Write A Synopsis That Gets Results

Voordat agenten, producenten en studio-executives een volledig scenario willen lezen, zullen ze vaak eerst vragen om een synopsis te zien. Wat is een synopsis? Hoe kan een goede synopsis je helpen je project te verkopen? En hoe schrijf je een synopsis die het soort reactie oplevert dat je wilt?

Een synopsis is een korte beschrijving van je verhaal in geschreven vorm. Het bevat alle belangrijke elementen – personages, verhaallijn, acties, reacties en belangrijke incidenten – van begin tot eind in chronologische volgorde. (Dat wordt gedefinieerd als de volgorde waarin de gebeurtenissen in het verhaal plaatsvinden.) Bovenal is een synopsis een verkoopinstrument dat is ontworpen om de lezer te enthousiasmeren om je volledige script te lezen of je korte film of webserie te bekijken. Om dit te bereiken, moet je synopsis zo meeslepend, gedetailleerd en filmisch zijn als je kunt maken in de beperkte ruimte die je beschikbaar hebt.

Veel beginnende schrijvers verwarren de termen synopsis met behandeling. Het zijn verschillende hulpmiddelen ontworpen voor verschillende doeleinden. Zoals hierboven vermeld, is een synopsis een korte samenvatting van uw verhaal, bedoeld om interesse te wekken. Het is je mondelinge verkooppraatje in geschreven vorm. Een treatment daarentegen is een uitsplitsing per scène die zo’n beetje alles bevat wat je in een echt scenario of korte film vindt, behalve dialoog. (Hoewel sommige uitgebreide behandelingen wel dialoogsequenties bevatten om de inhoud van belangrijke scènes beter te illustreren). Schrijvers en producenten schrijven behandelingen gewoonlijk als een tussenstap om verhaalelementen te helpen uitwerken alvorens tijd en energie te steken in een volledig scenario of een korte film. Zo nuttig als ze zijn voor het schrijfproces, behandelingen zijn meestal niet zo goed als synopses voor de marketing van uw projecten aan potentiële kopers.

Hier zijn dan enkele richtlijnen voor het schrijven van een effectieve synopsis:

Lengte Een synopsis moet lang genoeg zijn om alles wat goed is aan je verhaal in te pakken, maar kort genoeg om te worden gelezen in minder dan vijf minuten. Dit komt meestal neer op twee tot drie getypte pagina’s met één regel. Sommige schrijvers proberen hun verhaal in een enkele pagina te vertellen, maar het resultaat is meestal zo beknot dat het droog en levenloos is. En als je langer doorgaat dan drie bladzijden, loop je het risico de interesse van je lezer te verliezen. Richt je dus op twee/drie pagina’s. Dat is ideaal.

Stijl Net als je scenario, moet je synopsis geschreven worden in de derde persoon, tegenwoordige tijd. Vertel je verhaal, leg het niet uit. Begin bij het begin en ga door tot je het einde bereikt. Beschrijf het verhaal in termen van tijd, plaats, personage en actie als een reeks (hopelijk) met elkaar verbonden scènes en sequenties. In tegenstelling tot een volledig scenario bevat een synopsis geen scèneslots of filmische overgangen.

Characters Introduceer je personages met korte, vitale en gedenkwaardige beschrijvingen. Belangrijker dan fysieke beschrijvingen zijn die welke de persoonlijkheid en het temperament beschrijven. Maak van uw personages het middelpunt van uw verhaal en neem de tijd om hun beweegredenen en emotionele reacties op incidenten te beschrijven. Waarom personages dingen doen is net zo belangrijk voor een goed verhaal als wat ze doen en hoe ze het doen.

Dialoog Misschien wil je kleine stukjes belangrijke dialoog opnemen om je synopsis leven en persoonlijkheid te geven. (b.v., “Michael Corleone legt uit aan Kay, deadpan: “Hij deed hem een aanbod dat hij niet kon weigeren.”) Zoals alles in je synopsis, houd de dialoog kort en bondig.

Actie Voeg zoveel details toe als nodig zijn om de essentie van een actiescène vast te leggen, maar wees zuinig met de details. Focus op de elementen die een bepaalde actiesequentie of set-piece uniek en spannend, schrijven in ritmes die de timing en punctuatie die u van plan bent te bereiken op het scherm vast te leggen.

Subtext Subtext – de betekenis achter openlijke verklaringen en acties – is meestal verbotten in scenario’s, maar ze hebben hun plaats in synopses. Een goede synopsis vangt de emotionele dynamiek van het scenario of de korte film die het beschrijft, en het gebruik van subtekst is vaak effectief in het bereiken van dit doel.

Act Afbakeningen Waar uw drie handelingen beginnen en eindigen zijn theoretische punten die u, de schrijver helpen tempo uw actie, maar dergelijke afbakeningen niet daadwerkelijk verschijnen in afgewerkte scripts. Daarom horen ze ook niet in samenvattingen thuis. De proportionele structuur van je synopsis moet echter de structuur weerspiegelen die aanwezig is in het scenario dat het vertegenwoordigt. Met andere woorden, als je script het klassieke 25-50-25 formaat van traditionele Hollywood scenario’s volgt (Act I is 25 procent van het aantal pagina’s, Act II is 50 procent en Act III is 25 procent), dan moet je synopsis dienovereenkomstig gestructureerd zijn. Als je synopsis drie pagina’s telt, moet ongeveer de helft van pagina één gewijd zijn aan akte I, ongeveer een volledige pagina moet akte II beschrijven, en je laatste halve pagina moet een daverende akte III bevatten.

Moet je je einde onthullen? Absoluut. Er wordt vaak gezegd dat mensen de eerste regels van romans onthouden en de laatste regels van films. Je moet een sterke laatste regel of een gedenkwaardig beeld hebben om je verhaal af te sluiten; gebruik het ook om je synopsis te verzegelen.

Zoals bij elk werk dat je aan potentiële kopers voorlegt, moet je ervoor zorgen dat het deskundig is nagekeken. Slechte grammatica, typefouten en spelfouten halen de lezer uit het verhaal en maken van jou een amateur. God verhoede dat je uitstekende verhaal wordt afgewezen alleen maar omdat je niet de moeite hebt genomen om Spellcheck te gebruiken.

Nu we de basis hebben behandeld, laten we naar de hamvraag gaan: Hoe kun je met deze richtlijnen een synopsis schrijven die resultaat oplevert? Hoe kun je de kans vergroten dat degene die je synopsis leest, vervolgens ook daadwerkelijk je scenario wil lezen?

Hier volgen enkele bewezen strategieën:

1. Begin je synopsis met een log line. Voordat u daadwerkelijk uw verhaal vertelt, moet u uw premisse vermelden. Dit schept verwachtingen bij de lezer en stelt hem in staat zich een beter beeld te vormen van het verhaal dat hij gaat vertellen. Een logline moet één of twee zinnen lang zijn en ironie bevatten als dat mogelijk is. Een logline beschrijft waar het scenario zich bevindt aan het einde van de eerste akte, en moet de protagonist(en), het centrale probleem van de protagonist en een idee van wat er op het spel staat bevatten. (Voorbeeld: “Een verwende tiener reist per ongeluk 30 jaar naar het verleden waar hij per ongeluk de eerste ontmoeting tussen zijn vader en moeder verstoort. Terwijl hij een weg terug naar de toekomst probeert te vinden, moet hij proberen zijn niet bij elkaar passende ouders verliefd te laten worden of hij zal nooit geboren worden.”)

2. Begin met je hoofdpersonage in beweging. Stel meteen vast wat je held probeert te bereiken als het verhaal begint. Laat de lezer snel meeleven met het succes van je hoofdpersoon.

3. Leg een duidelijk verband tussen oorzaak en gevolg. Synopses zijn niet alleen chronologieën, een reeks gebeurtenissen in chronologische volgorde. Schrijf zo dat je de gebeurtenissen in je verhaal duidelijk met elkaar verbindt in termen van verwachtingen van personages, ondernomen acties, ervaren effecten en nieuwe plannen die worden geformuleerd. Zo veel als wat er gebeurt, moeten we weten waarom ze gebeuren.

4. Focus op Emoties. En schrijf ze GROOT. Lezers willen niet alleen liefde, ze willen PASSIE. Ze willen niet alleen angst, ze willen TERREUR. Ze willen niet alleen verdriet, ze willen EMOTIONELE VERVRASTING. Als uw paginatelling krimpt, wat overblijft moet worden geconcentreerd en leveren een sterke viscerale impact.

5. Neem je belangrijkste stukken op. Set-stukken zijn grote, eengemaakte scènes van actie, humor of drama. Het zijn de grote sequenties die je scenario uniek en gedenkwaardig maken. Hoewel je synopsis noodzakelijkerwijs beknopt is, neem je toch de tijd om drie of vier grote scènes te beschrijven, want dat zijn uiteindelijk de grootste verkoopargumenten van je script.

6. Denk cinematografisch. Gebruik zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden die sterke visuele elementen hebben. Het schilderen van woordbeelden helpt de lezer niet alleen uw verhaal te zien, maar ook uw film.

7. Ga eruit met een knal. Zoals eerder opgemerkt, goede eindes helpen verkopen een scenario. En dat geldt nog meer voor een synopsis. Laat je lezer achter met de gevoelens die je wilt dat betalend publiek ervaart bij je laatste fade out. Uiteindelijk is je synopsis je film in het klein, dus het moet noodzakelijkerwijs de intellectuele/emotionele/spirituele impact van het volledige, uiteindelijke product suggereren.

Elke professionele scenarioschrijver zal je vertellen dat de helft van dit werk verkopen is. Als je de kunst van de synopsis beheerst, zul je merken dat verkopen veel makkelijker wordt. En hou je meer tijd over om te doen wat je echt wilt doen: schrijven. – Allen B. Ury

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.