Top Tien Ongewone Kerstliedjes Die Je Nog Niet Gehoord Hebt –

Het is zeker die tijd van het jaar voor de feestdagen, en als we terugkijken op alle voorbije seizoenen, zijn het meestal de kerstliedjes die de suikerpruimenfeeën in ons hoofd doen dansen. Er zijn de standaard vakantie kreten, de kerstliederen, en de sing-a-longs die we al ons hele leven kennen. Maar toen viel het me op, hoe zit het met wat nieuwe liedjes? Wat zijn een paar onconventionele kerstnummers die ik zou willen hebben om op te zetten tijdens onze feestjes? Wel, ik heb wat tijd gespendeerd, ik heb een lijst gemaakt, ik heb ze twee keer nagekeken, en hier zijn 25 nummers die ik verzameld heb, sommige zijn zeker ondeugend, en een paar zijn leuk.

The Vandals – Oi To The World

Uit de gelijknamige release uit 1996 is dit een geweldig, upbeat punknummer van een band die beschouwd wordt als een van de meest invloedrijke in de opkomende punkscene van de jaren ’90. Hoewel dit nummer door heel wat professionele muziekcritici is afgekraakt, geniet ik toch van dit nummer omwille van zijn boodschap van saamhorigheid, terwijl het toch de punkliefde van het slopen op straat uitdraagt, en dat alles op een aanstekelijke vibe, aangevuld met een geweldig klokarrangement om het die echte kerstsmaak te geven. En omdat ik dol ben op covers, heeft No Doubt ook een geweldige versie van dit nummer uitgebracht, met hun eigen ska-touch.

Halford – We Three Kings

Na Judas Priest ging Rob Halford zijn eigen muzikale inspanningen verkennen met de band die toepasselijk Halford heet. Dit nummer stond op de in 2009 uitgebrachte cd “Halford III: Winter Songs”. “We Three Kings” werd oorspronkelijk geschreven in het midden van de jaren 1800, en is al lang een hoofdbestanddeel van de feestdagen. Dit nummer neemt het milde deuntje van de koningen uit het oosten en injecteert het met beukende double kick drums en, zoals te verwachten, verbijsterende thrashing gitaren die breaks verscheuren tussen elk couplet.

Tom Waits – Christmas Card from a Hooker in Minneapolis

Uit 1978 krijgen we dit hartverwarmende liedje van een hoer die herinneringen ophaalt aan een van haar geliefde Johns. Veel vakantieliedjes hebben een vrolijk tintje, maar ik denk dat velen van ons het hartzeer kunnen begrijpen dat uit Toms stem in dit nummer galmt. Die koude winternachten wanneer je naar buiten kijkt in de duisternis die de hele dag lijkt te doordringen, en de lucht vol is van de uitnodigende geur van brandende houtblokken, maar je weet dat al het vuur in de wereld je koude hart niet kan ontdooien. Hij gooit deze gevoelens uit over de toetsen van een oude piano en de croon van zijn grauwe stem maakt van dit nummer een betoverende trip.

Lemmy, Billy Gibbons and Dave Grohl – Run, Rudolph, Run!

Oorspronkelijk gepopulariseerd in ’58 door Chuck Berry, op weg naar #69 in de Billboard Top 100 charts, is dit nummer meer keren gecoverd dan ik zelfs kan tellen. Maar een van mijn favoriete versies is misschien wel deze geweldige jamset met Lemmy Kilmister van Motorhead, Billy Gibbons van ZZ Top, en Dave Grohl van Nirvana en de Foo Fighters. Van alle nummers op deze lijst is dit het nummer dat ik de meeste mensen zou zien grooven en een tapijt zien snijden.

Leice Cooper – Santa Claws Is Coming To Town

Van ver terug in 1934 vinden we de originele versie van dit nummer, dat vervolgens in de jaren ’50 populair werd gemaakt door Perry Como. Laat het maar aan Alice Cooper over om dit nummer een draai te geven. Zijn kenmerkende grijns maakt van het bezoek van de Kerstman een verschrikking, in plaats van de traditionele vreugde die we van de vrolijke oude man zouden krijgen. Ik heb deze video niet gemaakt, maar ik denk dat de keuze om clips uit de super-kaasachtige horrorfilm Santa’s Slay samen te voegen gewoon fantastisch is.

Run-DMC – Christmas in Hollis

Vindbaar op de soundtrack van misschien wel een van de beste kerstfilms, “Die Hard”, geeft deze track van de iconische groep een geweldige backbeat aan de vakantie vibe. Geproduceerd door de legendarische Rick Rubin, spreekt het nummer over alles wat stijlvol is in een New Yorkse burrough, inclusief natuurlijk kip en gekraagde groenten. Dit heeft zeker de playlist gehaald, want je moet die funky vibes hebben terwijl je nog achterover slaat.

Amon Amarth – Viking Christmas

Nu is het tijd om de playlist weer op snelheid te brengen met wat furie van de Zweedse melodische death metal band Amon Amarth. Omdat ze in een klimaat wonen dat niet veel verschilt van de noordpool, kunnen we verwachten dat deze groep enig inzicht en een unieke kijk heeft op hun kijk op Kerstmis.

“When it’s Christmas, Viking Christmas, I have tears in my eyes
When I remember my childhood days and all those Christmas Eves
Een fonkelende boom, verwonderende ogen en al die cadeautjes,
Ik ruik nog steeds het gebraad en het gemberbrood
Niemand kan ontsnappen aan de magie van Kerstmis

Rauw vlees en wilde bessen, geitenmelk en kleverige mede
Zijn de culinaire verlangens van de viking
Maar als Kerstmis nadert
Stappen we over op een heel ander dieet”

James Brown – Santa Claus, Go Straight To The Ghetto
Deze originele track maakt Kerstmis cool op de enige manier waarop James Brown dat kan. Met de verwachte begeleiding van een gladde blazerssectie, pleit James voor de Kerstman om aardig te zijn voor alle soul brothas en sistas in de ghetto, door hen eerst te bezoeken. Dit nummer, dat in 1968 uitkwam, droeg bij aan het interessante en scharnierende jaar dat James Brown had. Terwijl in 89 steden in Amerika rellen ontstonden uit woede over de moord op Martin Luther King, Jr., werd Brown opgeroepen om de vlammen te doven. En dat deed hij, met een televisieoptreden in de Boston Garden. En misschien was het Brown die Boston ook redde van de vlammen!

The Ramones – Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)

Van hun 11de album “Brain Drain”, neemt dit nummer, dat oorspronkelijk een B-kantje was, ons mee tussen een koppel dat twee verschillende plannen heeft voor wat er op kerstavond zou gaan gebeuren. Zoals verwacht, is dit een korte sentimentele track van de groep die past in hun mold to a T, maar het heeft wel alle kenmerken van een geweldige kerst song, vol met suiker-pruim feeën en onze favoriete rendieren.

BONUS!

The Minus 5 – Your Christmas Whisky

Met de slimme nevenschikking dat Kerstmis de warmste tijd van het jaar is, zingt Scott McCaughey op een erg vrolijke toon op het tokkelen van de riffs van R.E.M.-gitarist Peter Buck. Het vrolijke liedje stuitert heen en weer terwijl je je hoofd wiegt op de poppy songwriting en de Beatles-achtige vocale harmonieën, waardoor je je net een beetje lichter voelt, en geeft je dat lekkere, warme fuzzy gevoel nadat je je eerste paar slokken whisky in je goedgevulde, met vakantievoedsel gevulde buik hebt gekregen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.