Hoe frisdrank uw tanden beïnvloedt – Wilkinson Dental

Wist u dat mensen suikerhoudende, koolzuurhoudende frisdranken in de Verenigde Staten verschillende dingen noemen? Terwijl de term frisdrank het meest gangbaar is aan de westkust, de oostkust en in bepaalde steden in het midwesten (zoals St. Louis en Milwaukee), noemen de meeste mensen in het zuiden het cola of cola. En in een groot deel van het Midwesten noemen de bewoners het pop. In sommige kleinere plaatsen wordt het zelfs sodie, tonic, sodawater of carbo genoemd. Hoe je frisdrank ook noemt, je bent je er waarschijnlijk van bewust dat het een zoete lekkernij is – geen voedzame drank. Maar weet je ook hoeveel schade ze kunnen aanrichten? Scroll naar beneden om te leren hoe frisdrank je tanden beïnvloedt.

Volgens een recente studie dronk op een willekeurige dag in 2014 60,7 procent van de kinderen en 50 procent van de volwassenen een suikerhoudende drank. Hoewel deze cijfers een daling van de moderne frisdrankconsumptie per hoofd van de bevolking onthulden, is de consumptie nog steeds hoog onder bepaalde bevolkingsgroepen, waaronder minderheden en adolescenten.

Vanuit een voedingsstandpunt is het duidelijk dat de calorieën en suiker in frisdrank schadelijk zijn. De prevalentie van frisdrank in de Amerikaanse cultuur heeft bijgedragen tot een toename van zwaarlijvigheid, vooral bij kinderen. Er is ook een verband tussen zware frisdrankconsumptie en aandoeningen als diabetes en osteoporose (bron). We zouden ons verder kunnen verdiepen in de algemene gevolgen voor de gezondheid, maar vandaag richten we ons op hoe frisdrank je tanden beïnvloedt.

Hoe frisdrank je tanden beïnvloedt

In laboratoriumstudies is aangetoond dat frisdrank het tandglazuur erodeert (bron). De suikers in frisdrank vormen samen met de bacteriën in uw mond een zuur dat de tanden aantast. Elke keer dat je een slokje frisdrank neemt, begin je een nieuwe zuuraanval die je tandglazuur zal verzwakken (bron). Deze zuuraanvallen zijn vooral schadelijk voor kinderen en tieners omdat hun tandglazuur nog in ontwikkeling is. Tanderosie maakt het tandglazuur zachter en zorgt ervoor dat het er doffer en geler uit gaat zien. Het kan de vorm, kleur en textuur van je tanden veranderen, en na verloop van tijd kan het gevoelige tanden veroorzaken. Tandglazuur is onvervangbaar, dus het is belangrijk dat u het glazuur dat u hebt beschermt.

Het drinken van frisdrank kan ook leiden tot tandbederf. De combinatie van bacteriën en zuren kan leiden tot tandplak, wat gaatjes kan veroorzaken (bron). Verzwakt glazuur kan ook leiden tot de vorming van gaatjes. Door regelmatig uw tandarts te bezoeken, kunt u ervoor zorgen dat klein tandbederf wordt opgemerkt en behandeld voordat het uitgroeit tot een groter probleem.

Zijn sommige frisdranken minder schadelijk dan andere?

Ja, maar het verschil is niet significant. Zowel donkere frisdrank als light frisdrank zijn schadelijk voor je tanden en moeten worden vermeden.

Als je je zorgen maakt over het verkleuren van je tanden, bedenk dan dat de bruine pigmenten in donkere frisdranken zoals cola en pepsi eerder vlekken op je tanden veroorzaken. Betekent dat dat lichtgekleurde frisdranken beter zijn voor uw mondgezondheid? Niet echt. Volgens een onderzoek uitgevoerd aan de University of Maryland Baltimore Dental School zijn frisdranken als Sprite, Mountain Dew en ginger ale bijzonder schadelijk voor het tandglazuur (bron). Waarom? Ze bevatten smaakadditieven die de tanden agressief kunnen eroderen.

Is light frisdrank beter voor je tanden dan gewone frisdrank?

Nee. Gewone frisdrank en light frisdrank zijn beide schadelijk voor de gezondheid van je tanden en tandvlees (bron). Toen ze in een onderzoek werden vergeleken, produceerden ze zeer vergelijkbare erosie-effecten (bron).

We hebben al besproken hoe de suiker in frisdrank zich verbindt met de bacteriën in je mond, waardoor een zuur ontstaat dat je tanden aanvalt. Light frisdrank en “suikervrije” frisdrank bevatten ook hun eigen zuren, die ook schadelijk zijn voor de mondgezondheid (bron). Deze zuren kunnen fosforzuur, citroenzuur en wijnsteenzuur zijn.

Hoe kun je de schade beperken?

Frisdrank kan je tanden beschadigen, maar dat betekent niet dat je het helemaal hoeft te vermijden. Volg deze tips als je je afvraagt hoe je vlekkerige tanden kunt voorkomen:

  • Drink minder frisdrank.
  • Drink meer water.
  • Spoets en flos je tanden na het nuttigen van frisdrank.
  • Drink water na het drinken van frisdrank en/of spoel je mond met water.
  • Drink alleen frisdrank tijdens de maaltijd (bron).
  • Mijd snacken tussen de maaltijden door om je speeksel de tijd te geven te neutraliseren (bron).
  • Gebruik een rietje bij het drinken van frisdrank.
  • Bezoek regelmatig je tandarts.

Wat is je favoriete frisdrank? Coca Cola, Pepsi, Mountain Dew, Dr. Pepper, Sprite. . . Het maakt niet uit waar u staat in het Coke vs Pepsi debat, het is belangrijk om in gedachten te houden hoe frisdrank uw tanden beïnvloedt.

En als u uw tandarts de laatste tijd niet hebt bezocht, waarom dan niet een afspraak maken? Bij Wilkinson Dental bieden wij een scala aan algemene en cosmetische tandheelkundige diensten, waaronder regelmatige reinigingen, kronen, kunstgebitten, tanden bleken diensten, en nog veel meer. Wij helpen u graag uw gebit in de best mogelijke conditie te houden. Als u in de buurt van zuidwest Missouri woont, bel ons dan vandaag nog op 417-708-0556 om een afspraak te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.