Fayoumi Kippen

Gebruiksdoeleinden: Nut / eieren. Eieren: 180-220 wit of crème.
Oorsprong: Egypte.
Gewicht: Haan: 1.81Kg, Kip: 1.36 – 1.58Kg.
Kriel: Haan: 430g Hen: 400g.
Kleuren: Gold Penciled, Silver Pencilled.
Bruikbaar om te weten: Snel volwassen, geselecteerd voor het leggen van eieren. Extreem actief, vliegend zeer goed geschikt om te gaan in de hitte. Een zeldzaam ras in het Verenigd Koninkrijk, maar nog steeds te vinden in Egypte, waar ze vandaan komen en al zo’n 4000 jaar bestaan.
Foto: Een zilvergestreepte Fayoumi hen.

Fayoumi kippen komen oorspronkelijk uit een gebied ten zuidwesten van Caïro in Egypte en men denkt dat ze in 4000 jaar zijn geëvolueerd tot de vogels die ze vandaag zijn. Er is weinig bekend over Egyptische rassen en er worden er maar weinig naar het buitenland geëxporteerd. Informatie is schaars.

De Fayoumi werd in 1984 in Groot-Brittannië ingevoerd door de Domestic Fowl Trust. Het is nooit echt van de grond gekomen bij liefhebbers en ik zie er maar weinig in de zeldzame rassensecties van zelfs de grootste pluimveetentoonstellingen.

De Fayoumi is winterhard, wordt snel volwassen en is een zeer actief ras dat nogal wispelturig kan zijn en met gemak een hoog hek omver kan werpen als ze daar hun zinnen op zetten. Ze werden selectief gefokt voor het produceren van eieren en zijn nog steeds te vinden in Egypte, maar zijn uiterst zeldzaam in Groot-Brittannië. Als u overweegt ze te houden, moet u ze van jongs af aan regelmatig aanraken, zodat ze hun zelfvertrouwen opbouwen en niet wegvliegen als u ze benadert. Hun verenkleedpatroon lijkt op dat van de Brackel uit België.

Foto’s

Sorry, nog geen foto’s. Als u Fayoumi kippen houdt, neem dan contact met ons op, we zouden graag wat foto’s krijgen.

Boeken

De volgende boeken zijn beschikbaar. Links brengen u naar de Amazon of andere verkopers pagina’s voor de boeken.

  • Zeldzame Pluimveerassen – D. Scrivener – P.79
  • British Poultry Standards – P.115

Rassenclubs:

  • UK: The Rare Poultry Society

Discussie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.