Basis tips voor het egaliseren van de oren

Doet scubaduiken pijn aan de oren?
Als professioneel duikcentrum vragen mensen ons de hele tijd “Doet scubaduiken geen pijn aan mijn oren? “Veel potentiële duikers hebben pijn in de oren gekregen toen ze in een zwembad naar beneden doken omdat ze de druk in hun oren niet goed gelijk gemaakt hadden. Deze mensen zijn bezorgd dat ze hetzelfde gevoel zullen ervaren bij het scubaduiken. Relax, de meeste mensen kunnen hun sinusdruk gelijk maken.
Kunt u uw oren gelijk maken?
Op dit moment vraagt u zich waarschijnlijk af of u uw oren kunt gelijk maken. Probeer dit eens: knijp uw neus dicht en adem zachtjes uit tegen uw dichtgeknepen neusgaten in. U zou iets moeten voelen gebeuren in uw oren als ze gelijk worden. Oordrukvereffening gaat meestal gepaard met een poppend/klikkend/”poof” geluid en een gevoel van volheid in de oren. Als deze techniek voor u niet werkt, kunt u hieronder alternatieve methoden vinden om de oren te compenseren.
Waarom moeten duikers hun oren compenseren?
De waterdruk neemt toe naarmate een duiker dieper gaat. Omdat het buitenoor wordt beïnvloed door de druk van de omgeving, neemt de druk in het buitenoor toe naarmate een duiker afdaalt. Het middenoor is echter afgesloten, zodat de druk in het middenoor niet verandert. Als een duiker afdaalt zonder zijn oren gelijk te maken, zal de verhoogde druk in het buitenoor ten opzichte van het middenoor het trommelvlies naar binnen buigen. Auw! Het ongemak dat gevoeld wordt als het trommelvlies naar binnen buigt, wordt een squeeze genoemd. Een duiker moet de luchtdruk in zijn middenoor gelijk maken aan de druk in zijn buitenoor, anders riskeert hij een barotrauma (drukgerelateerde verwonding) of zelfs het scheuren van zijn trommelvlies.
Hoe maken duikers hun oren gelijk?
Om de luchtdruk in zijn middenoor gelijk te maken tijdens de afdaling, moet een duiker handmatig zijn buis van Eustachius openen om hogedruklucht het middenoor te laten vullen. Dit is gemakkelijker dan het klinkt. Duikers kunnen hun oren gelijk maken met behulp van een van de volgende technieken.
– Valsalva-manoeuvre
Sluit je neusgaten en blaas zachtjes door je neus.
– Frenzelmanoeuvre
Voer een zeer zachte Valsalva-manoeuvre uit door tegen dichtgeknepen neusgaten in te ademen en tegelijkertijd te slikken.
– Slikken of wiebelen met de kaak
Hoe vaak moeten duikers hun oren gelijk maken tijdens de afdaling?
Het antwoord varieert van duiker tot duiker. De algemene regel is dat een duiker zijn oren gelijk moet maken voordat hij pijn of ongemak voelt. De meeste duikers maken hun oren om de paar meter gelijk tijdens het afdalen. Houd er rekening mee dat als een duiker een klein stukje opstijgt, hij zijn oren weer gelijk moet maken als hij weer afdaalt. Een duiker kan zijn oren niet overmatig gelijk maken, dus bij twijfel, gelijk maken! Moeten duikers hun oren gelijkzetten bij het opstijgen: Meestal hoeven duikers hun oren niet handmatig gelijk te zetten als ze opstijgen. Als de waterdruk afneemt tijdens het opstijgen, wordt de druk in het middenoor groter dan de druk in het buitenoor. De extra luchtdruk lekt meestal automatisch uit de buis van Eustachius. Als de oren van een duiker tijdens het opstijgen niet automatisch gelijk worden, kan hij een onaangenaam gevoel in zijn oren krijgen doordat het trommelvlies naar buiten buigt, wat een omgekeerde blokkade wordt genoemd. Een duiker die een omgekeerde blokkade ervaart, kan een onbehaaglijk gevoel ervaren dat soms gepaard gaat met een gevoel van duizeligheid dat alternobaric vertigo wordt genoemd. Alternobaric vertigo treedt op wanneer het ene oor automatisch gelijk wordt bij het opstijgen en het andere niet. Omgekeerde blokkades komen vaak voor wanneer de buis van Eustachius ontstoken is, of wanneer een duiker verstopt zit. Houd in gedachten dat een omgekeerde blokkade wordt veroorzaakt door te veel luchtdruk in het middenoor, dus een poging tot een Valsalva-manoeuvre (of een vergelijkbare equalisatietechniek voor afdalingen) zal het probleem alleen maar erger maken omdat het meer luchtdruk toevoegt aan het toch al overvolle middenoor.
– Toynbee Manoeuvre (egaliseert de oordruk bij het opstijgen)
Als u uw oren bij het opstijgen handmatig moet equaliseren, probeer dan het Toynbee Manoeuvre. Knijp uw neus dicht en slik. Dit creëert een negatieve druk en zal helpen om extra luchtdruk uit het middenoor te zuigen.
Wat moet een duiker doen als hij problemen heeft met de egalisatie? Als een duiker problemen heeft met het evenwicht, hetzij bij het opstijgen, hetzij bij het afdalen, moet hij onmiddellijk een neutraal drijfvermogen instellen, zodat hij niet onbedoeld daalt of opstijgt. Elke verdere verandering in diepte (en dus druk) kan het probleem verergeren. De duiker moet zijn buddy laten weten dat hij een probleem met zijn oren heeft, en één van de volgende technieken proberen. Denk eraan nooit met kracht te egaliseren.
– Voor egalisatieproblemen tijdens de afdaling
1. Neem een paar seconden de tijd om te ontspannen en concentreer u op uw ademhaling.
2. Probeer voorzichtig een andere egalisatietechniek, zoals slikken.
3. Kijk omhoog om uw buis van Eustachius open te rekken en probeer voorzichtig te egaliseren.
4. Stijg een paar meter op en probeer opnieuw te egaliseren.
5. Als niets werkt, stijg dan langzaam op naar de oppervlakte, ontspan u een paar minuten, snuit uw neus en maak uw keel leeg, en probeer het dan opnieuw.
– Voor egalisatieproblemen bij het opstijgen
1. Open uw buis van Eustachius door te slikken of met uw kaak te wiebelen.
2. Probeer het Toynbee-manoeuvre: knijp uw neus dicht en slik.
3. Daal een paar meter af en wacht tot de druk vanzelf weer gelijk wordt.

Aarzel niet om onze instructeurs hier in Omega Divers Chania om meer informatie te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.