4 manieren om een toespraak uit het hoofd te leren – zonder als een nerveuze robot te klinken

Je hebt de tijd genomen en onderzoek gedaan naar je inhoud. Je hebt het gepland en nu is het tijd om het op te schrijven. Het was een hele klus, vooral het onderzoek. Maar je weet heel goed dat de grootste taak nog moet komen.

De presentatie van je toespraak is het meest uitdagende deel van je project. Het kan een dankwoord zijn voor gasten tijdens een CSR-evenement of een verkooppraatje voor potentiële investeerders.

Hoe dan ook, de presentatie communiceert meer dan al het andere. Wist je dat hoe je je presentatie maakt, bepaalt hoe mensen het ontvangen?

Het hebben van feiten en statistieken over het onderwerp waar je het over hebt, is goed. Het hebben van een diep begrip van het onderwerp maakt je het meest geschikt om erover te praten.

Maar als je presentatievaardigheden niet geweldig zijn, dan is de kans groot dat de hele zaak mislukt. Goede presentatievaardigheden garanderen succes bij alles wat je wilt overbrengen.

Een van de essenties van een goede presentatie is spreken uit het hoofd. Hoewel het hebben van aantekeningen is toegestaan, schetst het niet hebben ervan een beter beeld van u.

Spreken zonder aantekeningen maakt dat u overkomt als een expert op het vakgebied. Het wordt simpelweg opgevat als dat u spreekt vanuit kennis en ervaring.

Als u geïnteresseerd bent in het bevorderen van uw carrière of het uitbreiden van uw bedrijf, dan is het van cruciaal belang dat u uit het hoofd kunt spreken.

Maar hier ligt een uitdaging.

Wat als uw geheugen niet zo goed is?

Geen probleem. In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord of gedacht, niemand heeft een perfect geheugen. In feite bestaat wat gewoonlijk een fotografisch geheugen wordt genoemd, niet echt. Degenen die goed spreken trainen gewoon zichzelf en geweldige resultaten volgen.

Dit is precies waarom deze artikelen bestaan: om u te helpen net als hen te worden, zo niet beter.

Laten we eerst beginnen met een eenvoudig begrip van hoe het menselijk geheugen werkt.

Het is verdeeld in twee: korte termijn en lange termijn. Alles wat je leest, bekijkt of beluistert, komt in je kortetermijngeheugen terecht. Zoals de naam al aangeeft, is de duur van dit geheugen erg kort. Het kortetermijngeheugen duurt 15 tot 30 seconden. Al het andere is langetermijngeheugen.

Omdat deze duur te kort is voor de meeste taken, kiest je brein wat van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen moet worden geschoven. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat wat is opgeslagen in uw langetermijngeheugen permanent is.

Om uw toespraak uit het hoofd te geven, moet u het in het langetermijngeheugen krijgen, waar u het later kunt ophalen.

Toch kunnen uw hersenen de hele informatie of stukjes ervan verwijderen.

Om deze ongelukkige wending te voorkomen, moet u uw hersenen vertellen de toespraak te behouden. Met andere woorden, je moet het onthouden.

WAAROM VERGET JE ZO SNEL

Het is bemoedigend om Ron White, tweevoudig USA geheugenkampioen, te horen zeggen dat hij geen perfect geheugen heeft. Hij heeft gewoon zichzelf getraind en de resultaten behaald. Ook u kunt soortgelijke resultaten behalen als u uw geheugen goed traint.

Uw geheugen bestaat om u te dienen en u te helpen herinneren wat u nodig hebt om uw doelen te bereiken. Om dit te doen, uw hersenen beslist wat prioriteit te geven en wat snel weg te gooien. Dit is allemaal afhankelijk van de informatie die u het in de loop van de tijd hebt gegeven.

In sommige gevallen hebt u het misschien niet genoeg informatie gegeven om de juiste beslissingen te nemen. Maar omdat het zo’n slim instrument is, leert het snel. Het neemt de huidige situatie, kijkt naar wat u interesseert in het en begint met het prioriteren van alles wat daarmee verband houdt.

Dit is de reden waarom je kan worstelen om de juiste dingen te prioriteren.

Bijvoorbeeld, kunt u deelnemen aan een netwerkseminar en zodra de gesprekken voorbij zijn, krijg je voorgesteld aan verschillende mensen. Volgens uw geest, was je verondersteld om meer dan vijf mensen te kennen en hun zakelijke contacten te krijgen. De dingen veranderen echter.

Een van de potentiële klanten die u ontmoet is een zeer mooie dame en een andere interesse komt in uw gedachten op. U wordt meegesleept door haar glimlach en haar stem bevalt u onmiddellijk.

Op dit punt heeft uw geest een serieuze motivatie nodig om zakelijke interesses na te streven. Hoewel u later met andere mensen kunt praten, vergeet u misschien hun namen, zelfs hun gezichten, maar u herinnert zich deze specifieke dame. Waarom?

Van de informatie die uw geest heeft, weet hij hoeveel belangstelling u voor verschillende dingen heeft. In dit geval bent u misschien vrijgezel en denkt u er serieus over zich te vestigen.

Hoewel de zakelijke belangen belangrijk zijn, staat het verlangen zich te vestigen hoger in de levensbelangen. Uw geest grijpt daarom de kans die u zou kunnen leiden tot settelen.

Alles wat u in uw geest voert, passeert het kortetermijngeheugen. Maar om iets voor de lange termijn te bewaren, moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

  1. Nut op lange termijn – alles wat in uw leven niet lang meegaat, zal niet voor de lange termijn worden bewaard. Dit is de reden waarom je je sommige dingen die je op school hebt geleerd niet meer kunt herinneren. Je blokte ze, haalde de examens, maar hun nut in je leven ging nooit verder dan de schooljaren.
  2. Interesse niveaus – of iets nuttig is voor de lange termijn of niet, je interesse niveaus kunnen ervoor zorgen dat je geest het opslaat voor toegang op lange termijn. Wanneer iets of iemand je interesse wekt, wordt het beloningssysteem van je hersenen geactiveerd. Alles wat er in die tijd gebeurt, zal beter worden onthouden dan wat er gebeurt als je je verveelt.

De dingen die je interesseren zijn vaak de dingen die je een goed gevoel geven. Wanneer je betrokken bent, bepalen je emoties hoeveel je je herinnert. Goede gevoelens worden door de geest gekoesterd omdat ze zowel je geest als je lichaam op hun gemak stellen. Ze zorgen ook voor wat noodzakelijke therapie in moeilijke tijden.

Je zult blij zijn te weten dat je geest weet waarin te investeren.

Als je daarom merkt dat je heel gemakkelijk vergeet, moet je jezelf deze twee belangrijke vragen stellen: ben je bezig met iets zinvols en is het iets interessants? Helaas geeft het leven je niet altijd gemakkelijke opties om uit te kiezen.

Casus in point? Wanneer je een toespraak moet houden voor een publiek en het deel uitmaakt van je academische tests.

Of je hebt een verkooppresentatie die bepaalt of je financiering voor je bedrijf krijgt of niet. Dergelijke situaties vereisen dat u uw beste beentje voorzet.

U zult het beste van de gelegenheid moeten maken en niets belooft een beter resultaat dan de toespraak uit het hoofd te geven.

HINDERDRAGEN OM EEN SPEECH SUCCESVOL TE GEHERINNEREN

Herinneren is niet gemakkelijk wanneer er barrières zijn. Deze maken een schijnbaar moeilijke taak werkelijk moeilijk.

Maar kunt u ze vermijden?

Zoals met de meeste andere ongewenste dingen, zijn deze barrières slechts uitdagingen. Hoewel het een feit is dat ze bestaan, hangt hun effect op uw inspanningen om een toespraak uit het hoofd te leren grotendeels van u af.

Omdat ze aan de levensstijl zijn gerelateerd, kunt u veranderingen aanbrengen in uw routine en ze op afstand houden.

Hieronder volgen enkele veel voorkomende barrières en hoe u ze kunt overwinnen.

Multitasking

Het moderne leven doet multitasking lijken op een noodzakelijke vaardigheid om te verwerven, maar het is eigenlijk een afleiding. Er moet zoveel worden bereikt in een zo kort mogelijke tijd dat meer tijd nodig is. Kon iemand maar een manier uitvinden om een dag 30 uur te laten duren in plaats van 24…

Wat je ook doet, het is belangrijk om je geest te voorzien van een bevorderlijke werkomgeving. Dit wordt van cruciaal belang bij het leren van iets nieuws, zoals het vastleggen van de spraakstof in het geheugen.

Ondanks de praatjes dat multitasken laat zien dat je productiever bent, is de waarheid dat het eigenlijk een negatieve invloed heeft op je leven. Multitasking belemmert uw leercapaciteiten.

Voor de beste resultaten moet uw geest zich concentreren op één taak en deze afmaken. Daarna kunt u het meer werk toewijzen. Op deze manier kanaliseert het al zijn energie naar de specifieke taak en voltooit het sneller, terwijl het betere resultaten garandeert.

Bijvoorbeeld, als je midden in het leren een tekst van een vriend ontvangt en besluit om het te lezen, heb je een afleiding geïntroduceerd. Of je nu onmiddellijk antwoordt of later, het maakt niet veel uit.

Je hebt je geest beziggehouden met het lezen van de tekst en het begrijpen van de inhoud. En bij het lezen begint je geest te werken aan een antwoord, ook al zul je het later versturen.

Wanneer je teruggaat naar je leren, is je concentratie nu gefragmenteerd. Een deel ervan zit in de tekst. Misschien herinnert de tekst u aan de tijd die u met uw vriend hebt doorgebracht.

Of misschien vroeg hij om wat hulp. U zult veel moeite moeten doen om weer volledig in het leren te komen. Dit betekent dat het leerproces meer tijd in beslag zal nemen dan nodig zou zijn.

Slaapgebrek

Uw hersenen hebben voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren. U hebt de hele dag gewerkt en hebt rust nodig. s Nachts gaat uw lichaam automatisch langzamer werken om beschadigde spieren te herstellen en zich voor te bereiden op de volgende dag.

Wanneer u uzelf te veel inspant en te weinig slaapt, creëert u een sfeer van stress. Van het gebrek aan slaap, zal uw lichaam niet de nodige reparatie hebben ondergaan om in tip-top vorm te zijn voor de volgende dag.

Slaapgebrek heeft vele effecten zoals uitgelegd in de onderstaande video.

Wanneer u dit combineert met de druk van het leren van iets nieuws in een korte tijd, overwerkt u uw hersenen.

Hoewel het zich kan aanpassen aan de situatie en leveren, is het belangrijk om te weten dat dit niet de beste manier is om dingen aan te pakken. Te zijner tijd kunt u meer geheugenstoornis krijgen dan u verwacht.

Stress

Stress eist zijn tol van u en beïnvloedt uw sociale leven negatief; van familie tot vrienden. In deze gemoedstoestand kun je er zeker van zijn dat iets nieuws leren niet gemakkelijk zal zijn. Stress beïnvloedt leren en geheugen, dus geen goede omgeving voor het onthouden van je toespraak.

En het wordt nog erger als de stress je slaap doet verliezen.

Als je bent zoals de meeste mensen, is stress geleidelijk een deel van je leven geworden. Van de werkplek tot thuis, mogelijkheden om stress op te pikken zijn er in overvloed.

Dat gezegd hebbende, wat acceptabel is als normaal, is de kleine stress die komt en na een tijdje weer weggaat. Maar terugkerende stress of langdurige stress is ongezond en moet worden vermeden. Als je al slachtoffer bent, dan moet je stress actief bestrijden.

Gebrek aan mentale oefeningen

Wat gebeurt er als je iets wilt, maar er lijkt een barrière voor je te zijn? Wat als het een barrière is die je kunt uitdagen?

Je geest wakkert de behoefte of het verlangen aan om de uitdaging te overwinnen. Het begint te denken aan manieren om door of om het probleem heen te gaan. Het succes van de missie van je geest hangt echter grotendeels af van de vraag of hij voldoende is geoefend. Je traint de geest op twee belangrijke manieren:

1. Lichamelijke oefening – tenzij je je niet bewust bent van de gevaren van het zijn van een couch potato, doe je zeer waarschijnlijk een of andere vorm van lichamelijke oefening. Lichaamsoefeningen zijn niet alleen goed voor de skeletspieren en geven uw lichaam meer vorm.

Hoewel dit de meest zichtbare resultaten van lichaamsbeweging zijn, zijn er meer voordelen. Misschien heb je er niet veel over nagedacht, maar als je regelmatig sport, heb je ze zeker ervaren.

Hieronder vallen verminderde stressniveaus, je gelukkiger voelen, verminderd risico op hartaandoeningen, het gemakkelijker vinden om te ontspannen en te slapen en een verbeterd geheugen en denken. Ook ontwikkel je een groter gevoel van zelfvertrouwen en dit helpt je om uitdagingen in het leven met succes aan te gaan.

2. Mentale training – dit is niet zo algemeen bekend als fysieke training. Toch doe je er vaak aan, afhankelijk van je levensstijl. Vult u de kruiswoordraadsels in kranten en tijdschriften in? Doet u aan competitieve sporten?

Deze zetten uw geest aan om hard te werken en manieren te bedenken om uw tegenstander te verslaan. Behalve dat u zich amuseert, bouwen uw hersenen hun eigen spieren op en nemen uw cognitieve reserves toe. Je kunt een beter geheugen hebben als je meer hersenoefeningen doet en schadelijke gewoonten zoals roken vermijdt.

Nu we deze uitdagingen hebben bekeken, laten we eens kijken welke redenen je hebt om aan je memoriseervermogen te werken.

VOORDELEN VAN BETER GEHEUGEN

Er zijn veel voordelen die kunnen worden ontleend aan het oefenen van memoriseren.

Hoewel sommige kunnen worden aangevoerd als situationele voordelen, staan de hieronder als algemene voordelen voor alle mensen.

Of je nu een ingenieur of kunstenaar bent, leren memoriseren stelt je in staat van de onderstaande voordelen te genieten.

Lijk een specialist in het onderwerp

Het presenteren van je toespraak uit het geheugen doet je overkomen als een specialist in het onderwerp. Dit in tegenstelling tot het doen vanaf aantekeningen.

De vrije stroom van woorden die uw punten uitlegt, geeft aan dat u het onderwerp goed begrijpt. Als u hoopt mensen te overtuigen om iets te doen, dan wordt u geloofwaardiger.

Dit is een belangrijk voordeel voor u. Mensen ondernemen zelden een actie tenzij ze je vertrouwen. Of het nu met hun tijd of geld is, je moet jezelf gewoon eerst bewijzen. Het memoriseren van uw toespraak is de eerste stap naar het bereiken van dit vertrouwen.

Als je eenmaal hun vertrouwen gewonnen, kunt u uw publiek vragen om actie te ondernemen en ze zullen. U zult echter alles moeten waarmaken wat u belooft om het vertrouwen te behouden.

Vrijheid voor uw geest om creatief te zijn

Uw geest is goed zoals hij is, maar hij kan beter worden. Zoals je in de sportschool zwaardere gewichten kunt heffen, zo helpt het uit het hoofd leren van je toespraak je geest creatiever te worden.

Dit wordt duidelijk als je aan de presentatie toekomt. Als je alle informatie in je hoofd hebt opgeslagen, klaar om op te roepen, geeft dat je een grote dosis zelfvertrouwen. Dit is des te belangrijker als je wilt voorkomen dat je klinkt als een nerveuze robot.

Je publiek zal verwachten dat je een boeiende toespraak te leveren. U zult hun belangstelling moeten peilen. Als ze zich bijvoorbeeld lijken te vervelen, moet je een mop vertellen. Of een kort grappig maar relevant verhaal. Als hun gezichten tonen dat ze verward zijn, moet je het punt uitleggen dat je net hebt gemaakt.

Je zult geen van deze dingen kunnen doen als je geest in beslag wordt genomen door het proberen te onthouden van de toespraak. U zult gestrest zijn en met elke seconde nerveuzer worden. Uiteindelijk zul je, gretig om je toespraak af te maken, uiteindelijk niet presteren zoals je zou kunnen.

Met je speech onthouden, is je geest vrij en vol vertrouwen om creatief te zijn en andere publieke spreekvaardigheden toe te passen als dat nodig is.

Betere time management

Het onthouden van een speech helpt je om de tijd die je is toegewezen efficiënt te gebruiken. Dit komt omdat je alles duidelijk in je hoofd hebt uitgestippeld. Dit helpt u ook om ongemakkelijke momenten van stilte te vermijden. U verspilt geen tijd aan het ophalen van specifieke gedachten uit het geheugen of het verbinden van twee willekeurige ideeën.

Dergelijke incidenten kunnen uw toespraak echt beïnvloeden met onomkeerbare negatieve effecten. Als je op een evenement bent waar verschillende toespraken worden gehouden, kunnen mensen afhaken en gewoon wachten op de volgende spreker.

Wanneer je echter je tijd goed gebruikt, ziet je publiek professionaliteit in je. Het wordt geïnterpreteerd als respect voor uw publiek door on point te zijn.

Meer dan dat, als u eindigt voordat uw tijd voorbij is, kunt u eventuele vragen van uw publiek beantwoorden.

4 manieren om een SPEECH te onthouden

Herinneren van een toespraak is niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Als u het moeilijk vindt, dan bent u op de juiste plaats.

Nu we u de hindernissen voor het memoriseren hebben laten zien, weet u wat u moet vermijden. En met de voordelen van het bereiken van deze vaardigheid, heb je de motivatie om de verschillende manieren te leren waarop je een toespraak kunt memoriseren.

Bedenk dat memoriseren niet betekent dat je je toespraak woordelijk moet proppen. Als je dat doet, zul je klinken als een robot die opgenomen woorden naspeelt. Het enige verschil is dat deze robot een mens zal zijn.

U zult ook geen manier hebben om u aan te passen aan uw publiek. Als je een kans krijgt om een grap of verhaal te vertellen, zal je het niet doen. Waarom niet? Het maakte geen deel uit van de toespraak en het kan je in verwarring brengen.

Memoriseren betekent gewoon de informatie laten beklijven, zodat je het gemakkelijk kunt terugvinden. Je hoeft alleen maar de hoofdpunten van de toespraak en de stroom van informatie te hebben. Zodra dit duidelijk is in je hoofd, ben je goed om te gaan. Je kunt uitkijken naar gemakkelijkere tijden bij het houden van toespraken.

Dus, hoe onthoud je precies een toespraak? Vier geweldige manieren worden hieronder besproken.

Herhaaldelijk schrijven

Het is bekend dat iets opschrijven je helpt het te onthouden. Veel leraren weten dit en daarom dringen ze erop aan dat hun studenten aantekeningen maken.

Met de technologie die mensen dwingt tot een papierloze levensstijl, zou u waarschijnlijk liever typen dan schrijven. Misschien heb je niet eens een notitieboek. Waarschijnlijk niet eens een dagboek. Hoe dan ook, zijn er geen mobiele telefoon apps voor bijna alles?

Wanneer u uw toespraak uit het hoofd wilt leren, kunt u uw laptop beter vervangen door een notitieblok. Niets bijzonders nodig, gewoon wat papier en pen.

Laat de ideeën stromen als je ze opschrijft, je handschrift niettegenstaande. Wetenschappers uit Japan deden hier onderzoek naar en concludeerden dat inderdaad hoe meer je schrijft, hoe meer je onthoudt.

Nadat je klaar bent met het opschrijven van je speech, schrijf je het nog een keer op. Laat het opnieuw uit je hoofd stromen, maar zo dicht mogelijk bij het origineel. Hoe meer u de spraakinformatie uit uw hoofd terugroept, hoe meer uw geest het pad versterkt dat hij volgt om het terug te halen.

Bij het typen slaat u gewoon wat toetsen op uw toetsenbord in en die worden op het scherm weergegeven. Bij het schrijven echter, is het anders en dieper dan dat. Je geeft jezelf ook de kans om te genieten van vele andere voordelen van het schrijven die je onbewust afruilt bij het typen.

Er is veel inspanning van je geest nodig om een notitieblok te pakken, een pen te pakken, hem in de juiste positie te houden en te schrijven. Merk op dat het schrijven zelf meer op tekenen lijkt. Bijvoorbeeld, als je de letter ‘P’ schrijft, zul je niet één enkele toets indrukken zoals op het toetsenbord. In plaats daarvan trekt u twee afzonderlijke lijnen. Een rechte verticale lijn, en een kleine omgekeerde letter ‘C’ vastgemaakt aan de bovenkant van de lijn.

Schrijven is dus eigenlijk tekenen. En wat je ook tekent, je onthoudt het.

Wanneer je dit doet, doet je geest moeite en door het cumulatief meerdere keren te doen, blijft het hangen.

Gebruik deze methode om je toespraak te onthouden en wanneer het op presenteren aankomt, zal het gewoon natuurlijk vloeien.

Mind palace techniek

Je bent je er misschien van bewust dat de oude Grieken bekend stonden om hun filosofisch denken. Maar dat is niet alles.

Er is een populaire onthoudtechniek genaamd het gedachtenpaleis, die werd uitgevonden door een Griekse lyrische dichter genaamd Simonides van Ceos. Andere namen ervoor zijn “Geheugenpaleis” en “Methode van loci.”

De term “Geheugen van loci” is wat beschrijft hoe deze techniek werkt. “Loci” is Latijn voor “plaatsen” en deze methode maakt gebruik van in de geest gecreëerde “plaatsen” om de benodigde informatie op te slaan.

In deze techniek onthoudt u de indeling van een gebouw waarmee u vertrouwd bent, bijvoorbeeld uw huis. U gaat door uw huis en kiest specifieke plaatsen waaraan u zult hechten wat u wilt onthouden. In het geval van een toespraak, kies je specifieke punten die in de toespraak worden besproken. Deze zult u opslaan op de plaatsen die u in uw huis hebt uitgekozen.

Wanneer de tijd komt om uw punten op te roepen, loopt u eenvoudig door uw huis in de volgorde waarin uw plaatsen voorkomen. Wanneer u bij de eerste plaats komt, ziet u wat u daar hebt neergelegd en herinnert u zich het punt dat het vertegenwoordigt.

U bespreekt dit punt en loopt verder naar de volgende plaats. Hier zie je wat je daar hebt neergezet en onthoud wat het voorstelt en bespreek het dan.

Deze techniek wordt veel gebruikt door diegenen van wie wordt gezien dat ze een geweldig geheugen hebben. De grootste reden is de hoeveelheid controle die je hebt over hoe je het gebruikt.

Het is bijvoorbeeld aan jou om te bepalen welk gebouw je gebruikt. U kunt zelfs de weg gebruiken die u elke morgen naar uw werk neemt. Zorg er alleen voor dat u de straten goed kent en gemakkelijk de “plaatsen” kunt kiezen waar u datgene wat u zich wilt herinneren, zult neerzetten. Het kan de krantenverkoper zijn, de koffieshop, het postkantoor of iets anders op dat pad.

Een grote truc bij het slagen met deze techniek is om alles zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te brengen. Als u uw huis gebruikt, maak dan de denkbeeldige wandeling door uw huis net zoals u zou lopen als u binnenkomt.

Een andere truc is om prominente “plaatsen” te kiezen die u niet kunt missen. Het moeten plaatsen zijn waar u elke dag mee in aanraking komt.

Wat ziet u bijvoorbeeld zodra u uw huis binnenkomt? Een kleerhanger? Kies die. Een schommelstoel waar u na het eten op gaat zitten? Selecteer dat ook.

Als u verder loopt, komt u waarschijnlijk bij uw computerbureau. Selecteer dat, maar kies geen pen op uw bureau alleen omdat u die mooi vindt. Die is te klein en als u hem niet elke dag gebruikt, kunt u vergeten er aan voorbij te lopen.

Concentreer u op grote dingen die, als ze van hun gebruikelijke plaats in uw huis worden verplaatst, u vanzelf zullen opvallen. Kleine dingen kun je alleen gebruiken als je heel veel punten te onthouden hebt. Maar aangezien u een toespraak uit het hoofd leert, zult u zelden aan kleine dingen toe hoeven komen. Houd je focus op meubels en elektronica.

Dit is een krachtige onthoudtechniek en is wat een van ’s werelds bekendste geheugenkampioenen gebruikt. In de onderstaande video geeft hij een uitleg over hoe het werkt.

Wat u moet onthouden bij het gebruik van deze techniek is om de spraakpunten een aantal betekenisvolle beelden toe te wijzen. Het zijn de beelden die u aan de spraakpunten toekent, die u zult zien wanneer u op die gekozen plaats in uw huis komt.

Gespreide herhaling

Deze techniek pakt vergeetachtigheid vanuit de kern aan. In een ideale situatie, vindt het leren geleidelijk plaats. Toch, wat je hersenen nu ook leren, het is gedoemd om binnen een paar uur te vergeten.

Als je het er later aan herinnert door hetzelfde opnieuw te leren, dan begint het zich te concentreren op de informatie.

Dit verhoogt je kansen om te onthouden wat je leert.

Het is frequente herhaling die een natuurlijke neiging teweegbrengt. – Aristoteles

De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus verrichtte baanbrekend onderzoek naar het menselijk geheugen en ontdekte de vergeetcurve en het spacing-effect.

De vergeetcurve laat zien dat je vergeet wat je hebt geleerd naarmate de tijd verstrijkt. Om het geleerde te behouden, wordt bij het leren gebruik gemaakt van het spacing effect. Bij deze methode leert u eerst, neemt dan een pauze, bij voorkeur één dag, en leert dan opnieuw.

Daarna verhoogt u het wachtinterval tot twee dagen en leert dan opnieuw. Elke nieuwe leersessie vindt plaats na een tijdsinterval dat langer is dan de vorige.

Deze techniek is het meest geschikt voor toespraken die u zult houden in een week of zo vanaf de dag dat u ze voor het eerst schrijft. Om het te gebruiken, moet je dus je toespraak schrijven onmiddellijk nadat je opdracht is bevestigd.

Als het gebeurt dat je bijvoorbeeld maar 3 dagen hebt, kun je het nog steeds gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is je toespraak na het schrijven, een dag later en op de dag van het leveren van het te herzien.

Het grootste voordeel van het gebruik van deze memoriseren techniek is dat het bespaart u een hoop last minute stress. Omdat je het meerdere malen hebt doorgenomen, zit het al comfortabel in je geheugen, klaar om te worden opgeroepen.

Op deze manier kun je zelfs je creativiteit uitnodigen om het op te fleuren, omdat de hoofdinhoud niet de dreiging loopt te worden vergeten.

Voor iemand voordragen

Het voordragen van je toespraak is de beste manier om het presenteren ervan te oefenen. Als meer dan één persoon naar je kan luisteren, des te beter. Als je om een of andere reden geen publiek kunt krijgen, maak je dan geen zorgen. Je kunt jezelf in een publiek veranderen door voor een spiegel voor te dragen.

Voor de beste resultaten met voordragen, lees je je toespraak minstens één keer nadat je hem geschreven hebt. Op die manier hebben je hersenen twee keer toegang tot de informatie. Eerst tijdens het schrijven en ten tweede tijdens het lezen. Dit zal ervoor zorgen dat uw hersenen de informatie vasthouden. Het zal dus niet snel uit uw geheugen worden weggegooid.

Omdat de toespraak nu in uw geheugen zit, is het nu tijd om het vast te leggen. Dit is precies wat reciteren zal doen.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat hardop praten wat je bestudeert, je helpt het te onthouden. Als je rustig leest wat je leert, worden de woorden zo nodig in het geheugen opgeslagen. Maar als je de leerstof uitspreekt, gebeurt er meer en dat zorgt ervoor dat de stof blijft hangen.

Terwijl je voordraagt, wordt de spraak door je hersenen opnieuw geproduceerd. De opgeslagen informatie wordt allereerst opgehaald. Je hersenen zetten die informatie vervolgens om in gesproken woorden en coördineren de nodige lichaamsfuncties om spraak te genereren.

Meer dan dat, je krijgt de woorden opnieuw te horen terwijl je ze uitspreekt. Dit is wat de onderzoekers het productie-effect noemden.

Meer dan dat, reciteren helpt je ook om meer te onthouden door de weg van verbeterd zelfvertrouwen te gebruiken.

Wanneer je voor iemand of enkele mensen reciteert, bouw je je vertrouwen op vóór de eigenlijke presentatie.

In 2003 werd een studie uitgevoerd over het verband tussen eigenwaarde en geheugen. Het bevestigde dat degenen met een hoog gevoel van eigenwaarde betere kansen hadden om zich gebeurtenissen te herinneren, zelfs wanneer ze moeilijk te onthouden waren.

Dus, hoe werkt dit precies bij het onthouden van een toespraak?

Wanneer je voordraagt, onthoud je de inhoud van de toespraak. Daarna ontwikkel je het vertrouwen om het later te presenteren. Door je succes bij het voordragen, gaat je gevoel van eigenwaarde omhoog.

Met een hoog gevoel van eigenwaarde, maak je meer kans om je de inhoud te herinneren, evenals vergeten levensgebeurtenissen. En als u met deze trend doorgaat, verbetert u zeker uw Geheugen.

Wilt u dat niet?

MEMORIZATIETIP

Na alles is gezegd en gedaan, uw memoriseerinspanningen zullen geen vruchten afwerpen als u slaap negeert. Het leren van nieuwe stof gebeurt het best wanneer genoeg slaap in uw routine wordt opgenomen. Er zijn nog steeds veel discussies over de hoeveelheid slaap die nodig is. Veel wetenschappers zijn het echter eens over een gemiddelde van acht uur per dag.

Maar de hoeveelheid slaap is niet het enige dat telt. De timing is ook belangrijk.

Onderzoek toont aan dat leren voor het slapen gaan de kans op het onthouden van de geleerde stof vergroot. Dus, als u probeert een toespraak uit het hoofd te leren, kunt u dat het beste voor het slapengaan doen.

En wat u ook doet, ontzeg uzelf geen slaap, want dat leidt tot geheugenverlies. De onderstaande video legt het goed uit.

CONCLUSIE

U hebt natuurlijk ten minste één persoon een toespraak uit het hoofd zien geven en dacht dat hij geluk had dat hij een geweldig geheugen had.

Welnu, voor zover dat mogelijk is, bestaat de mogelijkheid ook voor u.

Kies een van de technieken die hierboven zijn besproken en geniet van gemakkelijker tijden bij het onthouden van uw toespraken. Vergeet niet om de belemmeringen voor het memoriseren op afstand te houden.

136 Aandelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.