Vaginaal en perineaal granulatieweefsel

Wat is het, hoe ontstaat het en hoe kan het behandeld worden?

Perineale scheuringen tijdens een vaginale bevalling kunnen in ernst variëren, en het weefsel van elke vrouw geneest anders. Hoewel de meeste perineale scheuren vanzelf genezen met hechting, kan het lichaam soms overgenezen en een teveel aan weefsel ontwikkelen op de plaats van de wond. Dit staat bekend als granulatieweefsel. In tegenstelling tot gezond vaginaal weefsel is granulatieweefsel vaak fibrotisch en kan het plaatselijke pijn, ontsteking en bloeding veroorzaken. De aanwezigheid van granulatieweefsel kan ook leiden tot pijn en bloedingen bij geslachtsgemeenschap, bekkenonderzoek of het gebruik van tampons. In de allereerste fasen van de genezing (vóór de gebruikelijke 6 weken controle) kan dit moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat het perineumweefsel gewoonlijk erg gevoelig is tijdens de eerste fase van het herstel na de bevalling. Als het weefsel echter rauw blijft aanvoelen, er rood en ontstoken uitziet en er langdurige bloedingen zijn, is het waarschijnlijk dat er granulatieweefsel aanwezig is.

Overbezorgd? Wees niet ongerust

Als u ongerust bent dat er mogelijk granulatieweefsel aanwezig is, wees dan niet ongerust. Het is behandelbaar. In sommige gevallen geneest en resorbeert dit weefsel vanzelf, maar soms is behandeling door een OB/GYN nodig. In deze gevallen wordt het weefsel behandeld met zilvernitraat. Zilvernitraat is een chemische verbinding die wordt gebruikt om het granulatieweefsel te ontsmetten en dicht te schroeien, zodat het normaal kan genezen en de pijn afneemt. In zeer zeldzame gevallen kan chirurgische verwijdering van het granulatieweefsel nodig zijn.

Hoewel er geen precieze oorzaak bekend is voor de vorming van granulatieweefsel, hebben sommige deskundigen een verhoogde incidentie van granulatieweefsel vastgesteld bij vrouwen die na een perineale scheur of episiotomie worden behandeld met plaatselijke, actuele oestrogeencrèmes. Deze behandeling wordt gewoonlijk aanbevolen voor vrouwen met een trage wondgenezing of wonddehiscentie (het opnieuw opengaan van de wond). Dit wordt verondersteld gunstig te zijn omdat er in de vroege postpartumfasen een daling van het oestrogeen optreedt.

Slow Tissue Healing

Deze daling van het oestrogeen kan belangrijker zijn voor zogende en kolvende mama’s, en kan leiden tot uitdroging en broosheid van het weefsel, wat de weefselgenezing kan vertragen. Daarom wordt vaak topisch oestrogeen voorgeschreven om de lokale aanvoer van oestrogeen naar de weefsels en de genezing van de scheur te bevorderen. Hoewel er enig bewijs is van een verhoogde incidentie van granulatieweefsel met deze oestrogeenbehandeling, is dit niet de enige oorzaak van granulatieweefsel. Soms kan dit optreden als onderdeel van het natuurlijke genezingsproces, of als gevolg van een niet-opgeloste hechting.

Steken

Hoewel de steken die gebruikt worden om een perineale scheur te sluiten oplosbaar zijn, lost soms het uiteinde van de steek (of de knoop) niet volledig op. Het resterende stuk van de steek veroorzaakt dan irritatie van het weefsel en stimuleert een overmatige genezingsreactie in het weefsel. Vaak begint de hechting zelfs uit het weefsel te steken en kan de patiënt de hechting voelen. Dit vereist een bezoek aan uw OB/GYN om de resterende steek te verwijderen en te bespreken of u topische oestrogeen of zilvernitraat nodig heeft voor genezing.

Spreek op

Als u postpartum pijn of spotting ervaart, of als u het gevoel heeft dat uw perineum traag geneest, meld dit dan aan uw OB/GYN of bekken-PT. Een snel onderzoek kan helpen bepalen of dit het geval is, en u adviseren over de juiste behandeling. Het is echter belangrijk op te merken dat een scheur in het perineum die normaal genezen is, ook pijnlijk kan zijn. Vaak vormt zich littekenweefsel vlak langs de vaginale opening waar de scheur zat. Dit kan leiden tot weefselbeperking, beperkte bloeddoorstroming en pijn (vooral bij geslachtsgemeenschap of een bekkenonderzoek). Als u het moeilijk vindt om te bepalen of uw pijn door normaal littekenweefsel of door granulatieweefsel komt, zijn hieronder enkele dingen waar u op kunt letten.

Normaal perineaal littekenweefsel:

  1. Weefselweerstand bij palpatie langs het gebied van de genezende scheur

  2. Een “rekkende” of “trekkende” pijn bij geslachtsgemeenschap of bekkenonderzoek

  3. Mogelijke problemen met kegelcontractie en bekkenbodemontspanning

Granulatieweefsel:

  1. Een helderrood gebied van weefsel op of zeer nabij de genezende perineale scheur

  2. Een “rauw” gevoel bij palpatie aan het betrokken gebied

  3. Een “rauw,”scheurende of brandende pijn bij geslachtsgemeenschap of bekkenonderzoek

  4. Stipjes of bloedingen bij afvegen voor de hygiëne, geslachtsgemeenschap of bekkenonderzoek

  5. Potentieel voelbaar stukje hechting langs het ontstekingsgebied

Als u symptomen ervaart waarvan u denkt dat ze te wijten kunnen zijn aan normaal littekenweefsel van het perineum, kan fysiotherapie zeer heilzaam zijn. Myofasciale release-technieken voor de omliggende uitwendige weefsels en interne triggerpoint release voor uw bekkenbodemspieren kunnen zeer nuttig zijn. Als u vermoedt dat granulatieweefsel de oorzaak van uw pijn is, moet u eerst naar uw OB/GYN gaan voordat u PT gaat doen. Vaak krijgt u na een levernitraatbehandeling ongeveer een week bekkenrust, maar daarna kunt u weer geslachtsgemeenschap hebben en bekkenbodemPT ondergaan. Als u in de buurt van NOLA bent en bekkenpijn heeft, kom dan naar ons in NOLA Pelvic Health. Als u niet in de buurt bent, bieden wij online sessies aan, en u kunt onze “PT locator” bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.