Kentucky Derby 2012:

Hevosurheilu on yksi maailman vanhimmista urheilulajeista, ja se on ollut olemassa jo ennen Jeesusta Kristusta, jolloin se kukoisti kuninkaiden ja muiden aatelisten urheilulajina.

Nykyään ajat ovat muuttuneet, ja lähes kaikki voivat harrastaa sitä. Ja monet pääsevätkin, lähinnä siksi, että se on merkittävä paikka laillistetulle uhkapelaamiselle.

Näin sanottuna amerikkalaisen hevosurheilun suurin osa alkaa lauantaina kolminkertaisen kruunun ensimmäisellä osuudella, joka järjestetään Churchill Downsissa.

138. Kentucky Derbyssä on nähty muutamia hyvin kuuluisia hevosia kilpailemassa sen radalla, eikä tämä vuosi ole erilainen.

Mutta tässä jutussa ei ole kyse tämän vuoden hevosista.

Tässä jutussa on kyse hevosurheilun menneisyyden kunnioittamisesta.

Tässä jutussa käydään läpi Amerikan kilpaurheiluhistorian 10 suurinta hevosta.

Smarty Jones on ehkä se hevonen, jonka useimmat muistavat, koska se oli viimeisin hevonen.

Niinkin, että vaikka se ajoi kilpaa vain yhdeksän kertaa, niin silti se dominoi. No, paitsi tietysti sen viimeisessä kilpailussa.

Mutta, en lähde siitä liikkeelle.

Kaikki sen kilpailut tulivat seitsemän kuukauden aikana, ja se yksinkertaisesti dominoi.

Voitto Arkansasin Derbyssä pohjusti sitä, mikä olisi historiallinen juoksu Triple Crownin voittoon.

Voitot Churchill Downsissa ja Preaknessissä saivat kaikki luulemaan, että se voittaisi kaiken.

Mutta Belmont Stakesissa tuli Birdstone, ja Smarty Jones putosi voittamattomien joukosta ja jäi yhden kisan päähän Triple Crownista.

Surullisesti se oli sen uran viimeinen kilpailu.

Seabiscuit

Jokainen on kuullut tarinan ja/tai nähnyt elokuvan.

Seabiscuit oli altavastaajahevonen, mutta se ei estänyt sitä.

Uransa 89 startissa Seabiscuit voitti 33 ja sijoittui toiseksi tai kolmanneksi 28 kertaa.

Vuonna 1938 Seabiscuit sai tilaisuuden kohdata yhden kaikkien aikojen suurimmista hevosista, War Admiralin.

Kun vain nämä kaksi hevosta osallistuivat Pimlicon erikoiskisakilpailuihin, oli kyseessä ikuisuuksiin asti kestänyt ottelukisa.

Eikä Seabiscuit tuottanut pettymystä, vaan voitti kisan neljällä pituudella.

Holy Bull

Holy Bullilla oli 13 voittoa 16 startissa.

Häntä pidetään laajalti yhtenä 1990-luvun parhaista hevosista.

Hän on kuitenkin hieman alempana tällä listalla vuoden 1994 Kentucky Derbyn katastrofaalisen tuloksensa vuoksi. Jos se olisi voittanut sen, se olisi hieman korkeammalla.

Siltikin on vaikea väheksyä sitä, mitä se teki radalla, vaikka se ei saavuttanutkaan Triple Crownia.

Voi vain ihmetellä: jos hänen valmentajansa olisivat antaneet sen kilpailla kahdessa muussa osakilpailussa, kuinka paljon korkeammalla se olisi tällä listalla?

Kelso

Vuosien hevoseksi viisi kertaa vuosina 1960-64 nimetty Kelso on tämän listan ainoa ruuna.

Kelso ei ehkä ole tämän listan johdonmukaisin, mutta se oli ehdottomasti kestävin. 39 voittoa 64 startissa, Kelso ei ehkä ole tämän listan johdonmukaisin, mutta se oli ehdottomasti kestävin.

Vaikka se ei koskaan kilpaillut Triple Crown -kilpailussa, on pakko miettiä, miten se olisi pärjännyt, jos se olisi tehnyt niin.

Tahtoisin uskoa, että se olisi voittanut ainakin yhden Triple Crownin osuuksista.

Kelso osoitti silti kestävyyttä koko uransa ajan, ja se ansaitsee top-10-sijoituksen.

Affirmed

11. voittaja kaikissa kolmessa Triple Crown -kilpailussa, Affirmed teki kaiken aikanaan radalla.

Tämä hevonen voitti 22 voittoa 29 lähdössä, ja kävi kaikissa kolmessa kilpailussa hevosen Alydarin kanssa kavio kerrallaan, mikä oli luultavasti yksi hevosurheiluhistorian parhaista taisteluista.

Affirmed haki voiton Spectacular Bidistä, mutta Seattle Slew voitti sen helposti heidän kahdessa kohtaamisessaan.

Mutta, voiko hevosta oikeasti moittia siitä?

Affirmedilla oli silti hieno ura, johon kuului 13 voittoa vuosina 1978-79, jolloin se voitti Triple Crownin.

Ei hullummin uran parhaimmillaan.

Native Dancer

Vain pieni matka Kentucky Derbyssä 1953 esti Native Danceria olemasta voittamaton koko uransa ajan.

Voittaessaan 21 voittoa 22:ssa kilpailussa Native Dancer oli johdonmukainen niissä kilpailuissa, joihin se osallistui.

Kautta uransa Native Dancer otti vastaan kaikki haastajat ja voitti heidät.

Voitettuaan Preaknessin ja Belmontin hevonen voitti Travers Stakesin, mikä oli onnistunut vain kolme kertaa aiemmin.

Seattle Slew

Kaksivuotiaana voittamaton Seattle Slew voitti uransa 17 lähdössä 14 kilpailua.

Vuoden 1977 Triple Crown -voittaja Seattle Slew voitti kenties historian suurimman Kentucky Derbyn pitämällä muut hevoset loitolla sen jälkeen, kun sen jockey oli kiirehtinyt sen eteen.

Ja ajatella, että ensimmäinen omistajansa myi sen pois, koska sitä ei pidetty hyvänä kilpahevosena. Luuletko, että tämä kaveri potki itseään sen jälkeen, kun Seattle Slew voitti Triple Crownin?

Vuonna 1978 se murskasi Affirmedin kahdesti, eikä jättänyt epäilystäkään siitä, etteikö se olisi ollut parempi kilpahevonen ja yksi historian suurimmista.

Spectacular Bid

Voittaessaan 26 voittoa 30:ssä lähdössä Spectacular Bid voitti Kentucky Derbyn ja Preakness Stakesin 1979.

Santa Anitassa se juoksi vuoden 1980 Strubissa ajan 1:57,4, joka on vielä nykyäänkin 10 furlongin ennätys.

Kautta uransa Spectacular Bid sijoittui kolmanneksi huonommin, eikä koskaan hävinnyt seitsemän furlongin ja 1 1/4 mailin välillä.

Hänen kykynsä menestyä lyhyillä ja pitkillä radoilla tekee siitä helposti yhden kaikkien aikojen parhaista hevosista.

Man o’ War

Man o’ Warilla oli 21 voittoa 22 startissa ja se on hevosurheilulegenda.

Ensimmäisenä suuren yleisön huomion herättäneenä kilpahevosena Man o’ War hävisi urallaan vain yhden kilpailun, ironisesti hevoselle nimeltä Upset.

Hänen voittoihinsa lukeutuvat muun muassa Preakness-, Belmont-, Travers- ja Potomac Handicap -voitot.

Puhtaasti sanottuna Man o’ Warin kohdalla se oli hieman epäreilua. Se oli niin hyvä, ettei muilla hevosilla ollut mitään mahdollisuuksia kilpailla sen kanssa.

Mutta se saa silti kakkossijan, koska kaikkien aikojen paras hevonen on…

Secretariat

DUH!

Olisin idiootti, jos en laittaisi Secretariatia kaikkien aikojen parhaaksi kilpahevoseksi.

Secretariatilla oli 16 voittoa 21 startissa, mutta se oli vaikuttavin Triple Crown -juoksunsa aikana.

Cherchill Downsilla ja Belmont Parkissa se teki viralliset rataennätykset, kun taas Pimlicossa se teki epävirallisen rataennätyksen, jota sama hevonen ei ole koskaan sen jälkeen tehnyt hevosurheilussa.

Tapa, jolla Secretariat voitti, oli yksinkertaisesti uskomaton, mukaan lukien 12 furlongin voitto Belmontissa, joka on edelleen ennätys tänä päivänä.

Kun ajattelee hevosurheilua, mieleen tulevat sellaiset radat kuin Churchill Downs ja Pimlico, mutta kun puhutaan hevosista, Secretariat on nimi, joka on synonyymisin hevosurheilun kanssa.