Impact

Over

Impact is een lettertype ontworpen door Geoffrey Lee in 1965 en gepopulariseerd door de opname ervan als een van de kernlettertypen voor het web in Microsofts besturingssysteemsoftware Windows 98. Door zijn dikke lijnen, gecomprimeerde letter-spacing en algemene hoge leesbaarheid, Impact aanvankelijk tractie op het web opgedaan als een favoriete keuze van lettertype stijl voor koppen en titels door online uitgevers, voordat het werd bekend als meest gebruikte lettertype voor bijschriften in beeld macro’s.

Oorsprong

De realistische schreefloze lettertype werd ontworpen door Geoffrey Lee en uitgebracht door de Stephenson Blake gieterij in 1965. Volgens Lee was het doel achter het ontwerp van het lettertype “om zoveel mogelijk inkt op papier te krijgen in een gegeven grootte met een zo groot mogelijke x-hoogte,” wat leidde tot de merkbaar hoge x-hoogte en de smalle afstand tussen elke letter.

In 1996 nam Microsoft Impact als een van de kernlettertypen voor het Web op in zijn besturingssysteem Windows 98, dat destijds als besturingssysteem diende voor meer dan 90% van de PC-markt, waardoor het lettertype een aanzienlijke stimulans kreeg om aan de massa bekendheid te geven.

Spread

In het begin van de jaren 2000 was het bijschrift bij afbeeldingen een wijdverbreide praktijk geworden onder MS Paint- en Photoshop-gebruikers op online forums. Naarmate de vroege beeldmacrocultuur begon te ontstaan op sites als Something Awful, werd het lettertype steeds zichtbaarder als een populaire keuze van lettertype voor bijschriften bij afbeeldingen, samen met Arial en Comic Sans. Volgens de oprichter van Something Awful Richard Kyanka:

“Ik geloof dat de eerste keer dat het lettertype veranderde in Impact was toen iemand een afbeelding postte van een zeer zwaarlijvige zwarte vrouw in een spandex superheldenoutfit, en de tekst zei gewoon ‘DAAAAMN.’ Daarna leek iedereen Impact te gebruiken.”

In 2003 diende Something Awful-forumgebruiker FancyCat het vroegst bekende voorbeeld van de Happy Cat-afbeeldingsmacro in met het bijschrift “I Can Has Cheezburger” geschreven in Impact-lettertype, wat de weg vrijmaakte voor Impact om bekend te staan als het de facto lettertype voor bijschriften bij LOLcat-afbeeldingen. Al snel werden veel andere populaire image macro memes en reactie afbeeldingen van die tijd, zoals FAIL en Cool Story Bro, voorzien van Impact-gestileerde onderschriften, gevolgd door Advice Animal memes die explodeerden op de scène rond de eeuwwisseling van het decennium (zie hieronder).

Nadat in de tweede helft van het decennium tal van beeldmacrogeneratoren op de markt kwamen, werd Impact nog steviger in zijn schoenen gezet als “het toonaangevende merk van Impact”, werd Impact het “meme-lettertype”, dat in de meeste bijschriftenprogramma’s als standaardtype wordt gebruikt, zoals Cheezburger, Meme Generator, Quickmeme, 9GAG en Imgur. Het lettertype is gestileerd met een witte letterkleur en een zwarte rand.

Kritiek

Met de opkomst van het lettertype binnen de internetcultuur, kwam het oneigenlijke gebruik ervan in irrelevante contexten ook steeds vaker voor, wat leidde tot een reeks beeldmacro’s met meta-commentaren op het overmatige gebruik van het Impact-lettertype.

Coverage

Op 10 mei 2013 publiceerde de Duitse design- en technologieblogger Dennis een handleiding voor het bijschriften van afbeeldingen met het Impact-lettertype met behulp van het beeldbewerkingsprogramma Photoshop. In december 2014 publiceerde The Journal of Visual Culture een onderzoeksartikel getiteld “A Brief Introduction to Impact: ‘The Meme Font'” door Kate Brideau en Charles Berret, met een visueel-semiotische analyse van het lettertype en de stilistische elementen die hebben bijgedragen aan het prominente gebruik ervan in beeldbijschriften. Op 25 juni 2015 publiceerde CNN een artikel met de titel “Dit lettertype heeft een grote impact op memes” met verslagen uit eerste hand over hoe Impact het de facto lettertype voor beeldmacro’s werd van enkele van de vroege hoofdrolspelers in de memecultuur, waaronder Something Awful-oprichter Richard Kyanka en Cheezburger-oprichter Ben Huh. Op 26 juli benadrukte Vox de memetische status van het lettertype in een artikel met de titel “De reden waarom elke meme dat ene lettertype gebruikt.”

Search Interest

Know Your Meme Store

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.