Rome Itinerary: Planning Your Time

Door Rick Steves en Gene Openshaw

Met een slimme planning kun je veel sightseeing in je bezoek aan Rome stoppen, maar het heeft geen zin om je reis te overladen – met een beetje geluk blijf je terugkomen naar Rome. Na enkele tientallen bezoeken heb ik nog steeds een gezonde lijst met excuses om terug te keren.

Met dat in gedachten, zijn hier mijn aanbevolen prioriteiten:

Rome in a Day

Sommige mensen “doen” Rome in één dag. Hoe gek dat ook klinkt, als je maar één dag hebt, is het een van de spannendste dagen die Europa te bieden heeft.

Begin om 8.30 uur bij het Colosseum. Verken vervolgens het Forum, wandel over de Capitolijnse Heuvel, en sluit uw “Caesar Shuffle” af met een bezoek aan het Pantheon. Na een snelle lunch, taxi naar de Vaticaanse Musea, dan naar St. Peter’s Basiliek (open tot 19:00 april – september). Taxi terug naar Campo de’ Fiori voor het avondeten, en eindig uw dag met het aaneenrijgen van alle beroemde verlichte plekken (volgens de Hart van Rome wandeling in mijn gids – ook beschikbaar als een gratis audio-tour).

Note: Dit drukke plan is alleen mogelijk als u vooraf de toegangstijden voor de Vaticaanse Musea en het Colosseum reserveert.

Rome in twee tot drie dagen

Op de eerste dag doet u de “Caesar Shuffle” van het Colosseum (vooraf reserveren) naar het Forum, dan over de Capitolijnse Heuvel (bezoek aan de Capitolijnse Musea), en verder naar het Pantheon. Na een siësta kunt u nog wat sightseeing toevoegen naar gelang uw belangstelling. s Avonds kunt u genieten van een licht- en geluidsshow op het Forum en/of een bonte avond in Trastevere of de Monti-wijk. Op de tweede dag bezoekt u Vaticaanstad (Sint Pieter, beklimming van de koepel, bezoek aan de Vaticaanse musea). Dineer in de buurt van het sfeervolle Campo de’ Fiori, en wandel vervolgens naar de Trevifontein en de Spaanse Trappen (volg de Hart van Rome wandeling uit mijn reisgids – ook beschikbaar als gratis audiotour). Op een derde dag kunt u de Galerij Borghese (reserveren verplicht) en nog meer bezienswaardigheden bezoeken.

Rome in Seven Days

Rome is een geweldig uitstapje van een week. De bezienswaardigheden kunnen zelfs de meest zenuwachtige reiziger een week lang vermaken.

Dag 1

Doe de “Caesar Shuffle” van het Colosseum naar het Forum, Capitolijnse Musea, Victor Emmanuel Monument uitkijkpunt, en Pantheon. Breng de late namiddag door met de Hart van Rome wandeling uit mijn gids (ook beschikbaar als gratis audiotour).

Dag 2

Bezoek ’s ochtends het Nationaal Museum van Rome en de nabijgelegen Thermen van Diocletianus. Doe in de namiddag mijn Joodse Ghetto wandeling, onmiddellijk gevolgd door mijn Trastevere wandeling (beide wandelingen zijn beschreven in mijn Rome gidsen en beschikbaar als een gratis audio tour). Geniet van het diner in Trastevere.

Dag 3

In Vaticaanstad bezoekt u de Sint-Pietersbasiliek, beklimt u de koepel en bezoekt u de Vaticaanse musea. Breng de vroege avond door met winkelen en genieten van de lokale passeggiata door wat ik noem de “Dolce Vita Stroll” te doen langs de Via del Corso (begin bij Piazza del Popolo en eindig bij Piazza Venezia voor een geweldig uitzicht op de zonsondergang).

Dag 4

Bijkomende trip naar Ostia Antica (gesloten op maandag). s Avonds kunt u de wandeling “Hart van Rome” uit mijn gids herhalen van Campo de’ Fiori naar de Spaanse Trappen om te genieten van het tafereel na zonsondergang.

Dag 5

Bezoek de Galerij Borghese (reservering verplicht) en de kerken die ik groepeer als de sleutelelementen van “Pelgrims’ Rome”: San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore, en San Clemente.

Dag 6

Dagtrip naar Napels en Pompeii.

Dag 7

U kiest – Hadrianusvilla bij Tivoli, Appiaans pad met catacomben, E.U.R., Testaccio bezienswaardigheden, een food tour, winkelen, Galleria Doria Pamphilj, Castel Sant’Angelo, of meer tijd in het Vaticaan.

Gene Openshaw is de co-auteur van de Rick Steves Rome reisgids.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.