Johann Heinrich von Thünen

Johann Heinrich von Thünen, (geboren 24 juni 1783, Jever, Oldenburg, Duitsland-gestorven 22 september 1850, Tellow, Mecklenburg), Duits landbouwkundige, vooral bekend door zijn werk over de relatie tussen de kosten van het vervoer van goederen en de plaats van productie.

In 1810 begon Thünen gegevens te verzamelen voor het boek waarvoor hij bekend is geworden, Der isolierte Staat (1826; “De geïsoleerde staat”). Daarin stelde hij zich een geïsoleerde stad voor, gelegen in het midden van een vlakke en gelijkmatig vruchtbare vlakte zonder bevaarbare waterwegen en begrensd door een wildernis. Hij gebruikte dit model om methoden te demonstreren om de landbouwproductie in concentrische zones te maximaliseren. Zware produkten en bederfelijke waren zouden dicht bij de stad worden geproduceerd, terwijl lichtere en duurzamere goederen in de periferie zouden kunnen worden vervaardigd. Omdat het meer zou kosten om goederen te vervoeren naar gebieden die ver van het stadscentrum verwijderd zijn, zou de opbrengst van de grond in de perifere gebieden afnemen tot, op een bepaalde afstand, de pacht van de grond nul zou worden. Bovendien zouden de teeltmethoden variëren, waarbij grond in de nabijheid van de stad intensiever zou worden bewerkt, omdat de waardevollere grond in de nabijheid van de stad een hoge opbrengst zou vereisen. Latere schrijvers hebben vaak voortgebouwd op het model dat Thünen had bedacht.

Thünen was mogelijk ook de eerste econoom die erop wees dat de dienstplicht de kosten van het leger voor mankracht kunstmatig laag maakt en daardoor een regering aanmoedigt het leven van haar eigen burgers op te offeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.