Coleus binnenshuis kweken voor een mooi huis – De binnentuinen

Laatst bijgewerkt op 13 juni 2020

Hoe kweek je Coleus binnenshuis

De coleus is een eenjarige plant die een levenscyclus van een jaar heeft. Meestal gekweekt voor zijn kleurrijke bladeren, heeft Coleus de kracht om elke huis tuin te veranderen in een visuele traktatie. Hoewel deze levendige en bladrijke plant meestal buiten wordt gekweekt, kan coleus ook gemakkelijk binnen in uw huis worden gekweekt. Deze prachtige plant kan dienen als een mooie rand voor uw huis tuin, een uitnodigende plant opknoping op uw veranda, of gewoon een elegante nieuwigheid opgenomen in uw decor. Wat je keuze ook is, coleus is een winterharde, mooie en leuke plant om binnenshuis te kweken. Hier is onze gids voor het kweken van coleus binnenshuis.

Zaai je zaadjes

Je kunt beginnen met het kweken van coleus binnenshuis door drie verschillende methoden te gebruiken: met een zaadje, met een zaailing, of met behulp van stekken. De gemakkelijkste route is waarschijnlijk om te beginnen met een zaailing, maar we zullen ze hier alle drie behandelen en je zelf laten kiezen.

Als je coleus zaden wilt zaaien, moet je zaden van hoge kwaliteit kopen bij een kwekerij of online. Om de ontkieming te stimuleren, neemt u 2 – 3 zaden en legt u ze op het oppervlak van de grond. Laat tussen elk zaadje een gelijke ruimte en bedek ze met een dun laagje aarde. Zet de pot naast een zonnig raam en besproei de grond licht met warm water. Blijf de grond de komende 2-3 dagen met water besproeien en controleer of de zaden zijn gaan ontkiemen. Zodra het ontkiemingsproces is voltooid, begint u net genoeg water te geven om de grond nat te maken. Tijdens dit proces is het het beste om de grond warm te houden om het proces te versnellen. Veel tuiniers bewaren de zaaibakjes op een warme plaats, bijvoorbeeld boven de koelkast, totdat ze ontkiemen. Over het algemeen is beginnen uit zaad de moeilijkste en langste van de drie opties.

Als u wilt beginnen met een coleus zaailing, kunt u hoge kwaliteit coleus zaailingen kopen bij een kwekerij of andere winkel. Trim ongezonde wortels en graaf 3-4 inches in het midden van de container om de zaailing voorzichtig te plaatsen. Plaats in het ideale geval één zaailing in elke pot voor een optimale groei, of laat ten minste 14-16″ tussen elke zaailing in een grotere pot. Bedek de wortels met aarde en geef net genoeg water om de grond nat te maken.

De derde methode is om coleus stekken te gebruiken. Kies een gezonde coleus stengel die 2 – 6 centimeter lang is en knopen bevat. Snijd de onderste helft af en smeer het onderste uiteinde in met bewortelingshormoon. Plaats de stengel in een bak met water op een zodanige manier dat de knopen onder water staan. Zodra u sterke wortels ziet, zet u hem in vochtige potgrond op een diepte van 4 tot 6 centimeter. Dep de grond er voorzichtig overheen en sproei water om de grond te bevochtigen. Voor meerdere planten, houd de afstand hetzelfde als zaailingen met ongeveer 14-16″ tussen elke plant.

Verpakking en grond

Coleus heeft grond nodig die vocht vasthoudt. Als u dus terracotta of een ander poreus materiaal voor een bak gebruikt, kunt u deze met plastic bekleden om de grond vochtig te houden, of u kunt de grond regelmatig controleren. Een ideale bak is een plastic bak met drainagegaten, maar met de juiste zorg kan elke bak werken. Hoewel coleus goed gedijt in vochtige grond, kunnen de wortels rotten als de grond nat is. Dus, als uw container geen drainagegaten heeft, is het belangrijk om ze uit te boren om wortelrot te voorkomen.

De ideale potgrond voor coleusplanten is er een die vocht redelijk goed vasthoudt. U wilt niet gaan met een te goed van een drainerende grond. Kies een hoge kwaliteit grond van een kwekerij of huis verbetering winkel. Let erop dat u potgrond kiest en geen tuinaarde. Potgrond is speciaal gemaakt voor potten, en heeft de juiste drainage en voedingsstoffen om planten goed te laten gedijen.

Zonlicht

Coleus gedijt in een warm klimaat. Hij heeft dus minimaal 6-8 uur zonlicht nodig voor een weelderige groei. Wanneer u een plaats voor uw coleus plant uitzoekt, kies er dan een die veel indirect zonlicht krijgt. Je kunt ook kunstmatige zonnelampen gebruiken als je geen plek met veel zonlicht kunt vinden. Houd de zonnelampen op een afstand van 5-6 centimeter, en gebruik een lage warmte lamp om te voorkomen dat uw coleus planten verbranden. Energiezuinige LED-lampen zijn hier goed voor, omdat ze kosteneffectief zijn en niet te veel warmte produceren.

Coleusplanten zijn ook erg gevoelig voor kou en vorstschade. Houd uw coleus tijdens de wintermaanden warm met zonnelampen of fluorescentielampen of zorg ervoor dat de temperatuur in de omgeving van de plant op peil wordt gehouden. Omdat de intensiteit van de zon in de wintermaanden lager is, moet u uw coleus langer aan kunstlicht blootstellen.

Zorg er ook voor dat ze uit de buurt blijven van tochtige ramen of plaatsen waar ze aan kou kunnen worden blootgesteld. Dit geldt ook voor airconditioningopeningen in de zomer, die een soortgelijk negatief effect op uw plant kunnen hebben.

Wateren

Hoewel coleus een winterharde plant is, is hij niet erg droogtetolerant. Hij kan ook niet groeien in natte grond, omdat de wortels dan de neiging hebben te rotten. Dus, om een balans tussen de twee te vinden, houd de coleus plant gehydrateerd door het dagelijks water te geven, terwijl u ervoor zorgt dat het water goed wordt afgevoerd uit de container.

Aangezien het water vaak moet worden afgevoerd, waardoor voedingsstoffen uit de bodem kunnen worden weggespoeld, kunt u om de maand een vloeibare wateroplosbare meststof toevoegen om de plant gevoed te houden. Zodra de coleus uit de zaailingfase groeit, begint u hem pas water te geven wanneer de grond droog begint aan te voelen.

Onderhoud

Weliswaar is de levensduur van een gemiddelde coleusplant één jaar, maar u kunt de levensduur verlengen door te snoeien. Kijk uit naar kleine bloemknoppen en snoei hem voordat de bloemknoppen gaan bloeien. Zodra de plant bloemen en zaden begint te produceren, zal hij namelijk snel afsterven. Als u de plant bossiger of struikachtiger wilt laten groeien, kunt u de groeitoppen van de bladeren om de week terugknijpen.

Een van de grootste plagen waarmee tuiniers te maken krijgen als ze coleus kweken, is dat van wolluizen. Een goede manier om het wolluisprobleem te bestrijden is om een borstel te nemen en de plant voorzichtig met water te schrobben. U kunt het ongedierte ook doden door in alcohol gedoopte wattenbolletjes te nemen en de plant daarmee af te vegen.

Ten slotte groeit coleus het best in een vochtige omgeving. We hebben een artikel samengesteld over het verhogen van de luchtvochtigheid rond uw planten. Het volgen van een aantal van de tips daar kan helpen bij het houden van een gezonde omgeving bij het kweken van coleus binnenshuis.

Growing Coleus Indoors

Coleus is een levendige adembenemende plant die schoonheid toevoegt, ongeacht waar hij groeit. Afgezien van het aantrekkelijke blad, is Coleus een taaie plant die gemakkelijk kan uitgroeien tot een weelderige struik in uw huis. Verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van kleuren en patronen, kunt u gemakkelijk elke saaie hoek van uw huis tot leven brengen met een pot coleus plant.

FAQs

Welke kleur moeten coleus zaailingen hebben?

Het is een goede gewoonte om de zaailingen te controleren en eventuele groene exemplaren te weigeren, omdat zaailingen de kleuren van de plant beginnen te vertonen. Dit komt omdat coleus voornamelijk voor zijn kleuren wordt gekweekt en groene zaailingen niet zullen opgroeien tot kleurrijk gebladerte. Als je het niet erg vindt met minder kleur, dan zijn groene zaailingen prima om te kweken.

Hoe weet ik of mijn coleus plant te veel of te weinig water heeft gekregen?

Een goede indicator van te veel water geven aan een plant is wanneer de bladeren geel worden. Als de plant te weinig water heeft gekregen, beginnen de bladeren te hangen.

Waarom zijn de kleuren van mijn coleusplant vervaagd?

Hoewel coleus veel zonlicht nodig heeft voor een gezonde groei, kunnen de kleuren minder levendig worden als u de plant onder te fel zonlicht zet. Zet hem op een plek die 6-8 uur indirect licht krijgt.

Wat is de beste tip om coleus binnenshuis te kweken?

Een vaak over het hoofd gezien aspect van coleus verzorging is de luchtvochtigheid. Coleus houden van warme, vochtige omgevingen, dus zorg ervoor dat ze vocht vasthouden. Dit is vooral belangrijk in de wintermaanden, wanneer de lucht van nature droger is.

Het is alleen maar eerlijk om te delen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.