De Kruiswoord Stumper

SPECIAL POST – Het Griekse mythologische personage Niobe was het onderwerp van een moeilijke aanwijzing van de 28 maart kruiswoordpuzzel van Peter Gordon: “‘Like ___, all tears’: Hamlet.”

Niobe wordt het meest geassocieerd met tranen, hetgeen werd erkend in William Shakespeare’s toneelstuk, “Hamlet,” in Act I, Scene 2:

“A little month, or ere those shoes were old
With With which she followed my poor father’s body,
Like Niobe, all tears. Waarom zou zij, zelfs zij,
O God, een beest dat niet tegen rede kan
– getrouwd met mijn oom…”

Het was arrogantie die Niobe’s ondergang werd, en de oorzaak van haar tranen.

Het tragische verhaal van Niobe’s tranen begon tijdens een ceremonie die werd gehouden om de Titaan Leto te eren, de moeder van de goddelijke tweeling Apollo en Artemis. In een vlaag van arrogantie schepte Niobe op dat zij superieur was aan Leto omdat zij 12 of 14 kinderen baarde (het aantal varieert in de verschillende versies van de mythe), vergeleken met Leto’s twee.

Toen de tweeling dit hoorde, kwamen ze naar de Aarde en doodden alle kinderen van Niobe. In diepe angst rende zij naar de berg Sipylus om de goden te smeken een einde aan haar pijn te maken. Zeus had medelijden met haar en veranderde haar in een rots, zodat ze niet meer zou voelen.

Zelfs als rots bleven Niobe’s tranen echter stromen, en de stroom die uit de echte Treurrots in Manisa, Turkije, stroomt, symboliseert de eeuwige rouw van een moeder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.