Suiker en chronische pijn: wat u moet weten

Suiker is een van de meest voorkomende voedseladditieven die geen voedingsstoffen toevoegt, maar wel veel calorieën. Bovendien kan het eten van te veel suiker leiden tot gewichtstoename en tot veel aandoeningen zoals diabetes en hartziekten. De American Heart Association stelt voor dat volwassen vrouwen hooguit 25 gram en mannen hooguit 37,5 gram suiker per dag zouden mogen eten. Dat is een beangstigend getal als je bedenkt dat de gemiddelde volwassene in de VS gemiddeld bijna 90 gram suiker per dag binnenkrijgt! Voor degenen die suiker en chronische pijn overwegen, kan dat getal nog lager zijn, omdat suiker kan leiden tot meer ontstekingen in het lichaam. Laten we eens uitzoeken hoe suiker in het lichaam werkt en waarom het zo belangrijk is om suiker zo veel mogelijk op te geven.

Suiker en chronische pijn: Hoe werkt het?

Het is tijd voor de wetenschap! Wanneer natuurlijke suiker (glucose) wordt gegeten, dringt het door tot de wanden van je darmen, wat de alvleesklier vertelt insuline af te scheiden. Insuline haalt op zijn beurt de suiker uit je bloed en verplaatst het naar je cellen om als energiebron te worden gebruikt. Je lichaam produceert leptine om de hersenen te laten weten dat het vol zit en je stopt met eten. Simpel, toch?

Wat gebeurt er als je grote hoeveelheden toegevoegde suiker (sucrose en fructose) binnenkrijgt, zoals in de meeste frisdranken in blik?

Eerst probeert je lever deze verbinding om te zetten in bruikbare energie, wat als neveneffect heeft dat je slechte cholesterol produceert en je lever in overdrive raakt. Dan wordt je lichaam overspoeld met insuline als reactie op de grote hoeveelheid suiker in de bloedstroom. Er ontstaat een klassieke suikerkoorts en je hersenen proberen die te reguleren door serotonine in je bloedstroom te dumpen, wat leidt tot die vervelende suikercrash. Je hebt het meegemaakt, we hebben het allemaal meegemaakt. Maar die hoge insulineproductie blokkeert ook de productie van leptine, het hormoon dat je hersenen vertelt dat je genoeg gegeten hebt. Hierdoor blijf je eten zonder je bewust te zijn van alle calorieën die je zojuist hebt geconsumeerd.

Wat zijn de effecten van suiker?

Suiker, de heerlijk zoete korrelige zaligheid die je tong gelukkig maakt, is niet zo goed voor je lichaam. Geraffineerde suikers krijgen de schuld van alles, van ontstekingen tot een opgeblazen buik en gewichtstoename.

Een zoetekauw is iets waar de meeste mensen elke dag mee te kampen hebben, maar er zijn een paar voordelen die suiker het lichaam biedt:

 • Geeft onmiddellijk energie: Soms heb je gewoon een extra boost nodig om je door die maandagochtendvergadering te loodsen
 • Verhoogt de bloeddruk: Hoewel het voor de meesten van ons niet geweldig is, kan het naar binnen werken van wat suiker je behoeden voor negatieve effecten als je last hebt van een lage bloeddruk
 • Brengt een korte-termijn remedie voor een depressieve stemming: Suiker geeft je een suiker “high”. Dit is zeer zeker geen oplossing voor depressie, maar het zou kunnen helpen bij een depressieve stemming of een slechte dag

Negatieve bijwerkingen

Met het goede komt het slechte. In het geval van suiker zijn er veel meer negatieve bijwerkingen aan de consumptie ervan:

 • Verhoogt de ontsteking: Al die suiker heeft als pijnlijk neveneffect dat het de ontsteking verhoogt. Dit kan leiden tot een aantal ernstige problemen als je lever wordt overwerkt en het kan echt een nummer doen op uw gewrichten en hart gezondheid. Vooral voor pijnpatiënten is dit een enorm effect waartegen suiker moet worden beschermd. Suiker en chronische pijn gaan niet goed samen.
 • Vermindert de immuunrespons: Dierstudies hebben aangetoond dat veel suiker het immuunsysteem kan onderdrukken doordat gist en bacteriën zich ermee voeden.
 • Versnelt veroudering: Suiker kan zich hechten aan eiwitten en langzaam de elasticiteit aantasten die in lichaamsweefsel wordt aangetroffen. Dit kan leiden tot snellere veroudering in de slagaders en organen.
 • Veroorzaakt tandbederf en tandvleesontsteking: Zoals we allemaal weten, kan suiker een akelig effect hebben op je mond. Kijk maar eens naar een klassiek experiment waarbij een tand achtergelaten wordt in een glas cola.
 • Verhoogt stress: Suikerhighs kunnen de stressreactie nabootsen door de bloedsuikerspiegel te verhogen, wat op zijn beurt het lichaam stimuleert om adrenaline en epinefrine uit te pompen voor wat het lichaam denkt dat broodnodige energie is. Hoewel deze hormonen meestal gunstig zijn, kunnen ze je ook prikkelbaarder en angstiger laten voelen.

Wat zegt onderzoek over suiker en chronische pijn?

Natuurlijk voorkomende suikers, het zoete spul dat in fruit en groenten zit, zijn minimaal schadelijk. Een toenemend aantal onderzoeken heeft geraffineerde suiker, die in gebakken goederen, snoep en ijs zit, een lelijke kop bezorgd. Gezondheidsdeskundigen raden aan uw inname te verminderen of helemaal te elimineren.

Suiker is verslavend

Natuurlijk zijn we niet helemaal schuldig aan het hunkeren naar suiker als een drug; sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het zoete spul tot verslaving leidt.

Suiker maakt dopamine en natuurlijke opioïden vrij in de hersenen, dezelfde chemicaliën die worden gevonden in zeer verslavende pijnstillers. Een studie uit 2008, gepubliceerd in Neuroscience and Biobehavioral Reviews, ontdekte dat ratten onder bepaalde omstandigheden een afhankelijkheid van suiker kunnen krijgen, hoewel de wetenschappelijke jury nog steeds over de zaak is opgehangen.

De suikerafhankelijkheid van de mens heeft een biologisch doel. In onze dagen van jagen en verzamelen wisten mensen dat als een voedingsmiddel dat ze proefden zoet was, het rijp was en niet giftig. Suiker is echter in de loop der jaren veranderd. Vandaag de dag eten mensen niet alleen geraffineerde, kristalsuiker, maar ook high-fructose corn syrup, een verwerkte suiker die in bijna alle verwerkte voedingsmiddelen zit.

Suikerhoudende dranken, waaronder frisdrank, vruchtensap – dat, als je de meeste etiketten bekijkt, eigenlijk niet veel sap bevat – en sportdranken, dragen in belangrijke mate bij aan obesitas, diabetes en hartaandoeningen. Al deze kunnen uw risico’s op chronische pijn en flare-ups verhogen.

Suiker en gewichtstoename

Een toenemend aantal onderzoeken zegt dat suiker net zoveel gewichtstoename veroorzaakt, zo niet meer, als vetten.

In 2011 publiceerde New England Journal of Medicine een 20-jarig overzicht van bijna 121.000 mannen en vrouwen die hun gewichtstoename analyseerden. Met suiker gezoete dranken stonden op de derde plaats van de vijf belangrijkste oorzaken van gewichtstoename, na aardappelen en chips. Een andere studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, wees uit dat mensen die suikerhoudende dranken vervingen door niet-calorische dranken een gemiddeld gewichtsverlies zagen van 2% tot 2,5%.

Suiker heeft geen voedingswaarde, en het eten ervan doet je bloedsuiker pieken. Dit kan je een verhoogd risico op diabetes geven, omdat je lichaam meer insuline produceert om het zoete spul te verwerken. Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot ontstekingen. Dit verergert chronische pijn en kan leiden tot een groot aantal andere gezondheidsproblemen.

Moet ik dan helemaal stoppen met suiker?

Met zoveel nadelige effecten in het achterhoofd, is het misschien tijd om te stoppen met suiker. Dus, moet je het opgeven? Het korte antwoord is nee.

Het is geen goed idee om cold turkey te gaan op je suiker gewoonte, vooral vanuit een perspectief van geestelijke gezondheid. Het kan ook leiden tot een aantal slechte ontwenningsverschijnselen, waaronder hoofdpijn, hunkeren naar honger, en depressie.

De klassieke voedselpiramide zette suiker en zoetigheden helemaal bovenaan. Echter, met de nieuwe MyPlate richtlijnen, toegevoegde suiker en snoep worden niet voorgesteld als een onderdeel van een evenwichtige voeding. Een beetje suiker is een natuurlijk onderdeel van het dieet en kan een geweldige bron van energie zijn (vooral wanneer het uit volwaardige voedingsbronnen wordt genuttigd, zoals fruit), maar het is zeker niet bedoeld voor grootschalige consumptie. Het kan ook moeilijk zijn om suiker volledig te schrappen, omdat bijna alle voorverpakte voedingsmiddelen worden geleverd met toegevoegde suiker.

Dit wetende, is het volledig opgeven van suiker niet mogelijk of gezond. In het leven, vergeet niet dat de meeste dingen niet slecht zijn, met mate. Er zijn echter enkele manieren om de meeste toegevoegde suikers uit uw dieet te verwijderen.

Hoe kan ik mijn suikerinname verminderen?

Als je suiker, of het grootste deel ervan, uit je dieet wilt schrappen, laten we dan SMART worden. SMART-doelen kunnen u begeleiden bij het maken van een gedragsverandering.

Hier zijn enkele waardevolle, SMART-tips over hoe u suiker kunt opgeven:

 • Het opruimen van uw keuken is meestal een geweldige eerste stap. Het verwijderen van verleidingen, vooral wanneer je honger hebt, kan van cruciaal belang zijn om van je suikergewoonte af te komen.
 • Let altijd op de etiketten van voedingsmiddelen. Suiker sluipt tegenwoordig in bijna alles, dus houd een oogje in het zeil en kies voor merken en producten met minder toegevoegde suiker.
 • Probeer je maaltijden van tevoren te plannen-wanneer je niet gestrest, moe, of hongerig bent. Het kan verrassend zijn hoe snel het suikergehalte kan oplopen als je niet oplet.
 • Mijd suikerhoudende dranken. Soda’s zijn een enorme boosdoener van suiker overdosis en kan gemakkelijk uw dagelijkse gezonde limiet van suiker in een enkel blikje vullen.
 • Maak dagelijks lichaamsbeweging. Door 20 minuten lichaamsbeweging aan uw dag toe te voegen, kunt u uw energieniveaus verhogen en de behoefte aan een suikerboost verminderen.
 • Vermijd suikeralternatieven en -vervangers! Hoewel u de calorieën niet binnenkrijgt, zult u nog steeds het psychologische verlangen naar suiker hebben. Het is het beste om af te bouwen en het verlangen helemaal te stoppen. Als je eenmaal begint met het verminderen van de hoeveelheid suiker die je eet, zul je merken dat je lichaam minder nodig heeft om die zoetekauw te bevredigen!

Wat zijn jouw gedachten over suiker en chronische pijn? Merk je opflakkeringen als je meer suiker eet?

Geef Gratis E-mail Updates!

Wekelijkse updates over aandoeningen, behandelingen, en pijn medicijnen.

Dank u voor het abonneren.

Er is iets misgegaan.

Geen Spam. Uitschrijven kan altijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.