WAAR ZIJN ZE NU: RACHEL MCLISH

Catching up with bodybuilding’s First Lady

door Allan Donnelly

April 23, 2008

FLEXONLINE.COM

Bijna voordat er sprake was van bodybuilding voor vrouwen, zo leek het, was er Rachel McLish. Vanaf het allereerste nummer van FLEX magazine in april 1983, heeft geen enkele andere atlete – man of vrouw – de pagina’s van dit blad meer gesierd in de vroege tot midden jaren 80. Maar McLish’s blootstelling was niet alleen beperkt tot FLEX – ze was een fenomeen, om het eenvoudig te zeggen, verschijnend in kranten en televisiezenders over de hele wereld.

Ze won de eerste Ms. Olympia wedstrijd, in 1980, en won de titel opnieuw in 1982. Ze maakte haar acteerdebuut in de film Pumping Iron II, als zowel de hoofdattractie als de belangrijkste antagonist in een film die draaide rond de Ceasar’s World Cup in Las Vegas in 1983, een wedstrijd die speciaal voor de film was gearrangeerd, en die de twee uitersten van de vrouwen bodybuilding – McLish en de ultra gespierde Bev Francis – tegen elkaar uitspeelde. (Uiteindelijk won Carla Dunlap, terwijl McLish derde werd en Francis achtste).

McLish deed nog één jaar mee, in 1984 aan de Ms Olympia, waar ze tweede werd na Cory Everson, voordat ze van het podium wegliep, maar niet uit de schijnwerpers. In de daaropvolgende jaren schreef McLish twee boeken – Flex Appeal by Rachel (1984) en Perfect Parts (1987) – die beide de bestsellerlijst van de New York Times haalden, en verscheen ze in een aantal reclamespots. Ze verscheen ook in nog twee films als de vrouwelijke hoofdrol, Aces Iron Eagle III in 1992 en Raven Hawk in 1996. In 1999 werd ze opgenomen in de IFBB Hall of Fame.

Tegenwoordig woont de 52-jarige McLish in Zuid-Californië met echtgenoot en filmproducer Ron Samuels. Ze werkt momenteel aan haar tweede kledinglijn, Flex Appeal, die later dit jaar zal uitkomen, en aan haar derde boek, met de voorlopige titel Tighter and Leaner to the Core, dat later dit jaar zal verschijnen.

Ga HIER NAAR DE FOTOGALERIJ VAN RACHEL MCLISH

FLEX: In het begin van de jaren tachtig werd je het gezicht van de bodybuilding voor vrouwen – was je klaar voor alle aandacht die op je pad kwam?
Rachel McLish: Ik voelde me bevoorrecht dat ik de ambassadrice van het vrouwenbodybuilding mocht zijn en dat was ik ook. Ik won het eerste wereldkampioenschap in Atlantic City, en een paar maanden later was ik de eerste Ms. Olympia. Maar eigenlijk werd ik een begrip op basis van de allereerste wedstrijd in Atlantic City. Mijn foto stond in kranten over de hele wereld, ik had filmploegen … uit Japan en Zweden en overal daar. Dus dat is echt wat mij de ambassadeur maakte van dit vreemde, nieuwe fenomeen. Mensen wilden gewoon horen wat deze nieuwe vreemde vorm van lichaamsbeweging was die vrouwen deden.

FLEX: Waarom heb je besloten om aan wedstrijden te beginnen?

FLEX: Hoe werd bodybuilding voor vrouwen begin jaren ’80 door het grote publiek ontvangen?
McLish: Ik weet dat de freakfactor meespeelde. Het was een soort nieuwigheid, maar ik wist in mijn hart dat dit een blijvertje was, dat het nergens heen zou gaan, want het is solide, het is echt, het is gebaseerd op wetenschap en feiten, en het is leuk om te doen.

FLEX: Wat was het algemene gevoel over vrouwen bodybuilding in die tijd?
McLish: Het was nieuwsgierigheid nummer één. Het was gewoon erg verleidelijk omdat je deze vrouwen in bikini’s had – ik bedoel schaarse bikini’s – die daar stonden te buigen. We moesten de mensen leren wat we aan het doen waren… We moesten altijd onderscheid maken tussen de sport van bodybuilding en de activiteit van krachttraining/bodybuilding en in goede vorm komen. Mensen waren altijd erg bang, want zelfs toen had je de Laura Combes en de Claudia Wilborns en een paar jaar later Bev Francis… ze probeerden de mannen na te doen. En ik zei: Nee, nee, nee, dit is niet de manier waarop je het moet doen. Probeer niet een man te zijn. Mijn grote platform voor bodybuilding was om bodybuilding op te nemen als een toegevoegde dimensie aan het vrouw-zijn, niet om te proberen als een man te zijn. En dat doe ik nog steeds. Ik heb altijd het onderscheid moeten maken dat er een verschil is tussen een gespierd uitziende vrouw, zoals een balletdanseres, een schaatsster, een atlete – en een mannelijk uitziende vrouw. En natuurlijk waren steroïden toen al een probleem.

FLEX: In 1985 werd Pumping Iron 2: The Women uitgebracht. Wat vond u van dat vehikel?
McLish: Helaas krijg je met Pumping Iron II iemand die met zijn hype veel mensen kan bereiken… Ze maakten gebruik van wat Joe Weider had opgebouwd, van FLEX Magazine en van ons vrouwen… Ze maakten gebruik van al ons harde werk en van alles en ze deden er een schepje bovenop. Het is hun verhaal, hun script, hun montage, hun alles. Dus niemand had er echt controle over, behalve George Butler en hij was het niet eens met ons allemaal. Behalve misschien Bev Francis, die hij uit Australië plukte als een powerlifter van wereldklasse, en haar lichaam was een product van powerlifting. En ze zeiden oké, laten we haar op het podium zetten en laten concurreren. En hij probeerde een probleem en een controverse te maken waar er geen was. Hij creëerde er een.

FLEX: Dus je was niet blij met het eindproduct?
McLish: Ik was er gewoon zo dichtbij. Het was anderhalf jaar lang gefilmd. De gemonteerde versie had heel weinig te maken met het eigenlijke proces en gefilmd worden terwijl je probeert mee te doen en je voorbereidt op een wedstrijd. Maar ik weet dit – de week voor de eigenlijke wedstrijd op het podium in Vegas – ik bedoel George Butler probeerde alles om me van mijn stuk te brengen. Hij zei, Oh, we moeten wat beelden van je filmen in Singapore. Dus de week voordien raad eens wie er naar Singapore mag gaan – omdat ik onder contract sta – om een paar wegwerpopnames te maken van de Mr. Universe wedstrijd daar? Ik moet erheen en het was als, oké, ik heb je. Maar ik was erg gedisciplineerd. Het was een totale oorlog, maar daar moest ik het mee doen. Het was geen echte competitie, hoewel dat wel zo was, maar het was meer voor de film, en zo was het eigenlijk. Ik denk echt dat die film de nieuwe fase van vrouwen – de ultra gespierde vrouwen – in gang heeft gezet, omdat ze nog nooit zoiets als Bev Francis hadden gezien. Maar ze gaven niet het hele verhaal, het hele plaatje. Het heeft niets veranderd, behalve dat het de groei van bodybuilding voor vrouwen een halt heeft toegeroepen.

FLEX: In 1984 stopte je met bodybuilding, na slechts vijf jaar en acht wedstrijden. Waarom ging u met pensioen?
McLish: Ik geloof altijd dat iemand moet weten wanneer hij van het podium moet stappen. Ik voelde dat het misschien een beetje voorbarig was. Maar de laatste keer dat ik meedeed was in 1984 en ik werd tweede en ik had eigenlijk laatste moeten worden. Want Cory was enorm. Ik leek wel het arme stiefkindje daarboven. Het was als, waarom? Weet je wel? Waarom? En we hadden het erover dat als ik mee wilde blijven doen ik wat groter moest worden en ik dacht, Weet je wat? Nee. Want dat betekent dat jullie allemaal gelijk hebben en ik niet en nee. Dit is waar ik in geloof.

FLEX: Wat is uw betrokkenheid bij de sport van bodybuilding vandaag de dag?
McLish: Tot op de dag van vandaag ben ik de grootste supporter en voorstander van krachttraining, want met alle vele vormen van fitness – pilates en dit en dat – zou krachttraining echt de basis moeten zijn van ieders fitnessprogramma. Dus ik ben blij te kunnen zeggen dat ik nog steeds doe wat ik altijd heb gedaan.

FLEX: Doe je vandaag de dag nog steeds aan bodybuilding?
McLish: Als het winter is en sneeuw in de bergen, profiteer ik van mijn seizoenskaart en ga ik zo vaak als ik kan naar de lokale bergen omdat ik echt van snowboarden en sneeuwskiën hou. Ik loop hike trails langs de lokale bergen hier, daar hou ik van en ik onderhoud gewoon die basis. Oké, het leven staat in de weg, je moet hierheen, je moet reizen – dus ik maak me niet zo druk als ik een week niet naar de sportschool ga. Een tijdje was het een soort experiment – ik zei: ik wil zien wat mijn lichaam doet als ik een tijdje geen krachttraining doe en gewoon drie of vier keer per week ga hardlopen of wandelen. Gewoon het laagste basisniveau – en weet je wat, spiergeheugen – ik werd een beetje kleiner, ik zag er geweldig uit in mijn kleren, maar het komt zo snel weer terug. Het is gewoon de beste basis ik was zo blij. Omdat ik nog nooit twee weken niet had getraind, was er geen reden om het niet te doen. Dus dat is een opwindend iets. Maar ik hou altijd dat basisniveau ik hou ervan om naar de sportschool te gaan ik hou van de energie ik hou van de gewichtstraining.

FLEX: Hoeveel dagen per week ben je in de sportschool?
McLish: Drie keer per week, dat is wat ik op dit moment doe. Ik hou van alle basis krachtbewegingen. Ik volg balletlessen dus mijn kuiten zijn goed. Ik hou echt van de Power Plate. En natuurlijk stretch ik, stretchen is zo belangrijk. Maar krachttraining is de basis en dat gaat nooit weg.

FLEX: Wat woog je toen je meedeed?
McLish: Mijn wedstrijdgewicht ging ongeveer twee pond omhoog. Ik schommelde nooit meer dan vijf pond daarboven. Ik deed mee met 128 pond. Bij mijn laatste Ms. Olympia woog ik ongeveer 1,78 kg, en ik ben net geen 1,75 kg.

FLEX: Wat weegt u vandaag?
McLish: Ik ben ongeveer 126. Ik zie er in principe hetzelfde uit. Ik ga nu trainen en meer discipline aan de dag leggen wat betreft maaltijden en supplementen. Ik denk dat dat het moeilijkste is. En de gewichten een beetje zwaarder maken, want het is goed om dat af en toe te doen. Ik kijk er naar uit.

FLEX: Als je vandaag aan wedstrijden zou meedoen, zou je natuurlijk geen bodybuilder zijn. Zou je aan figuur doen?
McLish: Ik denk dat wanneer je je inzet om te concurreren je de passie en de drive en de motivatie en de opwinding moet hebben. Ik bedoel, ik hou van wedstrijden. Toen ik daar was leefde ik ervoor, ik hield ervan. Dus als je dat vuur niet hebt, moet je het niet eens proberen, want je hele leven moet daarop gericht zijn. Ik zou zeer geïnteresseerd zijn in figuur wedstrijden. Absoluut. Ik vind het spannend, het geeft een vrouw echt kracht, je ziet er fantastisch uit en ik vind het geweldig om te doen. Er zijn zoveel mooie vrouwen daarbuiten en ik vind het geweldig dat ze het doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.