER ANDERE SUIKERS?

Hier is de deal: Voedingsmiddelen die hoger op de glycemische index staan, hebben een groter vermogen om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Dus, we streven naar zoetstoffen die lager op de glycemische index staan. Het beste deel? De meeste natuurlijke suikers zijn lager op de glycemische index dan tafelsuiker, bezitten minder calorieën dan tafelsuiker, bieden extra voedingsvoordelen, EN ze zijn zoeter dan tafelsuiker, wat betekent dat we minder van hen kunnen gebruiken om hetzelfde niveau van zoetheid te bereiken.

Bekijk onze infografiek “Hoe zoet is het” om snel te zien dat niet alle zoetstoffen gelijk zijn!

Het vervangen van natuurlijke, suikers die lager op de glycemische index staan, betekent misschien dat de hoeveelheden moeten worden aangepast, maar de resultaten zijn net zo lekker!

We hebben zelfs de tafelsuiker uit ieders favoriete virale traktatie gehaald: DALGONA KOFFIE!

Als je nieuwsgierig bent naar hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt, kijk dan eens naar deze tabel van The Huffington Post!

Als puntje bij paaltje komt, moeten we allemaal op onze suikerconsumptie letten. De makkelijkste manier om minder zoetigheid te consumeren is door geen bewerkte voedingsmiddelen te eten en je te richten op het eten van hele ingrediënten. Op deze manier heb je volledige controle over de hoeveelheid suiker die je consumeert!

Je hebt geen extra suiker nodig. Wij vinden dat je al zoet genoeg bent!

The American Heart Association: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars

Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar

Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/eating-too-much-added-sugar-increases-the-risk-of-dying-with-heart-disease-201402067021

Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-diet-is-glycemic-index-the-key

Healthline :https://www.healthline.com/nutrition/stevia-vs-sugar

Healthy Food America: http://www.healthyfoodamerica.org/sugar_calculator

The Huffington Post: https://www.huffpost.com/entry/how-much-sugar-in-food_n_57fd33f4e4b07d0498acffd2

The National Institute of Health: https://newsinhealth.nih.gov/special-issues/eating/sweet-stuff

Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160105101902.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.