George Miller (filmmaker)

Miller bij een première van Mad Max: Fury Road in 2015

Miller’s eerste werk, de korte film Violence in Cinema: Part 1 (1971), polariseerde critici, publiek en distributeurs zozeer dat de film op het Sydney Film Festival van 1972 in de categorie documentaire werd geplaatst vanwege de nuchtere weergave van filmgeweld. In 1979 maakte Miller zijn speelfilmdebuut als regisseur met Mad Max. Gebaseerd op een script geschreven door Miller en James McCausland in 1975, werd de film onafhankelijk gefinancierd door Kennedy Miller Productions en werd het een internationaal succes. De film leidde tot de Mad Max-reeks met nog twee vervolgen met Mel Gibson in de hoofdrol en een derde met Tom Hardy en Charlize Theron: Mad Max 2 ook uitgebracht als The Road Warrior (1981), Mad Max Beyond Thunderdome (1985) en Mad Max: Fury Road (2015).

In de tijd tussen de tweede en derde Mad Max-films regisseerde Miller een remake van “Nightmare at 20,000 Feet” als een segment voor de anthologiefilm Twilight Zone: The Movie (1983). Hij was ook co-producent en co-regisseur van vele veelgeprezen miniseries voor de Australische televisie, waaronder The Dismissal (1983) en The Cowra Breakout (1984).

In 1987 regisseerde Miller The Witches of Eastwick, met in de hoofdrollen Jack Nicholson, Susan Sarandon, Cher en Michelle Pfeiffer. De film bleek een verontrustende ervaring voor Miller te zijn. “Ik stopte twee keer met de film en Jack hield me daar,” zei Miller. “Hij zei: ga gewoon zitten, verlies je emotie en kijk naar het werk. Als je denkt dat het werk goed is, blijf dan bij de film, en hij was een geweldige man. Ik heb meer van hem geleerd dan van wie dan ook, denk ik, voor wie ik gewerkt heb – hij was buitengewoon.” Nicholson coachte Miller ook om zijn behoeften tijdens de productie te overdrijven. Hij vroeg om 300 figuranten terwijl hij er maar 150 nodig had, wetende dat zijn producenten hem minder zouden geven dan hij vroeg. De bekroonde production designer Polly Platt werkte ook nauw samen met Miller aan The Witches of Eastwick.

Na The Witches of Eastwick richtte Miller zich voornamelijk op het produceren van Australische projecten. Zijn rol als producent van Flirting, Dead Calm en de TV miniserie Bangkok Hilton and Vietnam, allen met Nicole Kidman in de hoofdrol, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van haar carrière.

Miller keerde terug naar het regisseren met de release van Lorenzo’s Oil (1992), die hij schreef met Nick Enright.

In 1993 werd Miller ingehuurd om Contact te regisseren, gebaseerd op het verhaal van Carl Sagan en Ann Druyan. Na meer dan een jaar aan de film gewerkt te hebben, kwamen Warner Bros. en Miller overeen om uit elkaar te gaan en Robert Zemeckis werd uiteindelijk aangetrokken om de film te regisseren.

Miller schreef ook mee aan het komedie-drama Babe (1995) en schreef en regisseerde het vervolg Babe: Pig in the City (1998).

Miller was ook de schepper van Happy Feet, een muzikaal epos over het leven van pinguïns in Antarctica. De Warner Bros.-geproduceerde film werd uitgebracht in november 2006. Happy Feet was niet alleen een groot kassucces, maar bezorgde Miller ook zijn vierde Academy Award-nominatie en zijn eerste overwinning in de categorie Best Animated Feature.

In 2007 tekende Miller voor de regie van een Justice League-film, getiteld Justice League: Mortal. Terwijl de productie aanvankelijk werd opgehouden als gevolg van de 2007-08 Writers Guild of America staking, verdere vertragingen in de productie en het succes van The Dark Knight leidde tot Warner Bros. besluiten om de film in de wacht te zetten en andere opties na te streven.

In 2011, werd de Happy Feet vervolg Happy Feet Two uitgebracht. Het jaar daarop begon Miller met de opnamen van Mad Max: Fury Road, de vierde film in de Mad Max-serie, na enkele jaren van productievertragingen. Fury Road werd uitgebracht op 15 mei 2015. De film werd ontvangen met wijdverspreide kritieken en ontving 10 Academy Award-nominaties, waaronder Beste Film, terwijl Miller zelf werd genomineerd voor de Academy Award voor Beste Regisseur.

In oktober 2018 werd aangekondigd dat Miller Three Thousand Years of Longing zal regisseren.

Fury Road sequelsEdit

In april 2017 zei Miller dat hij en co-writer Nico Lathouris twee extra post-Fury Road-scripts voor de Mad Max-serie hebben voltooid. De Fury Road hoofdrolspeler, Tom Hardy, heeft zich gecommitteerd aan het volgende vervolg. In 2015, en opnieuw begin 2017, zei Miller “de vijfde film in de franchise zal Mad Max: The Wasteland worden getiteld.”

Dr. D StudiosEdit

Dr. D Studios was een in Sydney gevestigde digitale animatiestudio die medio 2007 werd opgericht als een partnerschap tussen Kennedy Miller Mitchell en Omnilab Media. Na de financieel onsuccesvolle release van Happy Feet Two (2011) en het lange uitstel van Mad Max: Fury Road (2015), sloot de studio in 2013.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.