Eat Smart, Move More

Ter ere van Nationale Voedingsmaand, gaan we naar de basis van voeding en praten we over de verschillende soorten voedingsstoffen en wat ze doen in ons lichaam. Dit zal de eerste zijn in een reeks van berichten over elke voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Dus terwijl we ons normaal gesproken richten op voedsel en eten zoals MyPlate, laten we een beetje meer in detail treden over de voedingsstoffen die deel uitmaken van het voedsel dat we eten.

Water

Water maakt 45-75% van ons lichaam uit en is belangrijk voor een goede gezondheid. Water wordt gebruikt in verschillende lichaamsprocessen en helpt bij het reguleren van onze temperatuur. Bloed en andere lichaamsvloeistoffen bestaan voor het grootste deel uit water, dat helpt om voedingsstoffen door het lichaam en in en uit de cellen te transporteren. De hoeveelheid water die we elke dag nodig hebben kan variëren, afhankelijk van leeftijd, activiteitenniveau, enz., maar een goede vuistregel is om 8-10 kopjes water per dag te drinken.

Koolhydraten

Koolhydraten (kortweg koolhydraten) zijn de belangrijkste energiebronnen in ons lichaam. In ons lichaam is bloedsuiker de brandstof die de cellen aandrijft. Koolhydraten kunnen eenvoudig (licht verteerbaar) zijn in de vorm van suiker of complex (moeilijker verteerbaar) in de vorm van zetmeel of vezels. We kunnen vezels eigenlijk niet verteren, maar ze spelen een belangrijke rol in de darmgezondheid en het cholesterolmetabolisme. De Dietary Guidelines for Americans bevelen aan dat 45-65% van de calorieën in onze voeding afkomstig is van koolhydraten. Koolhydraten zitten in fruit, groenten, granen, noten, zaden, suiker, honing en zuivelproducten.

Eiwit

Eiwit bestaat uit aminozuren, die de bouwstenen van onze weefsels zijn. Eiwit in onze voeding wordt gebruikt voor groei, herstel en onderhoud van lichaamsweefsel. We kunnen eiwit ook omzetten in bloedglucose om als energie te gebruiken, als we niet genoeg energie krijgen uit koolhydraten of vet. Eiwit zit in veel verschillende voedingsmiddelen, in verschillende hoeveelheden. Vlees, zuivel, gevogelte, zeevruchten, bonen, erwten, noten en zaden zijn de beste bronnen van eiwitten.

Vet

Vet is onze meest geconcentreerde bron van energie en levert het dubbele aantal calorieën per gram. Vet is de manier waarop ons lichaam extra calorieën opslaat voor later gebruik. Ondanks deze minder gewenste functie, zijn vetten ook in andere processen belangrijk voor de gezondheid. Vet wordt gebruikt in stofwisselingsprocessen als onderdeel van hormonen, isoleert ons lichaam, en zorgt voor schokabsorptie om verschillende lichaamsdelen te beschermen (in onze handpalmen of voetzolen en rond inwendige organen). Onze celmembranen zijn gemaakt van vet en onze hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet. Sommige vetten, zoals Omega-3, zijn essentieel en moeten we uit onze voeding halen. Vetten zitten in dierlijke producten, zuivelproducten en oliën van verschillende planten, zoals olijven, avocado’s, canola-zaden of kokosnoten.

Vitamines

Hoewel ze in veel kleinere hoeveelheden nodig zijn dan de vorige voedingsstoffen, zijn vitamines essentieel voor het functioneren van uw lichaam. Elke vitamine maakt deel uit van een ander proces in uw lichaam en zorgt ervoor dat uw stofwisseling, groei en ontwikkeling of immuunsysteem (naast vele andere functies) goed werken. Vitaminen worden geclassificeerd als in water oplosbaar (vitamine B-complex en vitamine C) of in vet oplosbaar (vitamine A, D, E, & K). Bijna elk voedsel bevat een soort vitamine en we zullen meer in detail treden als we kijken naar elke vitamine in toekomstige berichten.

Mineralen

Mineralen zijn elementen (denk aan het periodiek systeem uit de scheikunde) die ook essentieel zijn voor ons lichaam om te functioneren. Sommige mineralen worden gebruikt voor stofwisselingsprocessen en andere worden gebruikt als onderdeel van lichaamsstructuren, zoals calcium in onze botten en tanden. Net als vitaminen bevatten verschillende voedingsmiddelen verschillende mineralen, en we zullen in volgende berichten op elk mineraal ingaan.

Er zijn zes belangrijke voedingsstoffen – water, koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Elk speelt een unieke en belangrijke rol in hoe ons lichaam functioneert. Wat zou je over elke voedingsstof willen weten als we ze stuk voor stuk onderzoeken? Welke vragen heb je over hoe een voedingsstof in het lichaam wordt gebruikt of welke voedingsmiddelen een specifieke voedingsstof bevatten? We zouden graag weten in welke informatie je geïnteresseerd bent als we toekomstige berichten over elke groep voedingsstoffen plannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.