MLB houdt eerste nachtwedstrijd

De Cincinnati Reds versloegen de Philadelphia Phillies met 2-1 op 24 mei 1935 in de allereerste nachtwedstrijd van de Major League Baseball, gespeeld met dank aan de recent geïnstalleerde lichten op Crosley Field in Cincinnati.

De allereerste nachtwedstrijd in het professionele honkbal vond plaats op 2 mei 1930, toen een ploeg uit Des Moines, Iowa, Wichita ontving voor een wedstrijd in de Western League. De wedstrijd trok 12.000 mensen in een tijd dat Des Moines gemiddeld slechts 600 fans per wedstrijd had. Avondwedstrijden werden al snel populair in de minors: Terwijl de clubs van de minor League tijdens de Grote Depressie regelmatig failliet gingen, vonden eigenaars met aanpassingsvermogen de innovatie een sleutel om in zaken te blijven. De Major Leagues hadden echter vijf jaar nodig om hun tegenhangers uit de kleine steden in te halen.

De eerste avondwedstrijd van de Big League op deze dag in 1935 trok 25.000 fans, die toekeken hoe President Roosevelt symbolisch de lichten van Washington, D.C., aanstak. Om te profiteren van hun nieuwe avondfans, speelden de Reds dat jaar een nachtwedstrijd tegen elk National League team – acht wedstrijden in totaal – en ondanks hun belabberde record van 68-85, steeg het aantal betaalde bezoekers met 117 procent.

Hoewel honkbaleigenaren de welverdiende reputatie hadden ouderwets te zijn, volgden de meeste ploegen al snel hun voorbeeld, omdat ze wisten dat nachtwedstrijden goed zouden zijn voor hun winstcijfers. Teams verbeterden hun faciliteiten om verlichting te hebben in de jaren 1930 en 40, en al snel had het grootste deel van de competitie nachtwedstrijden op het schema staan. Wrigley Field, aan de North Side van Chicago – het op één na oudste major league park na Boston’s Fenway – was het laatste park dat nachtwedstrijden ging organiseren. Wrigley’s traditie om alleen overdag wedstrijden te spelen hield 74 seizoenen stand tot 8 augustus 1988, toen de Cubs de Philadelphia Phillies ontvingen. Die wedstrijd werd in de derde inning afgelast, dus Wrigley’s eerste nachtwedstrijd staat officieel genoteerd als een 6-4 overwinning op de New York Mets op 9 augustus 1988.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.