Duo viool-piano brengt publiek in vervoering tijdens concert Dame Myra Hess – Medill Reports Chicago

Door Madison Yauger
Medill Reports

Zachte melodieën en daverende toetsen weerklonken woensdag in het Chicago Cultural Center, toen de International Music Foundation haar wekelijkse gratis Dame Myra Hess Memorial Concert organiseerde voor het publiek.

Deze concerten werden in 1977 in Chicago opgericht, ter nagedachtenis aan Myra Hess, de pianiste die in Londen een gratis recital-serie in het leven riep om het moreel van het publiek tijdens de luchtaanvallen van de Tweede Wereldoorlog te bevorderen.

Dit afgelopen jaar werd het 40-jarig bestaan gevierd van deze concerten, die altijd op woensdagmiddag plaatsvinden in Preston Bradley Hall onder de Tiffany Dome.

“Het is zo’n mooie ruimte,” zei de Australische toeriste Margaret Campbell, 60. “Onze wereld verandert zoveel, en ons idee van schoonheid is tegenwoordig zo anders, maar de muziek blijft altijd, ongeacht het tijdperk.”

De show begon snel om 12:15 uur met een explosie van symfonische klanken die uitbarstten uit de viool en piano van het internationale duo, Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende.

Het publiek was in vervoering. Ogen vielen al snel dicht en hoofden begonnen te wiegen op de klassieke refreinen van Beethoven en Auerbach.

“Als kind voelde ik me altijd al aangetrokken tot muziek omdat klank een universele taal is,” zei De Maeyer. “Daarom konden we uit België komen en hier in Chicago spelen.”

Bij een capaciteit van 500 was bijna elke stoel in de concertzaal bezet.

Jonnie Nelson, 80, een oude inwoner van Chicago, bezoekt deze concerten al 12 jaar.

“Ik ben nog niet naar een slechte geweest,” zei Nelson. “Er is altijd een verscheidenheid aan muziek, instrumenten en zangers. Mensen komen van over de hele wereld.”

Het selectieproces van de musici die in deze recitals mogen spelen is zeer selectief, volgens Mark Riggleman, uitvoerend directeur van de International Music Foundation.

Mensen van heinde en verre verzamelen zich in het Chicago Cultural Center om woensdag het Dame Myra Hess Memorial Concert bij te wonen.

Deze concertserie is ontworpen voor opkomende musici, dus de meeste geselecteerde musici zijn hoog opgeleid, maar niet bekend. “Deze concerten dragen bij aan de artistieke levendigheid van de stad,” zei Riggleman. “Ze bieden de mogelijkheid voor iedereen om deze verrijkende optredens te komen bekijken.”

Naast de live concerten wordt elk optreden uitgezonden op het radiostation WFMT, evenals Facebook Live om ruime toegang te creëren voor iedereen om te luisteren.

Genevieve Bernard, 56, van de wijk Bronzeville, zat op de achterste rij van de concertzaal.

“Ik kom altijd naar deze concerten, omdat ze je blootstellen aan verschillende soorten muziek,” zei Bernard. “Ik werk nu niet, dus het is een leuke traktatie om hier naar toe te kunnen komen.”

Foto bovenaan: Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende spelen hun vertolking van Beethoven en Auerbach. (Madison Yauger/MEDILL)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.