Hoe breng je een stervende boom weer tot leven 5 tips om je stervende boom te redden

Bomen kunnen, net als ieder ander schepsel, een slechte wending nemen.

Als je je boom echter een warm hart toedraagt en hem goed in de gaten houdt, kun je hem misschien wel het leven redden! Er zijn veel ziekten en infecties die de gezondheid van uw boom kunnen bedreigen, maar de meeste kunnen worden genezen. In ernstige gevallen is het echter het beste om contact op te nemen met een professional.

Laten we eens kijken hoe je een stervende boom weer tot leven kunt wekken.

Tekenen van een stervende boom

Het kan vrij moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een stervende boom en een dode boom. In de meeste gevallen zult u willen kiezen voor boomverwijdering, omdat de boom waarschijnlijk al te ver heen is.

Kijk uit naar deze 5 verklikkerlampjes die aangeven dat uw boom in gevaar is.

1. Barren takken

Bomen die hun bladeren verliezen aan de herfstbladeren is volkomen normaal.

Wanneer ze hun bladeren verliezen tijdens andere periodes van het jaar – kijk uit! Dit is een teken dat uw boom ziek is.

Zorg ervoor dat uw bomen een volledige dekking hebben, en dat de bladeren er gezond uitzien. Vaak kan een zieke boom er op sommige plaatsen vol uitzien, terwijl andere takken skeletachtig zijn.

Bomen hebben bladeren nodig om energie voor zichzelf te produceren. Dit is een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Als de bomen ziek worden en hun bladeren verliezen, verliezen ze hun middel van voedsel. Het gaat bergafwaarts wanneer uw boom zijn bladeren begint te verliezen.

Verdroogd hout

De buitenste laag van de stam en takken, schors genoemd, is als een huid voor een boom.

Wanneer de boom niet de juiste hydratatie vindt, kan de schors er broos en gebarsten uitzien. Deze extreme droogte is geen goed teken.

Cankers zijn plekken van dode schors die op bomen kunnen opduiken. Ze zijn als kankerzweren voor mensen: pijnlijke zweren veroorzaakt door stress. De stress wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of schimmels die de boom infecteren via blootliggende schors.

Ook hebben broze stammen en takken minder flexibiliteit. Dit kan de boom bij elke windstoot meer belasten.

Bederf

Tegen de tijd dat u rot opmerkt, kan het al te laat zijn.

Bederf wordt duidelijk door de groei van paddenstoelen of andere schimmels op de stam of takken. Als het op de tak zit, is het niet zo’n groot probleem, maar het moet wel behandeld worden. Als het op de stam zit, echter…

Bomen rotten van binnen naar buiten, beginnend vanuit het centrum. Dit is als het ruggenmerg van de boom, dus als het gaat de rest is snel te volgen.

scheuren op stammen

Enkele scheuren zijn normaal, maar andere scheuren lopen te diep.

Gescheurde schors laat de boom bloot aan binnendringende insecten, schimmels, en schimmels. Dit kan leiden tot verdere verslechtering als de verdediging van de boom blootgesteld blijft.

Diepe scheuren moeten worden behandeld voordat ongedierte kan woekeren. Ze beginnen als een kleine snee, maar net als een infectie kan het bergafwaarts gaan als de boom niet wordt behandeld voordat de ziekte vat krijgt.

Weak Tree Structure

De wortels zijn het anker van de boom.

Wanneer bomen ziek worden, kunnen hun wortels vaak lijden onder het verlies van een deel van hun kracht. Dit verzwakt het vermogen van de boom om zijn houding en kalmte in de grond te handhaven.

Dan kan uw boom gaan overhellen of onhandig naar de zijkant gaan hangen. Dit kan het probleem verergeren. De aantrekkingskracht van de zwaartekracht zal de boom verzwaren totdat hij uit de aarde eronder ontwortelt.

Bomen of takken die vallen, kunnen natuurlijk een enorme aansprakelijkheid zijn. Vooral tijdens een storm wanneer de omstandigheden zwaar zijn. Neem zelfs geen risico met afstervende takken, laat ze gewoon snoeien. Bomen in deze conditie hebben structurele ondersteuning nodig tijdens de behandeling, of lopen het risico beëindigd te worden.

Hoe breng je een stervende boom weer tot leven

Zoals bij elke medische aandoening, wordt de diagnose het best gesteld door getrainde professionals. Toch is het goed om op de hoogte te zijn voor het geval u iets opmerkt.

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over wat uw boom kan kwetsen, vindt u hier de top 5 van de meest voorkomende ziekten waarmee uw boom te maken kan krijgen.

Ziekten van de Hollandse iep

Deze ziekte heeft zich verspreid over iepenbomen in heel Noord-Amerika.

Ascomycete microfungi zijn het dodelijke bestanddeel van deze infectie. De sporen verspreiden zich als een lopend vuurtje op de ruggen van schorskevers of via de wortels van nabijgelegen aangetaste bomen.

Een verraderlijk teken is een verwelking van de bladeren en een bleke vergeling van de takken. Deze beginnen vanaf de kruin van de boom naar de basis. Uiteindelijk zullen de takken bruin worden en uitdrogen.

De beste manier om deze aantasting te behandelen is het wegsnoeien van de aangetaste delen vanaf de kroon naar beneden. Er zijn ook therapeutische fungicide-injecties die u kunt toedienen om het herstel te bevorderen. De behandeling is waarschijnlijk succesvol als ze vroeg wordt uitgevoerd.

2. Amerikaanse Kastanjeziekte

Een ziekteverwekker met de naam cryphonectria parasitica veroorzaakt deze ziekte.

Er verschijnen vreemde, oranjekleurige vlekken op de takken en de stam van de zieke boom. Onder de juiste vochtigheid zullen deze vlekken zich vermeerderen en gele sporen in de lucht vrijgeven.

Ook kan zich een kanker vormen die in de stam lijkt weg te zakken. Deze kunnen leiden tot stamomwenteling, wat nog meer problemen veroorzaakt.

Behandeling omvat ofwel een grondverdichtingsmethode of hypovirulentieoverdracht. Raadpleeg een professional om deze procedures uit te voeren voordat het te laat is.

3. bacterievuur

Bomen die door deze ziekte zijn aangetast, zien er zwart en verschrompeld uit, alsof ze door een wildvuur zijn verbrand. Zonder ooit een vlam te hebben aangeraakt.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een besmettelijke ziekteverwekker die bekend staat als erwinia amylovora. Ze treft vooral fruitbomen zoals appel, peer, sierappel, enzovoort, maar ook sommige bessenstruiken.

Deskundigen raden aan om het aangetaste gebied onmiddellijk af te snijden, zodra de eerste symptomen worden opgemerkt. Spuit ook een antibioticum op basis van terramycine of streptomycine over de boom en het omringende gebied. Deze extra voorzorgsmaatregel zou de overleving van uw bomen moeten verzekeren.

4. Poederachtige meeldauw

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een verscheidenheid van schimmels die behoren tot de orde van Ersiphales.

Het vereist extreme vochtigheid om te bloeien, maar wanneer het dat doet kan het de hele achtertuin overnemen. De schimmels verschijnen als een witte, poederige laag die bladeren, takken en vrijwel alles wat ermee in aanraking komt, bedekt. Het begint aan de voet van de boom en verspreidt zich tot het alles opslokt.

Experts raden aan het hele gebied te behandelen met fungiciden zoals propiconazol of triademefon. Dit zou de schimmel moeten beëindigen en het gebied beschermen.

5. Sudden Oak Death

Een ziekteverwekker met de naam phytophthora ramorum is de oorzaak van deze ziekte.

De eerste symptomen verschijnen als een splijting van de schors die donker, bruin sap sijpelt. Het blad van de boom wordt bleek en verwelkt, tot het voortijdig afsterft.
Experts bevelen aan een mengsel van fosfonaat en oppervlakte-actieve stof op de stam te spuiten. Het herstel zou na ongeveer vijf weken moeten optreden.

Als al het andere faalt…

Bel de boomdokters.

Zij kunnen uw boom goed beoordelen en de juiste handelwijze bepalen.

Soms, echter, is er geen manier om te weten hoe een stervende boom weer tot leven te brengen. De dood wacht op geen enkele boom. Als dat het geval is, is het het beste om de boom te verwijderen voordat hij valt en iemand verwondt.

Alberta Arborists heeft meer dan 22 jaar ervaring in het bieden van kwaliteitsservice voor ethische boomverzorging. Wij richten ons op residentiële, commerciële en gemeentelijke gebieden in Alberta met vakmanschap van hoge kwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.