Kids Web Japan

Q. Wie schreef de eerste roman ter wereld, en waar ging die over?


Een beeldrol van ’s werelds oudste roman, het 11e-eeuwse Verhaal van Genji.

A.

Het Verhaal van Genji wordt beschouwd als ’s werelds eerste avondroman. Het werd geschreven door een edelvrouw genaamd Murasaki Shikibu in het begin van de elfde eeuw.

Tot dan toe hadden de Japanners de Chinese cultuur geïmiteerd, en Chinese poëzie en geschriften waren populair. Rond die tijd ontstond echter een inheems syllabisch schrift, hiragana genaamd, als middel om de gevoelens en gedachten van de Japanners – met name de vrouwen – uit te drukken. Murasaki Shikibu gebruikte het hiragana schrift bij het schrijven van het verhaal van Genji.

De held van deze 54 hoofdstukken tellende roman, die wordt beschouwd als een meesterwerk van Japans culturele traditie, is een knappe aristocraat genaamd Hikaru Genji. De roman beschrijft het leven van Genji en zijn vele romances tegen de achtergrond van de Japanse hofsamenleving.

De auteur, Murasaki Shikibu, was begaafd met een groot literair talent. Na de dood van haar man was zij werkzaam aan het keizerlijke hof. Aangenomen wordt dat ze de roman baseerde op haar waargebeurde ervaringen aan het hof.

Foto:Goto Art Museum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.