Parasomnieën 101: Slaapgerelateerde eetstoornis (SRED) – Pulmonary Associates of Brandon

Je zult waarschijnlijk geen persoon vinden die nog nooit is betrapt op het eten ’s avonds laat, vooral als de koelkast vol staat met overheerlijk eten en je een beetje wenkt om het te bekijken. Als je echter regelmatig ’s avonds eet en je nachtelijke routine niet volledig onder controle hebt, is het tijd om professionele hulp te zoeken. Veel mensen weten dit niet, maar de drang om ’s nachts eetbuien te hebben kan duiden op een slaapgerelateerde eetstoornis (SRED) die zeer gevaarlijk kan zijn voor je algehele gezondheid. Nooit gehoord van een slaapgerelateerde eetstoornis? Voel je niet slecht, de meeste mensen hebben dat niet. Hier zijn de ins en outs:

Wat is een slaapgerelateerde eetstoornis (SRED)?

Slaapgerelateerde eetstoornis wordt geclassificeerd als parasomnia en wordt gekenmerkt door abnormale eetgewoonten tijdens de nachtelijke uren. In tegenstelling tot het nachtelijk eetsyndroom (NES), treft slaapgerelateerde eetstoornis meestal mensen wanneer ze gedeeltelijk of volledig slapen en hun acties niet kunnen beheersen.

Tijdens een aanval van slaapgerelateerde eetstoornis kunnen mensen abnormale combinaties van voedingsmiddelen in aanzienlijk grote hoeveelheden consumeren. Bovendien zal een persoon die lijdt aan een slaapgerelateerde eetstoornis zich slechts gedeeltelijk herinneren dat hij ’s nachts iets heeft gegeten.

Soms kan het een uitdaging zijn om een persoon wakker te maken tijdens een episode van SRED; in plaats daarvan is de kans groot om agressie en weerstand op te wekken.

Wie loopt een hoger risico op een slaapgerelateerde eetstoornis (SRED)?

Hoewel zowel mannen als vrouwen aan SRED kunnen lijden, lopen vrouwen vaak een hoger risico, waarbij 70% van alle lijders vrouwelijk is.

Daarnaast lopen mensen die lijden aan een eetstoornis, zoals boulimia of een zuiveringsstoornis, evenveel risico op het krijgen van een slaapgerelateerde eetstoornis als andere lijders aan slaapstoornissen. Bijvoorbeeld, ongeveer de helft van de SRED-patiënten heeft ten minste één ander type slaapstoornis gehad voordat ze een slaapgerelateerde eetstoornis kregen. Meestal hebben mensen die zijn blootgesteld aan slaapwandelen, een ander type parasomnias, de hoogste kans om in de toekomst SRED te krijgen.

Ten slotte kunnen sommige soorten medicijnen, zoals hypnotische slaapmedicatie, antidepressiva of antipsychotica, het risico op het ontwikkelen van een slaapgerelateerde eetstoornis aanzienlijk verhogen.

Complicaties die kunnen voortvloeien uit een slaapgerelateerde eetstoornis

Als uw slaapgerelateerde eetstoornis vaak genoeg optreedt, kan het een aantal onaangename – en zelfs gevaarlijke – aandoeningen veroorzaken. Enkele voorbeelden van de meest voorkomende zijn:

 • Slaapgerelateerd letsel
 • Maagpijn
 • Voedselvergiftiging
 • Wichtstoename
 • Verhoogd risico op Diabetes type 2
 • Vermoeidheid overdag door slechte slaap

Symptomen van Slaap-Gerelateerde Eetstoornis

Alle slaap-gerelateerde eetstoornis aanvallen treden op in eerdere stadia van uw slaapcyclus en kunnen omvatten:

 • Slaap-gerelateerd eten en drinken zonder controle
 • Deel of geen herinnering aan de episode de volgende dag
 • Problemen om wakker te worden tijdens SRED episodes
 • Wonden tijdens SRED episodes
 • Eten van bizarre voedselcombinaties waar iemands lichaam niet aan gewend is

Hoe worden slaap-gerelateerde eetstoornissen behandeld?

Na een eerste gesprek met uw arts, die u gedetailleerde vragen zal stellen over uw dagelijkse en nachtelijke routine, zult u waarschijnlijk worden uitgenodigd om een of meer nachten in een slaapcentrum te blijven om uw hersenactiviteit ’s nachts te controleren. Zodra uw hersenactiviteit is gemeten en geanalyseerd, zal uw slaaparts een geschikte behandeling vinden die gericht is op het aanpakken van de factoren die uw slaapgerelateerde eetstoornis veroorzaken. Als u bijvoorbeeld lijdt aan een andere voedselgerelateerde stoornis, zal uw behandeling een therapie voor beide stoornissen omvatten, die de effecten van elk van beide zal helpen verzachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.