Puppy Bont – Groei en Functie

Puppy vacht is opgebouwd uit individuele haren. Het karakter van een puppyvacht hangt af van de textuur en kleur van individuele draadachtige structuren gemaakt van keratine die vanuit haarzakjes in de huid naar buiten groeien.

Wat is bont?

Bont dient als een beschermende barrière die de huid van de pup tegen de elementen beschermt, de lichaamstemperatuur regelt en pups beschermt tegen zonnebrand, een zonnesteek, bevriezing en onderkoeling. Haar werkt ook als een kaars “lont” om geur-chemicaliën met betrekking tot identificatie en seksuele status, het verzenden van geur van de huid in de lucht.

Alle gezonde honden hebben vacht, maar de hoeveelheid en het type van de haar vacht varieert bij individuen en van ras tot ras. Zelfs de haarloze Chinese Naakthond heeft haar op het gezicht, de voeten, en de staart.

Wat is haar?

Haren bestaan uit de haarschacht, dat is het zichtbare deel van het haar, en een wortel die door een haarzakje in de huid wordt gegenereerd. Honden hebben samengestelde follikels, wat betekent dat er wel 20 haren uit een enkele porie kunnen groeien. Mensen hebben eenvoudige follikels die slechts één haar per porie produceren.

Honden hebben drie soorten haren, gekenmerkt door lengte en diameter. De wacht- of primaire haren zijn de langste, grofste haren van de bovenvacht. Secundaire haren van verschillende lengte vormen de ondervacht. Middellange kruinharen vormen de tussenvacht, en de ondervacht is zachte, korte katoenachtige vacht die gekruld of gekroesd is. Alle drie de types kunnen ontspruiten uit een enkele samengestelde follikel.

De lengte van de haarschacht en de verhouding tussen bewaker- en ondervachtharen varieert van ras tot ras. Als de haarfollikel die het haar produceert licht gedraaid is, is het haar dat groeit gekruld. Deze verschillen, evenals een verscheidenheid aan kleuren en patronen, zorgen voor de kenmerkende vacht van elke hond.

© Jackie Bale / Getty Images

Hoe vacht groeit

Elk haar groeit van de wortel naar buiten in een cyclus van snelle groei die anageen wordt genoemd; krimp die catageen wordt genoemd en waarbij de wortel loskomt van de follikel, en een rustperiode die telogeen wordt genoemd. Oude losse haren in de telogene fase worden naar buiten geduwd – verharen genoemd – door nieuwe haren als de anagene cyclus begint. De uitgevallen vacht bestaat uit telogene haren.

Een enkele menselijke haar kan wel zes jaar groeien voordat hij uitvalt en door een nieuwe wordt vervangen. De groeicyclus van het haar van uw puppy is veel korter en meer gesynchroniseerd, wat de massale uitval verklaart. De groeicyclus van het haar bedraagt gemiddeld ongeveer 130 dagen, hoewel dit van ras tot ras varieert. De uitzondering hierop zijn de zogenaamde “niet verharende” rassen zoals de poedel en sommige terriers, waarvan de vacht in feite meerdere jaren groeit voordat hij wordt vervangen.

Een gezonde vacht is alleen mogelijk met de juiste voeding omdat haar voor 95% uit proteïne bestaat. De vacht van uw puppy behoudt zijn gezonde gloed door de juiste balans van vetten en andere voedingsstoffen. Slechte voeding komt het eerst tot uiting in de huid en de vacht door een droge, levenloze vacht of abnormale haaruitval. Verzorging is gunstig voor alle honden en bijzonder belangrijk voor honden met een dikke lange vacht.

Puppy Snorharen

Snorharen zijn de dikke, lange, draadachtige haren die uit het gezicht van de hond steken. Snorharen, ook wel vibrissae of sinusharen genoemd, zijn gespecialiseerde haren die lang, soepel en dik zijn; ze kunnen ook voorkomen als groepjes korte stijve borstelharen.

Snorharen zijn veel meer ontwikkeld bij dieren die ’s nachts of bij weinig licht jagen. Ze fungeren als voelsprieten en zitten diep in de huid waar ze bij de geringste aanraking zenuwreceptoren in werking stellen.

Honden hebben snorharen op vier plaatsen aan elke kant van de kop en twee op de onderkaak. De meest opvallende zijn die aan weerszijden van de snuit van de hond, waar snorharen in vier rijen groeien; ze geven informatie wanneer de hond zijn neus in en rond voorwerpen steekt.

Horstels van vier tot vijf snorharen boven elk oog werken als verlengde wimpers. Ze veroorzaken een beschermende knipperreflex als ze worden aangeraakt. Een klomp snorharen bevindt zich op elke wang en een kleinere bij elke mondhoek. Tenslotte heeft de hond een plukje onder de kin, dat waarschijnlijk dient om te voorkomen dat zijn kop de grond schraapt tijdens speurgedrag, of zelfs puppies helpt bij het begraven van voedsel.

Nattakit Kunchitvaraonont / EyeEm / Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.