National Hockey Leaguen säännöt

Pääartikkeli: Rangaistus (jääkiekko)

Rangaistus on rangaistus sääntörikkomuksesta. Erotuomari tekee useimmat rangaistuspuhelut, kun taas linjatuomarit voivat kutsua vain selviä teknisiä rikkomuksia, kuten liian monta miestä jäällä. NHL:ssä linjatuomarit voivat myös keskeyttää pelin pelaajan loukkaantumisen vuoksi ja voivat raportoida erotuomareille minkä tahansa pelin keskeytyksen aikana kaikki olosuhteet, jotka liittyvät suuriin, ottelu- tai käytösrangaistuksiin, toimitsijoiden (fyysiseen tai muuhun) väärinkäytöksiin, epäurheilijamaiseen käytökseen tai loukkaantumista aiheuttavasta korkeasta mailasta johtuviin kaksoismiinusrangaistuksiin, joita erotuomarit eivät ole havainneet.

Rangaistuksen aikana rikkeeseen syyllistynyt pelaaja lähetetään rangaistusaitioon. Pienet rikkeet katsotaan pikkurangaistuksiksi, ja pelaaja pidetään pois jäältä kahden minuutin ajan. Suurempi rike, kuten korkea maila, joka aiheuttaa uhriksi joutuneelle pelaajalle näkyvän fyysisen vamman, katsotaan kaksoismiinusrangaistukseksi, ja tekijä pidetään poissa jäältä neljä minuuttia. Vaarallisemmat rikkeet, kuten tappelu, katsotaan suuriksi rangaistuksiksi, ja niiden kesto on viisi minuuttia. Rangaistua joukkuetta ei voi korvata jäällä olevaa pelaajaa, joten se on alivoimalla rangaistuksen ajan. Normaalisti jääkiekkojoukkueilla on jäällä viisi luistelijaa (sekä maalivahti). Jos pieni tai suuri rangaistus tuomitaan, pelistä tulee ”viisi vastaan neljä” – viisi luistelijaa vastaan neljä luistelijaa.

Tätä tilannetta kutsutaan rangaistusta saamattoman joukkueen osalta ylivoimapeliksi ja rangaistun joukkueen osalta rangaistuspotkuksi. Joukkue tekee paljon todennäköisemmin maalin ylivoimapelissä kuin normaalin pelin aikana. Jos rangaistua joukkuetta vastaan tehdään maali alivoiman aikana, rangaistus päättyy välittömästi. Kaksoismiinusrangaistus on jaettu kahteen erilliseen kahden minuutin pikkurangaistukseen, jotka tuomitaan peräkkäin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ylivoimalla pelaava joukkue tekee maalin ennen ensimmäisen alaikäisrangaistuksen päättymistä (ennen ylivoiman kahden minuutin täyttymistä), ensimmäinen alaikäisrangaistus päättyy ja rangaistuskello lyhenee kahteen minuuttiin. Jos maali tehdään toisen alivoiman aikana (ylivoiman kahden minuutin jälkeen), rangaistusaika päättyy. Toisin kuin pienet rangaistukset, suuret rangaistukset on suoritettava loppuun riippumatta siitä, kuinka monta maalia ylivoiman aikana on tehty. Kun rangaistusta ollaan tuomitsemassa, toimitsija nostaa kätensä ylös merkiksi niin sanotusta ”viivästyneestä rangaistuksesta”. Peli jatkuu, kunnes rikkova joukkue koskettaa kiekkoa, jolloin toimitsija puhaltaa pelin poikki ja tuomitsee rangaistuksen. Jos viivästynyt rangaistus tuomitaan ja se jatkuu erän loppuun, täysi rangaistus siirtyy seuraavaan erään. Jos rangaistukseen syyllistynyt joukkue tekee maalin ja on jo alivoimalla pienen rangaistuksen vuoksi, rangaistus tuomitaan, kun maali on tehty, ja maalin tehneelle joukkueelle annetaan uusi ylivoimapeli. Lisäksi kun maali on tehty, rangaistukset poistetaan taululta siinä järjestyksessä, jossa ne tuomittiin (jos rangaistuksia on tuomittu useita). Jos maalivahti saa rangaistuksen (esim. pelin viivyttämisestä), pelaaja, joka oli jäällä rangaistuksen aikana, menee rangaistusaitioon, ja maalivahti jää peliin. Jos maalivahti saa pelirangaistuksen, maalivahti vedetään pois pelistä ja tilalle laitetaan varamaalivahti.

Hyökkäävä joukkue ei saa koskea kiekkoon viivytysrangaistuksen aikana. Tämä johtaa yleensä siihen, että vastustajajoukkue vaihtaa maalivahtinsa ylimääräiseen hyökkääjään siihen asti, kunnes rikkeen tehnyt joukkue koskettaa kiekkoon, koska rikkeen tehneen joukkueen on kosketettava kiekkoa voidakseen tehdä maalin tyhjään maaliin. Tämä tilanne voi kuitenkin johtaa omaan maaliin. Esimerkiksi:

• New York Islanders-Montreal Canadiens -ottelussa 24. marraskuuta 2008, kun erotuomari oli kutsumassa rangaistusta New Yorkia vastaan, Montreal Canadiensin maalivahti Carey Price suuntasi takaisin penkille hakemaan ylimääräistä hyökkääjää. Sillä hetkellä Canadiensin puolustaja Ryan O’Byrne, joka ei huomannut viivästynyttä rangaistusta ja tyhjää maalia, yritti syöttää kiekkoa (nyt kadonneelle) maalivahdilleen. Sen sijaan kiekko päätyi maaliin ja Islandersin Bill Guerinille tuomittiin maali.
  • Vancouver Canucksin ja Phoenix Coyotesin välisessä 21. maaliskuuta 2009 pelatussa ottelussa Phoenix teki tyhjän maalin viivästyneen rangaistuksen aikana Coyotesin Viktor Tikhonoville. Yrittäessään ottaa haltuunsa ja siten pysäyttää pelin Tikhonov tökkäsi Vancouverin Henrik Sedinia lähellä Vancouverin siniviivaa. Koska Tikhonov koski vain Sedinin mailaan eikä kiekkoon, peliä jatkettiin, vaikka kiekko oli nyt menossa suoraan Vancouverin maaliin. Sedinin joukkuetoveri Shane O’Brien luisteli harhautuneen kiekon perään, mutta turhaan. Sekä kiekko että O’Brien päätyivät maaliin, ja Tikhonoville merkittiin maali.
  • New Jersey Devilsin ja Carolina Hurricanesin välisessä ottelussa 21. maaliskuuta 2013, kun erotuomari oli antamassa Devilsin Marek Zidlickylle 2:00 pikkurangaistusta koukkaamisesta, Carolinan maalivahti Dan Ellis oli menossa penkille hakemaan ylimääräistä hyökkääjää, kun hän huomasi, että Jordan Staalin syöttö Tim Gleasonille ei onnistunut ja sen seurauksena kiekko kimposi laudoista tyhjään maaliin. Ellis yritti jahdata kiekkoa, mutta hän oli liian hidas, ja koska Carolinan Alexander Semin oli tuolloin jo rangaistusaitiossa, Devils sai ylivoimamaalin; sen maalivahti Martin Brodeur – viimeinen kiekkoon koskenut Devil – sai maalin.

Sääntöön, jonka mukaan joukkue ei voi korvata jäällä olevaa pelaajaa rangaistuksen jälkeen, on poikkeuksia: keskinäiset majorit tappelusta, jossa tappelussa on kaksi osallistujaa, johtavat siihen, että kumpikin saa viisi minuuttia, mutta rangaistukset eivät vaikuta kummankaan joukkueen jäähyjen voimakkuuteen (peli säilyy viidellä viittä vastaan), paitsi jos pelaajaa ei pidetä tappelun yllyttäjänä, jolloin kyseinen pelaaja saa ylimääräisen kahden minuutin alaikäisen. On myös olemassa ”sattumanvaraisia” alaikäisiä, joissa molempia joukkueita vastaan määrätyt rangaistukset ovat samanaikaisia ja yhtä pitkiä, joten kumpikaan joukkue ei saa ylivoimaa, vaan joukkueet luistelevat neljä vastaan neljä.

NHL:n työsulun 2004-05 jälkeen otettiin käyttöön uusi sääntö, joka määrää vähäisen pelin viivyttämisen rangaistuksen jokaiselle puolustavalle pelaajalle, joka ohjaa kiekkoa rajojen ulkopuolelle (esim. lasin yli katsomoon tai turvaverkkoon). Kun kiekko ammutaan jompaan kumpaan pelaajapenkkiin, rangaistusta ei sovelleta.

On myös väärinkäytösrangaistuksia, 10 minuuttia tai kokonainen peli, jotka on varattu rikkeistä, kuten puhelun jatkuvasta kiistämisestä virkailijan kanssa tai tahallisista loukkaantumisrangaistuksista. Pelaaja, joka saa käytösrangaistuksen, ei aiheuta joukkueensa pelaamista alivoimalla, ellei hän saa käytösrangaistuksen lisäksi pientä, suurta tai ottelurangaistusta.

Vaihtelevista rangaistusyhdistelmistä voi seurata myös ottelurangaistuksia, kuten 5 vs. 3, 4 vs. 3, 4 vs. 4 tai jopa 3 vs. 3. Joukkueella ei kuitenkaan saa missään vaiheessa peliä olla jäällä vähemmän kuin neljä pelaajaa (maalivahti mukaan lukien).

Rangaistuksen tuomitsemisen jälkeen peliä jatketaan useimmiten aloituspelillä hyökkäävän joukkueen puolustusalueella.

Jos joukkueelle tuomitaan rangaistus jatkoajalla, pelistä ei voi tulla 3 vs. 2 -peliä, koska jäällä ei voi olla alle kolme luistelijaa joukkueelta. Sen sijaan ylivoimajoukkue saa 4 vs. 3 -ylivoiman. Kun ylivoimapeli päättyy, otteluista tulee tilapäisesti 4 vs. 4, kunnes peli vihelletään poikki, minkä jälkeen otteluihin palataan 3 vs. 3.

Jos rangaistus tuomitaan, kun erää on jäljellä alle kaksi minuuttia, paitsi jatkoajalla, rangaistus ”siirretään” seuraavaan erään, mikä tarkoittaa, että kaikki erän kahden viimeisen minuutin aikana tuomitut ylivoimapelit siirtyvät seuraavaan erään, eli jos rangaistus tuomitaan ensimmäisen erän ajassa 19:01, niin jäljellä oleva 1:01 ylivoimapelistä siirtyy toiseen erään.

Neljä vastaan neljä tai kolme vastaan kolme -rangaistusyhdistelmässä jäähyjä jatketaan edelleen.