Hoe lang duurt Epoxy te genezen – Complete Gids voor Epoxy Droogtijd

Bent u op zoek naar een one-of-a-kind sieraden te maken, of om een unieke, waterdichte afwerking toe te voegen aan uw woonkamer tafel? Waar u het ook voor wilt gebruiken, epoxyhars is een leuk doe-het-zelf-project met eindeloze mogelijkheden. Echter, het gebruik van epoxyhars voor de eerste keer kan lastig zijn, en het uitharden van de lijm is een belangrijke stap die misschien een beetje meer aandacht nodig heeft dan andere projecten. In deze gids, zullen we lopen door de basisprincipes van epoxyhars droogtijd, zodat uw projecten komen er perfect uitzien bij de eerste poging!

Algemeen over Epoxyhars droogtijd

Bij het maken van uw project, zal epoxyhars droogtijden variëren op basis van het type hars dat u gebruikt, en die informatie moet beschikbaar worden gesteld aan u door de fabrikant. Meestal duurt het ongeveer 72 uur om de epoxy volledig uitgehard. Wat de droogtijd ook is, de hars moet volledig uitgehard zijn voordat je hem gaat verplaatsen of schuren. Als de epoxy niet mag rusten tot hij volledig is uitgehard, zal uw project vatbaar zijn voor oppervlaktevervuiling. Dit kan leiden tot vlekken, fish-eyes, of een ongelijk oppervlak.

Wat is de snelste manier om epoxyhars uitharden?

Tijdens uw projecten met epoxyhars, vraag je je misschien af bij jezelf “is er een manier om al dit wachten te voorkomen rond?” Afhankelijk van hoe u uw epoxyhars gebruikt, kunnen droogtijden variëren, maar we hebben een paar tips over hoe u de droogtijd van epoxy kunt versnellen.

 • Koop een sneller uithardende hars – De aanschaf van een sneller uithardende epoxyhars zal het droogproces versnellen. Sneldrogende harsen hebben een snelwerkende uithardingsmiddel in hun verhouding, en velen zullen beginnen te genezen minuten na het gieten. Deze methode wordt niet aanbevolen voor de eerste keer epoxyhars gebruikers, echter, omdat het vernauwt het venster waarin u in staat zullen zijn om te werken met uw hars en is minder vergevingsgezind van fouten.
 • Voorverwarmen van uw materialen – Een andere methode voor het versnellen van epoxy droogtijd is het verwarmen van uw materialen alvorens te werken met hen. Met behulp van water dat heet is om aan te raken, laat uw flessen hars om te zitten voor vijf tot tien minuten voordat u ze gebruikt. U kunt ook warmte toepassen nadat u de epoxy hebt gegoten met hulpmiddelen zoals warmtepistolen of haardrogers. Zorg ervoor dat u de warmte gelijkmatig toe te passen en pas op voor barsten en bubbels bij het gebruik van deze methode.
 • Verhoog de kamertemperatuur – het verhogen van de temperatuur van de kamer door zelfs een paar graden kan een grote impact hebben op uw epoxy’s uithardingssnelheid. Het toevoegen van een warmtelamp of gewoon stoten uw thermostaat omhoog zal verminderen uw epoxyhars droog time.
 • Gebruik UV-hars – UV-hars wordt uitgehard in ongeveer 2 minuten onder een UV-lamp, dit is de snelste methode om uw hars uitgehard. Dit is een gespecialiseerd product en kan niet worden gegoten in te dikke lagen.

Wat je niet moet doen om te versnellen epoxyhars Cure

Hoewel er een paar tijd beproefde manieren om het uithardingstempo van uw epoxyhars te verhogen, zijn er ook een paar dingen die we raden u aan te vermijden bij een poging om dit te doen.

 • Voeg niet te veel uithardingsmiddel – Het toevoegen van meer dan uw epoxy’s aanbevolen uithardingsmiddel is een slecht idee. Doen dit kan de hars “pot time”, of de hoeveelheid tijd waarin uw epoxy is verwerkbaar te verminderen. Dit kan resulteren in een hars die begint te harden, zelfs als je giet it.
 • Gebruik niet te veel kleur – Als u meer dan 7% van de kleur in vergelijking met de hars en verharder, kunt u mogelijk krijgen slechte resultaten
 • Don’t Mix Match Materials – Met behulp van een uitharder die anders is dan degene die je epoxy kwam met is ook niet aan te raden, omdat de twee mogelijk niet compatibel zijn. Als u een uithardingsmiddel dat niet werkt met uw basis, kan het mengsel nooit uitharden at all.
 • Gebruik niet meer dan de maximale hoeveelheid – Wij raden u aan niet meer van elk component te gebruiken dan de fabrikant aanbeveelt, zelfs als u nog steeds de juiste verhouding gebruikt. Dit kan oververhitting van het uithardingsmiddel veroorzaken en leiden tot een mengsel dat verhardt tijdens het gieten of zeer kort daarna.

Negatieve factoren bij ongelijkmatige uitharding van epoxyhars

 • Geling kan optreden – de hars is ongelijkmatig gekleurd
 • Het oppervlakte kan op sommige punten kleverig zijn
 • Epoxyhars kan ondoorzichtig worden
 • Blushen kan verschijnen
 • De oppervlakte kan ongelijk zijn met glanzende en nietglanzende delen
 • Adhesie op de basis kan erger worden

Andere factoren die van invloed zijn op uw hars wanneer snellere uitharding verschijnt

Wat zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op uw epoxy droogtijd? Hier zijn slechts een paar dingen die kunnen worden het veranderen van de manier waarop uw hars droogt zonder dat u het weet.

 • Temperatuur – Zoals we al eerder zeiden, temperatuur is zeer belangrijk bij het drogen van epoxy. Als de omgeving waarin u werkt wordt beïnvloed door koud weer, kan het invloed hebben op de droogtijd van epoxy. Een lager dan gebruikelijke kamertemperatuur zal ervoor zorgen dat uw epoxy langzamer uithardt.
 • Het gebruik van extra verhardingsmiddelen – Het toevoegen van verhardingsmiddelen aan uw mix die niet worden aanbevolen door de fabrikant kan de droogtijd van uw epoxy versnellen, maar het kan ook uw werk er gelig of troebel uit laten zien. Bij gebruik van de juiste verhouding van de basis tot uithardingsmiddel en het regelen van de temperatuur van uw werkruimte, kan uw epoxy droogtijd gemakkelijk worden gecontroleerd zonder de noodzaak van eventuele extra middelen.

Tips en trucs

 • Uw mengsel kan aan het eind van de pot te heet worden om aan te raken- let op de tijd om verbranding te voorkomen!
 • Bij het mengen van uw epoxyhars is het van groot belang dat de materialen dezelfde temperatuur hebben. Als ze dat niet zijn, kan uw hars moeite hebben gelijkmatig uitharden!
 • Het mengen van uw hars grondig is ook zeer belangrijk voor droogtijd en gelijkmatige uitharding. Zorg ervoor dat uw verhouding is goed gemengd in uw hars!
 • Epoxyhars is een spannende manier om uw DIY projecten thuis te genezen, dus veel plezier ermee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.