Wat is mobiele gezondheidstechnologie?

Mobiele gezondheidstechnologie is overal om ons heen. Heeft u het gezien? Voor degenen onder u die dat wel hebben, zullen we de uitdagingen en kansen verkennen waarmee we worden geconfronteerd met mobiele gezondheidstechnologie.

Een cardioloog pauzeert buiten de kamer van een patiënt, haalt haar smartphone uit haar jaszak en bekijkt het dossier van de patiënt voordat ze de kamer binnengaat.

Een moeder ontvangt een sms-bericht om haar te herinneren aan het aanstaande bezoek van haar zoon. Ze bevestigt zijn afspraak en vraagt haar smartphone om haar een uur voor de afspraak van haar zoon eraan te herinneren.

Tijdens de ontslagplanning helpt een fysiotherapeut een 85-jarige patiënt die herstelt van een val zijn FitBit te programmeren, zodat deze hem eraan herinnert om op regelmatige tijdstippen gedurende de dag op te staan en te bewegen.

Een vijftienjarige patiënte met diabetes gebruikt een app op haar smartphone om haar glucoselezingen in te voeren, waarbij ze punten verdient voor lezingen binnen het gewenste bereik. Ze gebruikt dezelfde app om spelletjes te spelen die manieren versterken waarop ze haar diabetes kan helpen beheren met haar dieet.

Een nieuwe vader mailt een foto van een zorgwekkende huiduitslag naar de kinderarts van zijn dochter om te bepalen of ze in de praktijk moet worden gezien of dat de huiduitslag kan worden behandeld met een vrij verkrijgbaar medicijn. De vader is dan in staat om met zijn arts te spreken vanuit het comfort van zijn eigen huis met behulp van telegeneeskunde.

Wat hebben al deze scenario’s met elkaar gemeen? Ze beschrijven allemaal echte wereldtoepassingen van mobiele gezondheidstechnologie, ook bekend als “mHealth.”

De Wereldgezondheidsorganisatie definieert mHealth als “medische en publieke gezondheidspraktijk ondersteund door mobiele apparaten.” Mobiele apparaten omvatten smartphones en tablets, evenals apparaten die real-time patiëntmonitoring bieden, zoals FitBits en andere wearables.

Hoe populair is Mobile Health, en is het hier om te blijven?

We zagen een proliferatie van online patiëntportalen met het Centers for Medicare & Medicaid Services Electronic Health Record Incentive Program, algemeen aangeduid als “Meaningful Use.” Artsen, beleidsmakers in de gezondheidszorg en anderen die investeren in het stimuleren van de betrokkenheid van patiënten, realiseren zich echter dat patiënten eerder geneigd zijn om hulpmiddelen op hun smartphones te gebruiken dan minder toegankelijke patiëntportals.

In hun recente rapport over de nieuwste trends in telegeneeskunde, schat Forbes dat 65 procent van de interacties met zorgfaciliteiten in 2018 zal plaatsvinden met mobiele apparaten.

Kortom, mHealth is waarschijnlijk hier om te blijven. Ziekenhuizen en gezondheidssystemen blijven innovatieve manieren verkennen waarop ze mHealth kunnen gebruiken om patiënten verder te betrekken, de gezondheidsresultaten en patiënttevredenheid van patiënten te verbeteren en zelfs de kosten te verlagen.

In het Seattle Children’s Hospital werken artsen samen met ontwerpers om een succesvol webgebaseerd copingprogramma voor kinderen met ernstige ziekten om te zetten in een app die eruitziet als een Instagram-feed en gaming en animatie bevat, iets waarmee hun doelgroep zeer vertrouwd is. Ze hopen de app in de nazomer van 2018 te testen.

Innovators in de mHealth-ruimte overwegen ook hoe het toenemende aantal apparaten dat mensen in huis hebben, Amazon’s Alexa of andere spraakgestuurde in-home assistenten, meer zouden kunnen doen dan alleen items toevoegen aan een boodschappenlijstje of luiers bestellen.

Boston Children’s Hospital heeft onlangs een app gemaakt met Alexa in het achterhoofd, KidsMD, waarmee gebruikers algemene gezondheids- en welzijns- en medicatiedoseringsvragen kunnen stellen.

Challenges met Mobile Health

Naarmate nieuwe toepassingen van mHealth worden ontdekt en bestaande toepassingen worden verbeterd, krijgen patiënten nog meer inzicht in en macht over hun eigen gezondheid en gezondheidszorg. En hoewel dat spannend is, zijn er ook uitdagingen voor degenen die in het mHealth-spel willen stappen.

Eén van de belangrijkste zorgen met mHealth is de bescherming van de privacy van de patiënt. Praktijken en gezondheidssystemen die mHealth gebruiken om patiëntinformatie te verzenden, moeten ervoor zorgen dat patiëntinformatie wordt beschermd in overeenstemming met de HIPAA-regelgeving.

Een andere uitdaging is bepalen hoe mobiele en andere gezondheidstechnologieën, zoals elektronische medische dossiers, met elkaar kunnen en moeten communiceren – de uitdaging van interoperabiliteit.

Met een toenemend aantal bedrijven dat voet aan de grond probeert te krijgen op de mHealth-markt, is het ook een uitdaging voor praktijken en gezondheidssystemen om te bepalen welke mHealth-apps het meest effectief zijn en het beste zullen voldoen aan de behoeften van hun patiënten en zorgverleners.

Ultimately, mHealth’s potential is just beginning to be tapped. Het is iets om in de gaten te houden en iets dat echt de kracht heeft om de manier te veranderen waarop gezondheidszorg wordt geleverd.

DUMMYTEXT

Bronnen:

  • https://www.athenahealth.com/knowledge-hub/mobile-health-technology/what-is-mobile-health-technology
  • https://www.forbes.com/sites/quora/2018/07/31/what-are-the-latest-trends-in-telemedicine-in-2018/#2cea605d6b9e
  • https://patientengagementhit.com/news/what-is-the-future-for-patient-engagement-technology-health-it
  • https://mhealthintelligence.com/news/seattle-childrens-works-to-turn-prism-program-into-an-mhealth-app
  • https://mhealthintelligence.com/news/healthcare-providers-mull-clinical-mhealth-applications-for-alexa

Staffing in de nieuwe economie

Houd uw personeel gefocust op de ervaringen van patiënten

Download ons gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.