Het moment dat ons huwelijk voorbij was: Ik zag een compleet gebrek aan vriendelijkheid’

In deze nieuwe serie van een week komen Guardian-schrijvers bijeen om te klagen over een van de moeilijkste beproevingen in het leven: scheiden

Ik heb veel momenten die me te binnen schieten als ik probeer aan te geven wanneer het precies duidelijk was dat mijn huwelijk voorbij was. Er zijn er genoeg achteraf dat ik vaak denk: “Idioot, het was zo overduidelijk, hoe kon je dit missen?” Maar op dat moment zag ik het niet.

Nu echter, zijn er twee incidenten die eruit springen. Beide zijn alleen gezien vanuit mijn perspectief en je kunt wedden dat mijn ex zou hebben veel van zijn eigen, maar ze zijn de moeite waard te beschrijven, al was het maar om te laten zien hoe alledaags, hoe gewoon een breuk kan zijn. Er hoeft geen sprake te zijn van dramatische ontrouw, of ruzies. Soms zijn een handvol kleine trieste momenten genoeg om aan te geven dat een relatie versplintert.

Een is slechts een korte momentopname. We waren op vakantie en ik zat in een duur restaurant tegenover mijn man, huilde zachtjes en zei: “Kun je alsjeblieft proberen wat aardiger voor me te zijn?” Ik herinner me zijn antwoord niet, noch wat er tijdens het diner was gebeurd om ons op dat punt te brengen, maar ik kijk er nu op terug en ben stomverbaasd dat ik op een punt in mijn leven ben gekomen waarop ik het gevoel had dat ik mijn partner moest vragen aardig tegen me te zijn. Op dat punt in onze relatie voelde ik me uitgeput omdat ik voortdurend moest anticiperen op zijn wisselende stemmingen. Ik probeerde ons op te beuren met irritante vrolijkheid, en als dat onvermijdelijk mislukte, werd ik moedeloos en angstig. Mijn man vragen om aardiger tegen me te zijn moet een zielige poging zijn geweest om een veel grotere barst te dichten dan ik op dat moment kon verdragen te zien. “Wees gewoon wat aardiger en alles komt goed. Meer is er niet nodig.”

De tweede herinnering die ik heb vond plaats een paar weken voor mijn man vertrok. Ik ontmoette hem, zijn zus en een paar vrienden voor een etentje. Ik kwam later dan de anderen in het restaurant aan en toen ik hen beiden begroette, barstten ze in lachen uit. Het bleek dat ze allebei vonden dat mijn haar er belachelijk uitzag en ze hadden er opmerkingen over gemaakt toen ik door het restaurant liep.

Misschien had dat kunnen worden opgevat als slechts een kort moment van spot, of misschien zag mijn haar er inderdaad belachelijk uit. Maar ik zag in dat moment een compleet gebrek aan vriendelijkheid. Hij zat niet in mijn team. Zonder het te beseffen, had hij ons partnerschap al opgezegd en kon hij me zo met iemand anders uitlachen. Het voelde plotseling heel koud aan, en ik wist dat er iets veranderd was zonder dat ik het wist. Het was een moment dat mijn plaats in de wereld leek te verschuiven.

Toen we die nacht naar huis gingen, sliep ik met mijn gezicht van hem af. Ik voelde me gekwetst en in verlegenheid gebracht en toch vroeg ik me af of ik er niet te veel van maakte.
Toen hij eindelijk wegliep, was ik opnieuw getroffen door ongeloof. Maar nog maanden daarna flitsten deze kleine momenten door mijn hoofd, mijn hersenen probeerden er wijs uit te worden. Ik was aan het graven om de wortels van onze ondergang te vinden, en dit zijn de herinneringen waar ik op terugkwam. De momenten waarop iets in mij wist dat mijn man niet van me hield, niet meer.

Vóór mijn eigen breuk geloofde ik nooit veel van mensen die zeiden dat hun relatie uit het niets uiteenviel. In het beste geval hielden ze vol dat ze volkomen gelukkig waren geweest, in het slechtste geval dat ze “samen hun problemen aan het oplossen waren”. Ik dacht altijd dat na verloop van tijd de herinneringen aan slechte momenten terug zouden komen en dat ze zouden knikken en denken: ah, daar was het. Het begin van het einde.

Dezer dagen heb ik veel meer empathie voor mensen die zich niet kunnen voorstellen waarom hun partner is weggelopen. Op een gegeven moment, als de schok is weggeëbd, zullen ze zich dingen herinneren die ze destijds hebben ontkend, of niet hebben rechtgezet. Dat kan nog pijnlijker zijn dan te beweren dat je totaal verrast was. Jij had tenslotte invloed op deze ineenstorting. Je deed dingen die hielpen het in te luiden, maar je herkende ze niet op tijd.

{#ticker}}

{{topLeft}}

{{bottomLeft}}

{{topRight}}

{{bottomRight}}

{{#goalExceededMarkerPercentage}}

{{/goalExceededMarkerPercentage}}

{{/ticker}}

{{heading}}

{{#paragraphs}}

{{.}}

{{/paragrafen}}{highlightedText}}

{#cta}{{text}{{/cta}}
Houd me in mei op de hoogte

We nemen contact met u op om u eraan te herinneren dat u een bijdrage moet leveren. Kijk uit naar een bericht in uw inbox in mei 2021. Als u vragen heeft over bijdragen, neem dan contact met ons op.

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen via E-mail
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Pinterest
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op Messenger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.