Italiassa pelattiin muinaisina aikoina muitakin jalkapallomuotoja, joista varhaisin oli Rooman valtakunnan aikana pelattu harpastum. Tämä peli on saattanut vaikuttaa valtakunnan laajenemisen myötä myös muihin pelimuotoihin kaikkialla Euroopassa, kuten keskiaikaiseen jalkapalloon. Firenzen Piazza Santa Crocella pelattiin 1500-luvulta lähtien Calcio Fiorentinoa, joka oli toinen nykyaikaisesta jalkapallosta poikkeava jalkapallomuoto. Joitakin kuuluisia firenzeläisiä oli pelin pelaajien joukossa, erityisesti Medicin perhe, kuten Piero, Lorenzo ja Alessandro de’ Medici. Myös paavit, kuten Klemens VII, Leo XI ja Urban VIII, pelasivat peliä Vatikaanissa. Nimitys calcio (”potku”) otettiin myöhemmin käyttöön jalkapallosta Italiassa.

Italialainen jalkapallo on syntynyt: Torino ja GenovaEdit

Pelin moderni muunnelma tuotiin Italiaan 1880-luvulla. Edoardo Bosio, brittiläisen tekstiiliteollisuuden kauppias, oli vieraillut Englannissa ja tutustunut peliin. Hän palasi Torinoon vuonna 1887 ja oli motivoitunut auttamaan jalkapallon levittämisessä kotimaassaan. Hän perusti samana vuonna Italian ensimmäisen jalkapalloseuran, Torino Football and Cricket Clubin, ja Nobili Torino (”Torinon aateliset”) seurasi pian perässä. Toinen seura kantoi nimeä aatelinen, koska siihen kuuluivat Abruzzin herttua ja Alfonso Ferrero di Ventimiglia (josta tuli myöhemmin Italian jalkapalloliiton (FIGC) puheenjohtaja). Nämä kaksi yhdistyivät vuonna 1891 muodostaen Internazionale Football Club Torinon,

Genoa Cricket and Football Club, joka perustettiin englantilaisten vuonna 1893 perustamana krikettiseurana edustamaan Englantia ulkomailla. Kolme vuotta myöhemmin vuonna 1896 Genovaan saapui James Richardson Spensley -niminen mies, joka esitteli seuran jalkapallo-osaston ja tuli seuran ensimmäiseksi manageriksi.

Vuoteen 1898 mennessä oli perustettu kilpaileva liitto FIGC, jonka keskus oli alun perin Torinossa ja jonka ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Mario Vicary. FIGC loi Italian jalkapallomestaruuden, jonka neljä perustajayhdistystä olivat; Genova, FBC Torinese, Ginnastica Torino ja Internazionale Torino. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Torinon Velodromo Umberto I:llä 8. toukokuuta 1898, ja sen voitti Genova. Vaikka jo varhain oli tavallista, että seurat kilpailivat sekä FIGC:n että FNGI:n kilpailuissa, FIGC:n mestaruudesta voitetut tittelit ovat ainoat, jotka nykymestaruusliiga tunnustaa virallisesti.

Seuraavina vuosina turnaus (nimeltään Prima Categoria) jäsenneltiin alueellisiin ryhmiin, ja kunkin ryhmän voittajat osallistuivat pudotuspeleihin, joiden lopulliset voittajat julistettiin mestareiksi. Vuoteen 1904 asti turnausta hallitsi Genova, joka voitti 6 mestaruutta 7 vuoden aikana. Vuosina 1905-1908 alueellisten mestareiden kesken pelattiin loppuryhmä, jossa ratkaistiin mestaruus ja Spensley Cup. Juventus voitti ensimmäisen mestaruutensa ja Spensley Cupin vuonna 1905, mutta kaksi seuraavaa mestaruutta voitti Milan.

Italianisoituminen ja mestaruuden ”jakautuminen ”Muokkaa

Marraskuussa 1907 FIF järjesti kaksi mestaruutta samalla kaudella:

1. Italian mestaruus, pääturnaus, jossa vain italialaiset pelaajat saivat pelata; voittajat julistettaisiin Campioni d’Italia (Italian mestareiksi) ja heille myönnettäisiin Coppa Buni
  2. Liittovaltion mestaruus, toissijainen turnaus, jossa myös ulkomaalaiset pelaajat (jos he asuivat Italiassa) saivat pelata; voittajat julistettaisiin Campioni Federaliksi (liittovaltion mestareiksi) ja heille myönnettäisiin Coppa Spensley

FIF halusi järjestää kaksi erilaista mestaruuskilpailua, jotta heikommat seurat, jotka koostuisivat vain italialaisista pelaajista (”squadre pure italiane”, ”puhtaat italialaisjoukkueet”), voittaisivat kansallisen mestaruuden ja jotta suurseurat, jotka koostuisivat enimmäkseen vahvemmista ulkomaalaisista pelaajista (”squadre spurie internazionali”, ”epäaitoja kansainvälisiä joukkueita”), voisivat samaan aikaan osallistua pienempään kilpailuun, jossa ne pelaisivat ”lohdutuspalkintoa”. Suurin osa suurseuroista (Genova, Torino ja Milano) vetäytyi molemmista mestaruuskilpailuista vastalauseena FIF:n itsevaltaiselle politiikalle. Liittovaltion mestaruuden voitti Juventus Doriaa vastaan, kun taas Italian mestaruuden 1908 ja Coppa Buni voitti Pro Vercelli voittamalla Juventuksen, Dorian ja US Milanon. Juventuksen voittama liittovaltion mestaruus unohtui kuitenkin myöhemmin FIGC:n toimesta, koska toisinajattelevat seurat tekivät boikotin.

Kautena 1909 kaksi eri mestaruutta järjestettiin jälleen, ja liittovaltion mestaruuden Coppa Spensleyn tilalle tuli Coppa Oberti. Tällä kertaa suurin osa suurseuroista päättää vetäytyä vain Italian mestaruudesta, jotta liittokilpailu olisi merkityksellisin turnaus ja Italian mestaruus vähenisi. Liittovaltion mestaruuden voitti Pro Vercelli, joka voitti US Milanesen finaalissa, kun taas Italian mestaruuden voitti Juventus, joka voitti jälleen US Milanesen finaalissa. Toisinajattelijoiden strategia kuitenkin toimi: Juventuksen voittaman Italian mestaruuden epäonnistuminen pakotti FIGC:n tunnustamaan myöhemmin Pro Vercellin liittovaltion mestaruuden ”Campioni d’Italia 1909” -turnaukseksi ja kieltämään toisen turnauksen.

Muotoa muutettiin kaudeksi 1909-10, joka pelattiin liigamuodossa. Siihen osallistui yhdeksän seuraa, jotka pelasivat toisiaan vastaan sekä kotona että vieraissa. Jako liittovaltion ja Italian mestaruuden välillä ei kokonaan poistunut, sillä samalla kun nämä turnaukset yhdistettiin, päätettiin viimeisen kerran jakaa kauden päätteeksi kaksi titteliä. Itse asiassa FIGC vahvisti, että liittovaltion mestariksi julistettaisiin (nyt päätitteli) yleisen luokituksen ensimmäiseksi sijoittunut seura, kun taas Italian mestariksi tunnustettaisiin (nyt toissijainen titteli) neljän ”puhtaasti italialaisen joukkueen” joukossa parhaiten sijoittunut seura, riippuen keskinäisistä otteluista. Kauden lopussa Pro Vercelli ja Inter sijoittuivat molemmat ensimmäiselle sijalle, joten liittovaltion mestaruuden jakamiseksi tarvittiin pudotuspeli (Italian mestaruuden voitti Pro Vercelli). Tämä kausi oli ensimmäinen voitto Internazionalelle, joka voitti finaalissa Pro Vercellin maalein 10-3. Myös Pro Vercellin voittama Italian mestaruus unohtui myöhemmin.